Κατρούγκαλος: Μόνο με 151+ η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Κατρούγκαλος: Μόνο με 151+ η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος Eurokinissi

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, μίλησε στον News 24/7 στους 88,6 εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει η πλειοψηφία στη Βουλή για τη συμφωνία, ενώ έκανε λόγο για πιθανή επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στον Λευκό Οίκο.

Τη βεβαιότητά του ότι θα υπάρξει πλειοψηφία 151+ για τη συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στον Νews24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή “Παιχνίδια εξουσίας” των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού. Ταυτόχρονα, όμως, αναγνώρισε ότι η κύρωση με απλή πλειοψηφία των παρόντων παρόλο που δεν έχει συνταγματικά-τεχνικά επίπτωση στην κυβερνητική σταθερότητα, πολιτικά δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα. Ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής πολιτικής, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο ο Αλ. Τσίπρας και υποστήριξε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει παραδοθεί στον Αδ. Σαμαρά και την κουλτούρα ΛΑΟΣ.

ΗΠΑ

Μόλις επέστρεψα από τις ΗΠΑ και ήταν μεγάλη επιτυχία η έναρξη του στρατηγικού διαλόγου. Αναγνωρίζεται ο πρωταγωνιστικός ρόλος της χώρας μας στη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής. Αναγνωρίζεται στη χώρα μας ηγετικός ρόλος στην εμπέδωση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο. Σε στρατηγικό διάλογο καλούν οι ΗΠΑ λίγες χώρες, αυτές με τις οποίες θεωρούν ότι υπάρχει ευθυγράμμιση συμφερόντων. οι σχέσεις μας σε ισότιμη βάση. Η αναβάθμιση των σχέσεων γίνεται σε όλα τα επίπεδα, από τη γεωπολιτική μέχρι την άμυνα και από θέματα δημόσιας τάξης μέχρι το εμπόριο και τις επενδύσεις, από την πολιτιστική συνεργασία μέχρι εκπαιδευτικές  ανταλλαγές. Εγινε συζήτηση γισ αναβάθμιση στρατιωτικού υλικού αλλά ο προσανατολισμός του διαλόγου ήταν στο πολιτικό επίπεδο. Δεν υπάρχει θέμα Σούδας. Δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή της συμφωνίας που θα πάει στη Βουλή, σε τεχνικό επίπεδο γίνονται αλλαγές. Πάντα υπάρχει αντοιχτό το ενδεχόμενο να προσκληθεί ο πρωθυπουργός στον Λευκό Οίκο. Ο στρατηγικός διάλογος θα γίνεται σε ετήσια βάση, εναλλάξ, την επόμενη φορά δηλαδή θα γίνει στη χώρα μας.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΡΕΣΠΩΝ

Θεωρώ δεδομένη την πλειοψηφία 151 plus γιατί έχω εμπιστοσύνη στην αίσθηση εθνικής ευθύνης  των βουλευτών που ξεπερνά την ευθύνη των κομμάτων και ανάγεται σε θέμα ατομικής συνείδησης. Βεβαίως τίθεται θέμα αξιοπιστίας για κόμματα που εξαρχής είχαν πάρει θετική θέση υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Συνταγματικά δεν υπάρχει θέμα αν κυρωθεί η συμφωνία με κάτω από 151,  πολιτικά όμως ένα τέτοιο μείζον γεγονός απαιτεί δέσμευση με πλειοψηφία 151.. Ακριβώς επειδή είναι τόσο μείζον το διακύβευμα θα υπάρξει πλειοψηφία μεγαλύτερη του 151, είμαι βέβαιος. Σχετικά με την ψήφο εμπιστοσύνης, τέτοιες σκέψεις μπορεί να κινηθούν μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και μόνο. Υποχρέωσή μας είναι να φέρουμε τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή το συντομότερο δυνατό. Το συμβούλιο αρχηγών που ζήτησε ο κ. Καμμένος δεν γίνεται για να μπλοκάρει κοινοβουλευτικές διαδικασίες, αλλά για να διαμορφωθεί πολιτική θέση, θα ήταν αντισυνταγματικό κάτι άλλο. Ο διάλογος με τα κόμματα έχει ξεκινήσει από την πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ εδώ και ένα εξάμηνο. Αντίθετα με τις κατηγορίες περί μυστικής διπλωματίας πάντα είμασταν ανοιχτοί στην ενημέρωση. Θα συνεδριάσει το ΕΣΕΠ την Παρασκευή για να ενημερώσω τι έγινε στην Αμερική, για το κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά. Η συμφωνία των Πρεσπών είναι σαφής από μόνη της. Ο,τιδήποτε άλλο χρειαστεί θα συζητηθεί. Δεν είναι προαπαιτούμενο για την υπερψήφιση κάποια ερμηνευτική δήλωση ή πρόσθετο πρωτόκολο.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

Το σύνθημα “χαβιάρι και φαγοπότι με Αρη Βελουχιώτη” επιβεβαιώνει την πλήρη όσμωση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Αυτά τα χυδαία συνθήματα είναι αναμενόμενα από ένα ακροδεξιό κόμμα. Ομως δεν ήταν μόνο οι πετυχημένες μεταγραφές, ο Αδ.Γεωργιάδης έγινε αντιπρόεδρος, η ρητορική του ΛΑΟΣ είναι πλέον ρητορική της ΝΔ. Διαμορφώνεται μια νέα δεξιά όπως και αλλού στην Ευρώπη με τερατογένεση από τη συνάντηση του νεοφιλελευθερισμού με ακραίες αντιλήψεις. Η σύγκρουση των ιδεών είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από το αν θαέλεις να ξεμπερδέψεις μια για πάντα με τους αντιπάλους σου, όπως υποστηρίζει ο κ. Βορίδης.

ΣΚΑΙ

Κλασική περίπτωση μαύρης προπαγάνδας να συνδέονται τρομοκρατικές ενέργειες αυθαίρετα με κόμματα. Η δική μας Αριστερά είναι αντίθετη σε κάθε περίπτωση τρομοκρατίας. Είναι αυτονόητη η καταδίκη κάθε τρομοκρατικής ενέργειας, ιδιαίτερα εναντίον καναλιούμ η πολυφωνία είναι στοιχείο της δημοκρατίας. Η κριτική του λόγου δεν πρέπει να ταυτίζεται με την τρομοκρατική επίθεση γιατί αυτό είναι μαύρη προπαγάνδα. Οχι, δεν θα αλλάξει η απόφαση για το εμπάργκο στον ΣΚΑΙ. Με τις βόμβες να επιβάλλονται αποφάσεις; Να έχουν τέτοια επιτυχία οι βομβιστές;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα