Κατατέθηκε η τροπολογία της ΝΔ για το αφορολόγητο

Κατατέθηκε η τροπολογία της ΝΔ για το αφορολόγητο
Γραφεία Νέας Δημοκρατίας Eurokinissi

Σύσσωμη η ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης με πρώτο τον πρόεδρο της Κ. Μητσοτάκη υπογράφει την τροπολογία, την οποία η ΝΔ καλεί την κυβέρνηση να ψηφίσει,

Την τροπολογία για τη μη μείωση του αφορολόγητου κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται και στο πλαίσιο της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης που ξεκινά το απόγευμα να καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να ψηφίσει την τροπολογία για τη μη μείωση του αφορολόγητου, την οποία υπογράφει σύσσωμη η ΚΟ της ΝΔ με πρώτο τον αρχηγό της Κυριάκο Μητσοτάκη.

Άλλωστε η ΝΔ σχολιάζοντας τις χθεσινές παροχές Τσίπρα τον κατηγόρησε ότι υπόσχεται μισή 13η σύνταξη ενώ παίρνει πίσω τη 12η μέσω κατάργησης αφορολόγητου, ενώ γαλάζια στελέχη επισήμαιναν ότι ο πρωθυπουργός δεν είπε ότι θα νομοθετήσει τώρα το αφορολόγητο και εκτιμούσαν ότι δεν έχει γίνει δεκτό από τους θεσμούς ακόμη και δεν έχει κλειδώσει το θέμα.

Το πλήρες κείμενο της τροπολογίας της ΝΔ:

«ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

στο σχέδιο νόμου των Υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών με τίτλο «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους ΟΤΑ α’ βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις».

Θέμα: «Κατάργηση της προ-νομοθετημένης μείωσης του αφορολογήτου ορίου».

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Τα τέσσερα τελευταία χρόνια, η κυβερνητική πολιτική χαρακτηρίζεται από την υπερφορολόγηση, με θέσπιση νέων και την αύξηση σχεδόν όλων των άμεσων και έμμεσων φόρων, αλλά και κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων, όπως του ΕΚΑΣ και του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής ήταν η κατάρρευση της μεσαίας τάξης και η φτωχοποίηση όλων των Ελλήνων, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) και άλλων εγχώριων και διεθνών οργανισμών.

Επιπλέον, με το άρθρο 10 του ν. 4472/2017 (ΦΕΚ 74 Α’/19.05.2017) η Κυβέρνηση, μόνη της, έχει προ-νομοθετήσει και νέα μεγάλη περικοπή των μειώσεων φόρου του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και επομένως του «αφορολογήτου ορίου» κατά περίπου τρείς χιλιάδες (3.000) ευρώ από 1.1.2020. Τη δεύτερη μείωση του αφορολόγητου ορίου από τη σημερινή Κυβέρνηση. Με αυτή τη μείωση του αφορολογήτου ορίου επέρχεται μια μεγάλη αύξηση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, ιδίως για τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και τους αγρότες, καθώς δεν συνοδεύεται με ουσιαστική μείωση των φορολογικών συντελεστών, ενώ διατηρείται αμετάβλητη η φορολογική κλίμακα.

Από το συνδυασμό των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης δια μέσω του ίδιου του Πρωθυπουργού, περί μη εφαρμογής της ψηφισμένης από την Κυβέρνησή του περαιτέρω μείωσης του αφορολογήτου και των αναγγελιών του κου Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περί δυνατότητας κατάργησης της προ-νομοθετημένης διάταξης, εφόσον υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο, συνιστά μονόδρομο η νομοθετική κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου.

Στο πλαίσιο αυτό, δεδομένου ότι συνιστά απόλυτη ανάγκη η περιστολή της πολιτικής της υπερφορολόγησης, η οποία φτωχοποιεί την κοινωνία, επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη, αποθαρρύνει τις επενδύσεις, στερεί θέσεις απασχόλησης και ενθαρρύνει την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή, η περαιτέρω αύξηση των φόρων, μέσω της μείωσης του αφορολογήτου ορίου, είναι αδιανόητη.

Για αυτό το λόγο, με την προτεινόμενη τροπολογία καταργείται το άρθρο 10 του ν. 4472/2017.

Β. ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Άρθρο …

Κατάργηση του άρθρου 10 του ν. 4472/2017

Το άρθρο 10 του ν. 4472/2017 (ΦΕΚ 74 Α’/19.05.2017) καταργείται.

Αθήνα, 7 Μαΐου 2019

Οι προτείνοντες βουλευτές

Κυριάκος Μητσοτάκης»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα