Κατηγορηματικός ο Βούτσης: Δεν πρόκειται να κάνουμε οριζόντιες περικοπές σε εισοδήματα

Μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, στην ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών "Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2009/138/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2009, σχετικά με την ανάληψη και την άσκηση δραστηριοτήτων ασφάλισης και αντασφάλισης (Φερεγγυότητα ΙΙ), στα άρθρα 2 και 8 της Οδηγίας 2014/51/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 σχετικά με την τροποποίηση των Οδηγιών 2003/71/ΕΚ και 2009/138/ΕΚ, και των Κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1060/2009, (ΕΕ) αριθ. 1094/2010 και (ΕΕ) αριθ. 1095/2010, όσον αφορά τις εξουσίες της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (εφεξής ΕΑΑΕΣ) και της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών, καθώς και στο άρθρο 4 της Οδηγίας 2011/89/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Νοεμβρίου 2011, σχετικά με τη συμπληρωματική εποπτεία των χρηματοπιστωτικών οντοτήτων που ανήκουν σε χρηματοπιστωτικούς ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων και συναφείς διατάξεις της νομοθεσίας περί της ιδιωτικής ασφάλισης".
Μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, στην ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών "Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2009/138/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2009, σχετικά με την ανάληψη και την άσκηση δραστηριοτήτων ασφάλισης και αντασφάλισης (Φερεγγυότητα ΙΙ), στα άρθρα 2 και 8 της Οδηγίας 2014/51/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 σχετικά με την τροποποίηση των Οδηγιών 2003/71/ΕΚ και 2009/138/ΕΚ, και των Κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1060/2009, (ΕΕ) αριθ. 1094/2010 και (ΕΕ) αριθ. 1095/2010, όσον αφορά τις εξουσίες της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (εφεξής ΕΑΑΕΣ) και της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών, καθώς και στο άρθρο 4 της Οδηγίας 2011/89/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Νοεμβρίου 2011, σχετικά με τη συμπληρωματική εποπτεία των χρηματοπιστωτικών οντοτήτων που ανήκουν σε χρηματοπιστωτικούς ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων και συναφείς διατάξεις της νομοθεσίας περί της ιδιωτικής ασφάλισης". EUROKINISSI

Τι δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης για τις αντιδράσεις για το ασφαλιστικό, τις τηλεοπτικές άδειες και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Κάθε ενδεχόμενο για οριζόντιες περικοπές σε εισοδήματα απέκλεισε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, τονίζοντας ότι οι προτάσεις Τόμσεν για μέτρα 4-5% του ΑΕΠ, δεν αντανακλούν την άποψη των θεσμών και δεν περιλαμβάνοντας στη συμφωνία που υπέγραψε το καλοκαίρι η κυβέρνηση.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84, ο κ. Βούτσης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να διαχειριστεί το κλίμα ξεσηκωμού που υπάρχει για το ασφαλιστικό, σημειώνοντας "όταν υπάρχει μια ευαισθησία για να στηριχτούν οι κοινωνικές δυνάμεις που αυτά τα χρόνια υπέστησαν ό,τι υπέστησαν, δηλαδή όταν δεν υπάρχει διάθεση για εύκολη και οριζόντια περικοπή εισοδημάτων, συντάξεων κ.λπ., είναι ένας σωστός προσανατολισμός που μέσα από τον διάλογο, θα μπορέσει κάποια στιγμή -αρκετά γρήγορα ελπίζω-, να ισορροπήσει σε κάτι εφικτό, βιώσιμο και κυρίως ανοιχτό σε θετικές αλλαγές, όχι στο απώτερο, αλλά στο προσεχές μέλλον, όταν η χώρα θα έχει σταθεί στα πόδια της».

Συμπλήρωσε πως "Λαμβάνω υπόψη μου πολύ σοβαρά αυτό που γίνεται, είτε με τους αγρότες, είτε προηγούμενα με τους επιστήμονες κ.λπ. Όταν λοιπόν γίνει μια ουσιαστική συζήτηση και υπάρξουν οι δίκαιες ανακατανομές σε σχέση με το ασφαλιστικό, νομίζω πως όλος ο κόσμος θα πειστεί ότι ακριβώς επειδή εργαζόμαστε και για τα παιδιά μας και για τους νέους σήμερα, θα πρέπει να μπούμε σε μια σωστή διαδικασία. Το ότι η αριστερά παίρνει την ευθύνη για να κάνει τομές -και δεν εννοώ ανθρωποθυσίες-, μεταρρυθμιστικές, αυτού του επιπέδου, νομίζω ότι τελικά είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και για τις εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη».

Σε ότι αφορά νέες απαιτήσεις από το Δ.Ν.Τ είπε πως "δεν είναι αυτή η συμφωνία που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση το καλοκαίρι και δεν είναι και η αντίληψη...η οποία υπάρχει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Το ΔΝΤ βρίσκεται σε μια περιδίνηση. Πιστεύω ότι ο κ. Τόμσεν για να γράψει αυτά τα πράγματα, το έκανε ακριβώς επειδή η άποψή του δεν είναι άποψη των θεσμών, ίσως ούτε και του ΔΝΤ, πλειοψηφικά, άρα νομίζω ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Πάντως, οριζόντιες περικοπές δεν πρόκειται να κάνουμε. Αυτό είναι ένα άλλο πρόγραμμα. Είναι το προηγούμενο πρόγραμμα, για το οποίο έχουν κάνει διαδοχικές αυτοκριτικές και στο ΔΝΤ».

Εκτίμησε ότι οι συσχετισμοί έχουν αλλάξει τονίζοντας πως "Δεν είναι τα πράγματα όπως πέρυσι και λόγω της κρίσης. Βλέπουμε ότι η Deutsche Βank περιδινίζεται και αποσταθεροποιείται. Έχουν καταρρεύσει οι σταθερές εκείνες που πέρυσι τέτοιον καιρό μας ανάγκαζαν να είμαστε 18-1. Σήμερα, υπάρχει ένα διαφορετικό πλαίσιο, υπάρχουν πολύ καλύτερες προϋποθέσεις και τεράστια διακυβεύματα αποσταθεροποίησης της περιοχής και διακινδύνευσης πολεμικών εστιών και άλλων καταστάσεων, που αναδεικνύουν τη χώρα μας και της δίνουν άλλο κατώφλι. Την πάνε σε άλλο επίπεδο γεωστρατηγικής σημασίας. Αυτό δεν το λέω για να περιπέσουμε πάλι σε μια λογική εκβιασμών ή ότι δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά ή ότι θα τους ανοίγαμε τις πόρτες… Άνοιξαν οι πόρτες και πέρασαν 800 χιλιάδες πρόσφυγες θέλαμε – δεν θέλαμε. Είναι μια καινούργια κατάσταση, όπου το πλαίσιο αυτό που πράγματι υπήρχε πέρυσι, των διαδοχικών εκβιασμών, παρατάσεων κ.λπ., δεν χωράει πια. Ελπίζω κι εγώ… Τη στιγμή που η Deutsche bank βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση, το να μιλάνε στην Ευρώπη μόνο για την Ελλάδα ως λάθος εκτιμήσεις… Εδώ και τρία – πέντε χρόνια λέγαμε και μέσα στη Βουλή ότι το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα που έρχεται από το μέλλον. Μόλις άρχισε η αποσταθεροποίηση Συρίας, Ιράκ, Υεμένης, Λιβύης, κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου και μας έλεγαν βλακείες. πράγματι είμαστε σε μια κατάσταση, που πολλοί πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους».

Για τις τηλεοπτικές άδειες

Ερωτηθείς για τις τηλεοπτικές άδειες και εάν το ΣτΕ θα ακυρώσει τη ρύθμιση που έχει γίνει είπε: "Προσωπικά, δεν ανησυχώ. Δεν υπάρχει -κατά τη γνώμη μου-, τέτοιο ενδεχόμενο, διότι το πρώτο και το τελευταίο γράμμα του Συντάγματος αναλύθηκε εξαντλητικά και υλοποιήθηκε 100%, σε ό,τι αφορούσε και την κυβέρνηση και τον θεσμικό ρόλο της Βουλής, η πρόνοια για να επιδιώξουμε ομοφωνία ή τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Άρα, αλίμονο εάν οι δικαστές της χώρας αντιμετωπίζουν τα πράγματα εκτός τόπου, χρόνου, συγκυρίας, διαθέσεων, προθέσεων… Τα κάναμε όλα. Δεν υπήρχε τρόπος να γίνει κάτι άλλο. Ήδη δεν υπήρχαν άδειες στο τέλος Δεκεμβρίου, δηλαδή βρισκόμαστε σε ένα καθεστώς παρανομίας ή μη νομιμότητας. Δεν υπήρχε το «φύλλο συκής» πλέον, για ενάμισι μήνα. Εάν η Βουλή δεν έπαιρνε αυτή την απόφαση, δεν θα προχωρούσαμε. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα θέμα με το ΣτΕ».

Αναφορικά με τα στοιχεία που δόθηκαν για τις τηλεοπτικές άδειες στο εξωτερικό και τις πληροφορίες που τα αντικρούουν είπε «Τα ίδια στοιχεία είχα δώσει εγώ και στη Διάσκεψη των προέδρων… Είδατε τι είπε και ο κ. Σπηλιωτόπουλος. Είχαν βγει ως εκτίμηση βιωσιμότητας από όλες τις ημερίδες και τα φόρα που έχουν γίνει από το 2000 μέχρι σήμερα, στη χώρα μας. Στην πρώτη συζήτηση στη Βουλή, είχα καταθέσει τα πρακτικά του ΣΕΒ, της μεγάλης συζήτησης που είχε γίνει στο Hilton, το 2008, για την βιωσιμότητα των αδειών, τη διαφημιστική πίτα κ.λπ. Είναι κατεξοχήν οικονομικό ζήτημα και ύστερα θέμα φάσματος. Το να δώσουμε 8-10 άδειες θα ήταν εγκληματικό, διότι θα έπρεπε να λειτουργούν με το 1/3 του budget, το οποίο θα είχαν για να κάνουν την ελάχιστη σωστή ενημέρωση, να έχουν ρεπόρτερ, ανανεωμένο πρόγραμμα κ.λπ. Αυτά πλέον τα ξέρει όλη η πιάτσα....Είναι προφανές πως άλλοι συνυπολογίζουν ψηφιακές εκπομπές που δεν είναι υψηλής ευκρίνειας, άλλοι βάζουν μέσα «μπουκέτα» όπως έχει η Nova και ο ΟΤΕ, άλλοι webtv… Στο ψηφιακό φάσμα, όσο κι αν δοθεί στην κινητή τηλεφωνία-δίνεται μεγάλο μέρος, επειδή έχουν ανάγκες να περάσουν στην εποχή του G5 από G4 που είναι τώρα-μπορούν να μπουν δεκάδες θεματικά, περιφερειακά, μπουκέτα, web, καλωδιακά… Αλλά όχι αυτά που είναι σε 24ωρη λειτουργία, εθνικής εμβέλειας κ.λπ. Αυτό είναι λυμένο από κάθε άποψη».

Για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είπε πως "είναι αποφάσεις που δεν αφορούν στην κυριαρχία στο Αιγαίο , που δεν είναι κάτι μόνιμο και κυρίως βοηθούν να μην έχουμε πνίξιμο ανθρώπων. Υπήρξαν οι διαβεβαιώσεις από τα πλέον επίσημα χείλη και έχουν γίνει δεκτές και από την αξιωματική αντιπολίτευση, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις και ενημερώσεις που έχουν γίνει".

Για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής

Σε ότι αφορά τις τροπολογίες που δεν είναι σχετικές με τα νομοσχέδια που συζητούνται είπε: «Δεν είναι εύκολο να το αποφύγει κανείς αυτό, θέλω να είμαι ειλικρινής. Όταν υπάρχει μια μη κανονικότητα στη διακυβέρνηση της χώρας, με την έννοια των περιορισμών, των συμφωνιών και κυρίως της εποπτείας που έχει επιβληθεί στη χώρα, δεν είναι εύκολο να υπάρξει μια σωστή και ήρεμη ιεράρχηση των προτεραιοτήτων των υπουργείων και του νομοθετικού έργου. Κάνουμε τις προσπάθειες που μπορούμε και ούτε ξενυχτάμε και προσπαθούμε αρκετές τροπολογίες να έρχονται σαν πολυνομοσχέδια. Αυτά όλα γίνονται, αλλά δεν θα ήθελα κιόλας να πω ότι είναι ένα τεχνικό ζήτημα. Δεν είναι τεχνικό".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυβέρνηση, ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σε τρία καυτά μέτωπα 'σκοντάφτει' η διαπραγμάτευση

Μέτρα - σοκ 4-5% του ΑΕΠ ζητά από την Ελλάδα ο Τόμσεν

Τι σηματοδοτούν οι 'βόμβες' του ισχυρού άντρα του ΔΝΤ για την Ελλάδα

SHARE: