Κεντροαριστερά: Μήνυμα ενότητας από το debate στη σκιά της επίθεσης στο ΠΑΣΟΚ

Κεντροαριστερά: Μήνυμα ενότητας από το debate στη σκιά της επίθεσης στο ΠΑΣΟΚ
ΕΝΑΣ ΜΗΝΑΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΡΤ --ΣΤΗ ΦΩΤΟ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΣΤΟΥΝΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI Eurokinissi

Η επίθεση με καλάσνικοφ που σημειώθηκε λίγο πριν τις 20.00 ήταν το πρώτο θέμα στο οποίο τοποθετήθηκαν οι διεκδικητές της ηγεσίας της Κεντροαριστεράς, με τους αρχηγούς να ξεπερνούν το σοκ και να συμμετέχουν σε μια ζωηρότερη από την προηγούμενη συζήτηση

Οι σφαίρες που έριξαν έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη οι άγνωστοι δράστες της τυφλής επίθεσης, αποτέλεσαν όπως ήταν λογικό το πρώτο θέμα στο οποίο τοποθετήθηκαν οι υποψήφιοι για την ηγεσία του νέου φορέα. Παρά το σοκ της επίθεσης, οι υποψήφιοι απάντησαν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, αλλά και στις ερωτήσεις που υπέβαλλε ο ένας στον άλλο, ζωντανεύοντας την συζήτηση σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα.

Η Φώφη Γεννηματά παρουσίασε το προφίλ της εγγυήτριας της ενότητας της παράταξης από τα στούντιο της ΕΡΤ στην Κατεχάκη, ξεκαθαρίζοντας ότι έβαλε τον εαυτό της σε κρίση παρότι ήταν ήδη πρόεδρος, προσθέτοντας ότι “Κανείς δε μπορεί να πει σε εμένα και το ΠΑΣΟΚ ότι θα υπονομεύσουμε την ενότητα”. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι στόχος της είναι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση να για τρεις. Απαντώντας δε σε ερώτηση του Γιάννη Ραγκούση για το αν θα συνεργαστεί με τον Κ.Μητσοτάκη, είπε στον συνυποψήφιο της ότι η προσέγγιση του είναι ηττοπαθής. Τόνισε ότι θα είναι αμείλικτη στο θέμα της διαφθοράς, λέγοντας διαφάνεια παντού. Η Φ.Γεννηματά μίλησε για πλεονάσματα στο 2% για να ανασάνουν οι πολίτες και έδωσε έμφαση στην παραγωγή νέου πλούτου και στη στήριξη της μεσαίας τάξης, εξαπολύοντας επίθεση σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Την διαβεβαίωση ότι θα υπηρετήσει τον νέο φορέα από οποιοδήποτε πόστο, “είτε ως στρατηγός, είτε ως στρατιώτης”, έδωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, προτρέποντας και τους υπόλοιπους διεκδικητές της ηγεσίας να πράξουν το ίδιο. Οραματίζεται, όπως πρόσθεσε έναν φορέα με νέο κόμμα, με νέα ηγετική ομάδα, με στελέχη νέα, αλλά και από το παρελθόν, ζητώντας να τεθεί η ιδεολογική και πολιτική φυσιογνωμία του νέου φορέα επί τάπητος στο συνέδριο που θα γίνει την Άνοιξη. Υπεραμύνθηκε της απόφασης να υπάρχουν δύο κοινοβουλευτικές ομάδες μέχρι τις εκλογές, τονίζοντας ότι αυτό που εμφανίζουν ως δήθεν κρυφή συμφωνία με την Φώφη Γεννηματά, ήταν φανερή και εν γνώσει όλων. Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι “Στόχος των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι να υπάρχουν μόνο φτωχοί και προνομιούχοι”

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επανήλθε στο θέμα των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων, υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν μετά τις εκλογές. Επίσης, τόνισε ότι ήρθε η ώρα το νέο σχήμα να πάψει να είναι ένα αρχηγικό κόμμα. Επανέλαβε ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες, για να χτυπηθεί το πελατειακό κράτος. “Η ενότητα πρέπει να είναι νέου τύπου που θα αφορά τις ιδέες και σε καμία περίπτωση την διανομή εξουσίας”, ανέφερε ο νεαρός ευρωβουλευτής, συμπληρώνοντας ότι “Το θέμα στην Ελλάδα είναι η αξιοκρατία. Να τελειώνουμε με το κράτος των κρατικών αξιωματούχων”.

“Για να σπάσουν οι κομματικοί μηχανισμοί πρέπει να αφήσουμε πίσω μας το σύστημα των μηχανισμών”, είπε ο Γιώργος Καμίνης. Τόνισε ότι το συνέδριο θα πρέπει να είναι ανοιχτό στους νέους και να λειτουργήσει με δημοκρατικές διαδικασίες, μιλώντας για ανανέωση και αναγέννηση της παράταξης. Και ο δήμαρχος Αθηναίων επέμεινε για μία κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ δήλωσε πως “αν έκαναν στην Ελλάδα, ότι έκανα εγώ στο Δήμο, η χώρα δεν θα ήταν σε αυτή την κατάσταση”.

“Η χώρα έχει μεγάλη ανάγκη από μία νέα προοδευτική παράταξη. Δεν έχουμε ανάγκη να φτιάξουμε ένα συμπλήρωμα”, δήλωσε ο Γιάννης Ραγκούσης, που ξεκαθάρισε ότι άλλο πράγμα είναι η συνεννόηση “και άλλο η συγκυβέρνηση, που έχει καταστρέψει αυτή την παράταξη”. Ο πρώην υπουργός έθεσε ως απαραίτητο όρο για την ανανέωση της παράταξης τα 12 χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας, γιατί όπως είπε “ότι έχουν να δώσουν, το έδωσαν”.

Ο Γιάννης Μανιάτης δεν θέλησε να μπει στη διαδικασία να απαντήσει με το ποιον θα συνεργαστεί η παράταξη, υποστηρίζοντας ότι θα γίνει η μεγάλη δύναμη του χώρου. Παράλληλα, πρότεινε τη μείωση της φορολογίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα