Καβγάς Δένδια – Τσαβούσογλου: Οργή στα τουρκικά ΜΜΕ

Καβγάς Δένδια – Τσαβούσογλου: Οργή στα τουρκικά ΜΜΕ

Τα τουρκικά ΜΜΕ παρουσιάζουν τη δική τους "οπτική" για το σκληρό διπλωματικό πινγκ πονγκ δηλώσεων μεταξύ Ν. Δένδια και Μ. Τσαβούσογλου."Η ασέβεια δεν στέκεται δίπλα στον διάλογο" δηλώνει ο Ομέρ Τσελίκ.

‘Εντονες αντιδράσεις και σχόλια πυροδότησε, όπως ήταν αναμενόμενο, η πρωτοφανής on air αντιπαράθεση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Ν. Δένδια και Μ. Τσαβούσογλου στην Άγκυρα. Τόσο τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης όσο και κυβερνητικοί αξιωματούχοι της γείτονος καταφέρθηκαν εναντίον του κ. Δένδια, καταλογίζοντάς του ασέβεια και πρόθεση για αντιπαράθεση.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, σε ανάρτησή του που ακολούθησε της συνάντησής του με τον Νίκο Δένδια, δήλωσε ότι αναμένει από την ελληνική πλευρά στο εξής «μια πιο ειλικρινή και εποικοδομητική συμπεριφορά». Ο κ. Τσαβούσογλου πρόσθεσε πως συμφώνησε με τον Έλληνα ομόλογό του για τη διατήρηση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

Από πλευράς του ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ, αποτιμώντας τη συνάντηση των δύο αξιωματούχων, κατηγόρησε τον Ν. Δένδια για «ασέβεια και μισαλλοδοξία». Σε μια σειρά αναρτήσεών του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο κ. Τσελίκ δήλωσε: «Η αγένεια και η μισαλλοδοξία δεν είναι μέθοδοι διπλωματίας. Η ασέβεια δεν στέκεται δίπλα στον διάλογο. Δεν υπάρχει διπλωματία όταν ελοχεύει ο φανατισμός.»

Την ίδια ώρα τα τουρκικά ΜΜΕ παρουσιάζουν με τη δική τους «οπτική» το σκληρό διπλωματικό πινγκ πονγκ δηλώσεων μεταξύ των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας. Στο σύνολό τους εκθειάζουν τη στάση του Μ. Τσαβούσογλου, που – σύμφωνα με την πλειοψηφία των σχολίων των τουρκικών media- «αποστόμωσε» τον Ν. Δένδια. Στον Έλληνα ΥΠΕΞ από την άλλη καταλογίζουν διάθεση για “καυγά”…

Το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, στάθηκε περισσότερο στο πρώτο μέρος των δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ξεκινώντας το σχετικό άρθρο του με τη φράση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι «η προκλητική ρητορική πρέπει να αποφεύγεται στις σχέσεις μεταξύ δύο χωρών.»

«Η Τουρκία πιστεύει ότι οι διαφορές με την Ελλάδα μπορούν να επιλυθούν μέσω εποικοδομητικού διαλόγου, διαμήνυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών την Πέμπτη. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι πρέπει να αποφεύγεται η προκλητική ρητορική στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

 

Από την πλευρά της, η φιλοκυβερνητική Yeni Safak τιτλοφορεί το άρθρο της: «Ο Τσαβούσογλου απάντησε αμέσως: (Ο Δένδιας) ήρθε για να καταστρέψει τις διμερείς σχέσεις, όχι να τις διορθώσει». Όπως αναφέρει στο κείμενό της «ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατηγόρησε την Τουρκία για τη διαχείριση της ελληνικής μειονότητας, για το προσφυγικό και την Αγιά Σοφιά. Ο Τσαβούσογλου αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις αυτές, και τόνισε ότι η Ελλάδα έσπρωξε 80.000 πρόσφυγες στη θάλασσα. (..) Υπογράμμισε μάλιστα ότι η καταπίεση που υφίστανται οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης είναι απάνθρωπη.»

 

Το κρατικό TRT Haber έκανε λόγο για «σκληρή απάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών»: «Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έδωσε σκληρή απάντηση στις κατηγορίες που έγιναν σε βάρος της Άγκυρας (από τον Ν. Δένδια). “Δεν έκανα καμία κατηγορία σε βάρος της Ελλάδας κατά την τοποθέτησή μου (στη συνέντευξη Τύπου). Δεν γίνεται η Τουρκία να αποδεχτεί αυτές τις κατηγορίες” είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου», γράφει χαρακτηριστικά το πρακτορείο.

 

Hurriyet έγραψε για «σκάνδαλο» Δένδια μετά τη φιλική συζήτηση και τόνισε πως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, απάντησε σε όλες τις «προκλήσεις».

«Τα θερμά μηνύματα του υπουργού Μεβλούτ Τσαβούσογλου ακολούθησε ένταση που προέκυψε μετά τις σκανδαλώδεις δηλώσεις του κ. Δένδια. Ο Έλληνας υπουργός μίλησε για συνεχιζόμενη παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας του. Ο κ. Τσαβούσογλου τού απάντησε: “Εγώ στην ομιλία μου δεν κατηγόρησα για κάτι την Ελλάδα, ήλπιζα να υπάρχει μια πιο θετική ατμόσφαιρα στην πρώτη αυτή συνάντηση. Δεν έχουν αντίκρυσμα οι κατηγορίες. Η Ελλάδα λέει ότι η Τουρκία παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα και διεθνές δίκαιο, δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό”» σημειώνει η τουρκική εφημερίδα.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Vatan, που έκανε λόγο για «σκανδαλώδεις φράσεις» του Έλληνα υπουργού Νίκου Δένδια. Στο άρθρο της που τιτλοφορείται «Το παρασκήνιο των σκανδαλωδών λέξεων του Έλληνα ΥΠΕΞ: Το χειρίστηκε σαν μαριονέτα» η τουρκική εφημερίδα σχολιάζει μεταξύ άλλων: «Παρόλο που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου παρουσίασε διπλωματικές πρακτικές, ο κ. Δένδιας επέδειξε σκανδαλώδη συμπεριφορά». Επικαλούμενη ελληνικά ΜΜΕ, η Vatan εξαγάγει το συμπέρασμα ότι ο κ. Δένδιας είχε οδηγίες από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη να είναι ετοιμοπόλεμος στην περίπτωση που κατά τη συνέντευξη Τύπου δεχτεί κάποια επίθεση από τον Τούρκο ομόλογό του. Αυτό ωστόσο, κατά την τουρκική εφημερίδα, δεν συνέβη καθώς «ο κ. Τσαβούσογλου σε φιλικό κλίμα εξέφρασε τις διαφορές απόψεων μεταξύ των δύο χωρών βασιζόμενος σε διπλωματικές πρακτικές. Το επιθετικό ωστόσο ύφος του Νίκου Δένδια άλλαξε μέσα σε μια στιγμή το κλίμα της συνάντησης.

 

Tέλος, η αγγλόφωνη Daily Sabah παρουσίασε έναν άκρως διαλλακτικό Τσαβούγλου κι έναν Νίκο Δένδια που εκμεταλλεύτηκε το βήμα για να «αραδιάσει μια σειρά μακροχρόνιων παραπόνων». «Η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με διαλλακτικά σχόλια από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επαίνεσε τον “πολύ θετικό διάλογο” που είχε (με τον ομόλογό του) στην τουρκική πρωτεύουσα. Όμως ο κ. Δένδιας στην έναρξη της ομιλίας του αποφάσισε να αραδιάσει μια σειρά από μακροχρόνια παράπονα κατά της Τουρκίας – ξεκινώντας από τις έρευνες για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο και φτάνοντας στη μεταχείριση της ελληνικής ορθόδοξης μειονότητας και τη συνεχιζόμενη διαμάχη των δύο χωρών για το μεταναστευτικό. “Είναι προς το συμφέρον (Ελλάδας-Τουρκίας) οι μειονότητες και στις δύο χώρες να ζουν ειρηνικά, θα έχει θετικό αντίκτυπο στις σχέσεις μας” σχολίασε ο Τσαβούσογλου. Απάντησε δε στις κατηγορίες του Έλληνα ομολόγου του σχετικά με φερόμενες παραβιάσεις της κυριαρχίας της Ελλάδας ότι “η Τουρκία δεν παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, αυτό είναι απαράδεκτο”» αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα της Daily Sabah και καταλήγει ότι οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν να συναντηθούν για συνομιλίες στη Γενεύη.

 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα