Κατρίνης: “Η κυβέρνηση δεν μπορεί να βάλει τέλος στον εφιάλτη της ακρίβειας”

Διαβάζεται σε 4'
Κατρίνης: “Η κυβέρνηση δεν μπορεί να βάλει τέλος στον εφιάλτη της ακρίβειας”
ΠΑΣΟΚ

Ο κ. Κατρίνης τόνισε ότι η κυβέρνηση αρνείται να υιοθετήσει μέτρα που έχουν εφαρμόσει άλλες χώρες, όπως η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής.

«Η κυβέρνηση δεν έχει πλέον καμία αξιοπιστία στο θέμα της αντιμετώπισης της ακρίβειας. Δεν την εμπιστεύονται οι πολίτες» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Σε ότι αφορά στους δείκτες για την ετήσια εξέλιξη του πληθωρισμού τροφίμων σε ευρωζώνη και Ελλάδα, ανέφερε ότι τα στοιχεία καταρρίπτουν κάθε αφήγημα ή παραμύθι που διακινεί αυτή η κυβέρνηση αφού:

«Στις χώρες της ευρωζώνης ο πληθωρισμός τροφίμων διαμορφώθηκε σε 2,2% τον Απρίλιο του 2024 ενώ στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 5,4% , σχεδόν δηλαδή υπερδιπλάσιος.

Στις χώρες της ευρωζώνης ο πληθωρισμός τροφίμων μειώθηκε κατά 11,5 μονάδες από το Μάιο του 2023 μέχρι τον Απρίλιο του 2024. Στην Ελλάδα την αντίστοιχη περίοδο η μείωση ήταν σχεδόν η μισή, δηλαδή 6,2 μονάδες και αφού είχε προηγηθεί μέσα στο καλοκαίρι αύξηση.»

Ο κ. Κατρίνης τόνισε ότι η κυβέρνηση αρνείται να υιοθετήσει μέτρα που έχουν εφαρμόσει άλλες χώρες, όπως η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο μέτρο το συστήνει και η ίδια η ευρωπαϊκή επιτροπή, γιατί η δημοσιονομική της διαχείριση στηρίζεται στην ακρίβεια προκειμένου να έχει φορολογικά έσοδα από τον υψηλό ΦΠΑ.

Αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ισπανίας, που κατάργησε τον ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, όπως το ψωμί, το γάλα, το τυρί, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά και μείωσε το ΦΠΑ στο ελαιόλαδο και τα ζυμαρικά με αποτέλεσμα να μειώσει κατά 7,3% τον πληθωρισμό στα τρόφιμα.

«Όλοι αντιλαμβάνονται, εκτός ίσως από την κυβέρνηση, ότι οι Έλληνες πολίτες δεν θα αντέξουν για πολύ καιρό ακόμα. Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μειώνεται η ετήσια κατά κεφαλήν δαπάνη για τρόφιμα κάθε νοικοκυριού», τόνισε ο κ. Κατρίνης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει απολύτως τίποτα για να προστατεύσει του πολίτες από την αισχροκέρδεια. «Σε θεσμικό επίπεδο, η γενική γραμματεία εμπορίου και προστασίας καταναλωτή έχει υπό την αρμοδιότητά της δεκάδες διευθύνσεις αλλά μόλις δύο ασχολούνται με τον καταναλωτή. Eπανακαταθέτω την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ από τις 2 Δεκεμβρίου 2022 για σύσταση αρχής προστασίας καταναλωτή» τόνισε ενώ ανέφερε ακόμη ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ έχουν δημιουργηθεί ισχυρές εποπτικές αρχές με στόχο τη προστασία του καταναλωτή.»

«Το αφήγημα της κυβέρνησης για την ισχυρή οικονομία, έχει θολώσει και σε λίγο δεν θα πείθει ούτε τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του κ. Μητσοτάκη. Επισημαίνω ότι οι εξαγωγές έχουν μειωθεί κατά 10,7% ενώ μεγαλώνει διαρκώς το εμπορικό έλλειμμα. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά με τα ψέματα», επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος παράλληλα στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την περιορισμό και την αντιμετώπιση της ακρίβειας που περιλαμβάνουν:

  • Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής
  • Στελέχωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά.
  • Ενίσχυση της ΔΙΜΕΑ για να πραγματοποιούνται ουσιαστικοί έλεγχοι και για να παταχθεί η αισχροκέρδεια.
  • Φορολόγηση των υπεκερδών των εταιρειών εμπορίας τροφίμων και των τραπεζών.»

Ο Μιχάλης Κατρίνης έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Στις 9 Ιουνίου το δίλημμα δεν είναι η σταθερότητα. Γιατί κάτω από αυτές τις συνθήκες , η σταθερότητα είναι είδος εν ανεπαρκεία. Το δίλημμα είναι αν θα συνεχίσει να είναι ανεξέλεγκτη η κυβέρνηση, να συμπεριφέρεται αλαζονικά, να αδιαφορεί για το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και είναι η ακρίβεια. Και η απάντηση σε αυτό το δίλημμα θα έρθει από τους πολίτες. Οι πολίτες θα στείλουνμήνυμα. Μήνυμα για την ανατροπή του σημερινού πολιτικού σκηνικού που περιλαμβάνει μια ανάλγητη και ανίκανη κυβέρνηση και μια ανεπαρκή, αδύναμη και αναξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση. Γιατί η χώρα χρειάζεται επειγόντως μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Και την χρειάζεται τώρα».

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα