Κατρίνης: Σε ομηρεία όσοι έχουν πάρει δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου

Κατρίνης: Σε ομηρεία όσοι έχουν πάρει δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου
Ο Μιχάλης Κατρίνης Μιχάλης Κατρίνης

Ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ, Μ. Κατρίνη προς τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με όσους έχουν πάρει δάνεια με εγγύηση ελληνικού δημοσίου.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, με την οποία αναδεικνύει το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι δανειολήπτες που έχουν πάρει δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Όπως τονίζει ο κ. Κατρίνης οι συγκεκριμένοι άνθρωποι βρίσκονται σε ομηρεία και αδιέξοδο αφού:

  • Έχουν αποκλειστεί από τα προγράμματα  ‘’Γέφυρα 1’’ και ‘’ Γέφυρα 2’’, που αφορούν στην επιδότηση των δόσεων.
  • Δεν έχουν ρυθμιστεί οι οφειλές τους από τις τράπεζες, παρά το γεγονός ότι ο Ν.4549/18 έδινε αυτή τη δυνατότητα.

Όπως επισημαίνει ο κ.Κατρίνης το αδιέξοδο που βιώνει η συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών επιτείνεται, αφού είναι άγνωστο αν οι  οφειλές τους θα υπαχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης που ξεκινάει την 1η Ιουνίου, με δυνατότητα 240 δόσεων και ‘’κουρέματος’’ του ποσού οφειλής και προσαυξήσεων ή αν θα παραμείνει η ισχύουσα ρύθμιση των οφειλών αυτών (εφόσον καταπέσουν οι σχετικές εγγυήσεις) έως και 120 δόσεις με μείωση 10% των προσαυξήσεων, σύμφωνα με το άρθρο 293 του νέου πτωχευτικού.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως αναφέρει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών, αφού σε αρκετές περιπτώσεις φαίνεται να υπάρχουν ενστάσεις από το δημόσιο σχετικά με το σύνολο της οφειλής προς τις τράπεζες, αφού θεωρεί ότι μέρος της εγγύησης έχει ήδη παρακρατηθεί, περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση για τους δανειολήπτες.

Ο κ. Κατρίνης ζητά από την κυβέρνηση:

1ον)  να έρθει σε συμφωνία με τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης δανείων προκειμένου να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις

2ον) να εντάξει τα δάνεια που δόθηκαν με την εγγύηση του δημοσίου στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και τις 240 δόσεις.

Αναλυτικά η ερώτηση του Μ. Κατρίνη:

“Προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

ΘΕΜΑ: Εγκλωβισμένοι παραμένουν οι δανειολήπτες με την εγγύηση του δημοσίου

Εγκλωβισμένοι συνεχίζουν να είναι οι επαγγελματίες που έχουν λάβει δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, μετά τον αποκλεισμό τους από τα προγράμματα χρηματοδότησης μέσω των τραπεζών, λόγω μη ρύθμισης των οφειλών τους αλλά και από τα προγράμματα επιδότησης δόσεων δανείων ‘’Γέφυρα 1’’ και ‘’ Γέφυρα 2’’, λόγω της εγγύησης του δημοσίου.

Και αυτό γιατί, παρά τη δυνατότητα ρύθμισης αυτών των δανείων η οποία είχε παρασχεθεί με τον Ν.4549/18, τα τραπεζικά ιδρύματα και οι εταιρίες διαχείρισης δεν προχώρησαν σε σχετικές ρυθμίσεις, αφού είχαν την εγγύηση του δημοσίου. Το αποτέλεσμα ήταν να παραμείνουν επί σειρά ετών εγκλωβισμένοι οι δανειολήπτες που αδυνατούσαν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους και ζητούσαν βιώσιμες ρυθμίσεις, εν μέσω οικονομικής κρίσης, οι οποίες ποτέ δεν προτάθηκαν από τις τράπεζες.

Η αβεβαιότητα αυτή συνεχίστηκε, παρά την νομοθετική ρύθμιση της αποπληρωμής της οφειλής (ως φορολογικής) σε 120 δόσεις, σύμφωνα με τον Ν.4738/2020, , αφού ελάχιστες περιπτώσεις δανείων κατέστησαν φορολογικές οφειλές, μετά από αποδοχή της κατάπτωση της εγγύησης  εκ μέρους του δημοσίου, ώστε να υπαχθούν στις 120 δόσεις.

Αναπάντητο παραμένει το αν οι σχετικές οφειλές θα υπαχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης που ξεκινάει την 1η Ιουνίου, με δυνατότητα 240 δόσεων και ‘’κουρέματος’’ του ποσού οφειλής και προσαυξήσεων ή θα παραμείνει η ισχύουσα ρύθμισή των οφειλών αυτών (εφ’ όσον καταπέσουν οι σχετικές εγγυήσεις) ως και 120 δόσεις με μείωση 10% των προσαυξήσεων, σύμφωνα με το άρθρο 293 του νέου πτωχευτικού.

Το θέμα δεν έχει ξεκαθαριστεί μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών, αφού σε αρκετές περιπτώσεις φαίνεται να υπάρχουν ενστάσεις από το δημόσιο σχετικά με το σύνολο της οφειλής προς τις τράπεζες, υποστηρίζοντας ότι μέρος της εγγύησης έχει ήδη παρακρατηθεί, περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση για τους δανειολήπτες.

Ερωτάται ο κ. υπουργός

1. Θα ζητήσει από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις των δανείων;

2. Προτίθεται να εντάξει τα δάνεια που δόθηκαν με την εγγύηση του δημοσίου στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και τις 240 δόσεις ή θα επιμείνει στις 120 δόσεις με ελάχιστη μείωση των προσαυξήσεων;”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα