Κεντροαριστερά: Βρέθηκε ένας που δεν θα είναι υποψήφιος

Joint meeting of the Central Coordinating Council of the Democratic Coalition, in CARAVEL Hotel, Athens, Greece on July 26, 2016. /         ,   CARAVEL, , 26 , 2017
Joint meeting of the Central Coordinating Council of the Democratic Coalition, in CARAVEL Hotel, Athens, Greece on July 26, 2016. / , CARAVEL, , 26 , 2017 NIKOS LIBERTAS / SOOC

Στην απόφαση να μην είναι υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, κατέληξε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, επικαλούμενος μια σειρά από διαφωνίες στον τρόπο που θα διεξαχθεί η διαδικασία

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, σε δήλωση του αναφέρει ότι πρέπει παράλληλα με την εκλογική αναμέτρηση για την εκλογή αρχηγού, να υπάρξει αυτοδιάλυση των υφιστάμενων κομμάτων που θα συμμετέχουν στην νέα παράταξη και να σχηματιστεί ο νέος, ενιαίος φορέας, με την μορφή κόμματος.

Όπως εξηγεί, η επιμονή που δείχνει στο συγκεκριμένο ζήτημα σχετίζεται με τον προσωπικό του φόβο να υπάρξουν “άμεσα φυγόκεντρες τάσεις αντί για την απαραίτητη συσπείρωση”. Επίσης, ο Θ.Θεοχαρόπουλος, σημειώνει ότι η απουσία “ενιαίου κόμματος με κοινό προγραμματικό πλαίσιο οδηγεί ταυτοχρόνως και σε μεγάλο αριθμό υποψηφιοτήτων”, αφήνοντας αιχμές για τις αρχομανία που επιδεικνύουν ορισμένα πρόσωπα στον χώρο. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι “Το ζητούμενο όμως σήμερα είναι η δημιουργία ενός ισχυρού αυτόνομου φορέα που θα ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς και όχι η διεκδίκηση ρόλων για την “επόμενη ημέρα”.

Παρά τις ενστάσεις που κατέθεσε, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ξεκαυθάρισε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και το κόμμα του, θα λάβουν μέρος στις διεργασίες με όλες τους τις δυνάμεις.

Λίφτινγκ” στο επιτελείο του Θεοδωράκη

Με αρκετά νέα πρόσωπα, αλλά και βετεράνους χώρου θα δώσει την μάχη για την ηγεσία του νέου φορέα ο Σταύρος Θεοδωράκης. Η 40χρονη δικηγόρος Ζωή Αποστολοπούλου αναλαμβάνει εκπρόσωπος του επικεφαλής του Ποταμιού. Σε πολιτικό επίπεδο, επικεφαλής του επιτελείου τέθηκε ο Δημήτρης Τσιόδρας, ενώ θα συμμετέχουν έμπειρα στελέχη όπως η καθηγήτρια Οικονομικών Αντιγόνη Λυμπεράκη, ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, ο εκδότης της Μεταρρύθμισης Γιάννης Μεϊμάρογλου, η Αθηνά Δρέττα και ο δικηγόρος Πάνος Μπιτσαξής. Στο κόμμα, ως επικεφαλής του γραφείου Τύπου για να κρατάει τα μπόσικα, θα παραμείνει η επί δεκαεπτά χρόνια συνεργάτιδα του Στ.Θεοδωράκη, Λίνα Παπαδάκη.

Η θέση του ΚΙΔΗΣΟ για τις εξελίξεις

Την άποψη πως οι διεργασίες για την ανασύνταξη της Δημοκρατικής Παράταξης εξέφρασε με ανακοίνωση του το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, επισημαίνοντας όμως ότι "μια προσπάθεια αναγκαία, αλλά και δύσκολη, καθώς δεν υπάρχει ακόμα η ώσμωση που θα επέτρεπε την άμεση σύμπτυξη της σε ενιαίο φορέα".

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Οι αρχές και οι αξίες του δημοκρατικού σοσιαλισμού, οι αγώνες και οι παρακαταθήκες των προοδευτικών πολιτών, αλλά και οι καλές στιγμές του παρελθόντος, σε ό,τι αφορά τον προοδευτικό χώρο, υποδηλώνουν πόση δουλειά πρέπει ακόμα να γίνει για να οικοδομήσουμε το αύριο. Ένα βιώσιμο, αύριο. Με μια νέα μεγάλη προοδευτική Αλλαγή.

Οι αιτίες που προκάλεσαν την ελληνική κρίση, αλλά και όσα επακολούθησαν, δείχνουν ότι η χώρα και οι πολίτες δεν θα μπορέσουν να ανακάμψουν αν δεν γίνουν ιστορικής σημασίας δομικές αλλαγές, στη λειτουργία του κράτους, των θεσμών, των κομμάτων, τις αντιλήψεις, τις νοοτροπίες και τις συμπεριφορές, πολιτείας και πολιτών.

Το ελληνικό πρόβλημα, είναι ζήτημα πολιτισμού και δημοκρατίας.

Γι’ αυτό και,

Η όποια πρόοδος στην αξιολόγηση της πορείας της οικονομίας από τους δανειστές, ακόμα και η έξοδος από το μνημόνιο, δεν διασφαλίζουν ένα καλύτερο μέλλον, αν δεν γίνουν οι απαραίτητες δομικές αλλαγές. 

Η βελτίωση των δημοσιονομικών δεικτών δεν σημαίνει απαραίτητα βελτίωση της πραγματικής οικονομίας, ούτε βελτίωση της ζωής για τα πιο ευάλωτα στρώματα, αλλά και τη μεσαία τάξη που πλήρωσε το μεγαλύτερο τίμημα της κρίσης.

Η συντήρηση, όποιο χρώμα και αν έχει – δεξιά ή δήθεν αριστερά, δεν μπορεί να δώσει τις δέουσες απαντήσεις στο διακύβευμα που αφορά τη χώρα και τους Έλληνες.

Και οι δύο, έχουν πλέον αποδειχθεί ως οι καλύτεροι εκφραστές και υπηρέτες του παρασιτισμού και του πελατειασμού, που συνεχίζει να κρατά τους Έλληνες και τη χώρα σε ομηρεία.

Μια ισχυρή και μεγάλη προοδευτική παράταξη μπορεί να δώσει όραμα και προοπτική στο εγχείρημα των ριζικών τομών, που θα βελτιώσουν το κράτος, την οικονομία, την ποιότητα ζωής, προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων.

Μια προοδευτική παράταξη αφοσιωμένη και συνεπής στις αρχές και τις αξίες μας, που θα εμπεδώνει καθημερινά με το λόγο και τη δράση της, ένα νέο πολιτικό πολιτισμό, απαλλαγμένο από τις παθογένειες που μας οδήγησαν στην κρίση, που θα θέτει νέους σύγχρονους συμμετοχικούς και αποτελεσματικούς κανόνες λειτουργίας και δράσης, που θα αποτελούν παράδειγμα αξιοπιστίας και πολιτικού ήθους.

Προς τούτο, δεν αρκεί να συνεργαστούμε, ούτε να βγούμε κερδισμένοι στις εκλογές. Στις σύγχρονες δημοκρατίες, τα προβλήματα δεν λύνονται μόνο από τα αποτελέσματα της κάλπης, ούτε απλώς με τη συμμετοχή σε κυβερνητικά σχήματα, αλλά από τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών.  

Καθοριστικοί παράγοντες για τη μεγάλη προοδευτική Αλλαγή, είναι η  κατανόηση των αιτιών που μας οδήγησαν ένα βήμα από την εθνική καταστροφή, η ρήξη με τα συμφέροντα που κρατούν σε ομηρία την πολιτική, ο αγώνας ενάντια στην ανισότητα, η προστασία των δικαιωμάτων όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, η κατανόηση των νέων προκλήσεων της παγκοσμιοποίησης και της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας, η εξωστρέφεια και η έμπνευση από την ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία. 

Πιστεύοντας ότι, η περιχαράκωση δεν συμβάλλει στη διαλεκτική εξέλιξη των πραγμάτων, αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Είναι μια προσπάθεια αναγκαία, αλλά και δύσκολη, καθώς δεν υπάρχει ακόμα η ώσμωση που θα επέτρεπε την άμεση σύμπτυξη της σε ενιαίο φορέα. Ούτε το έδαφος σε αυτή τη συγκυρία, για ένα νέο μεγάλο φορέα που θα ξεκινούσε από το μηδέν, σβήνοντας μονομιάς ιστορία, μνήμες και παραδόσεις.

Όλοι μαζί μπορούμε κάτι καλύτερο. Και η διαφορετική αφετηρία, η ιστορία του κάθε φορέα που στεγάζεται στον κοινό χώρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αποτελούν πολιτική υπεραξία και συγκριτικό πλεονέκτημα, που διευρύνει τη βάση του προοδευτικού χώρου. Έως ότου καταστεί εφικτή μια ενιαία αφήγηση, μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μια σειρά από θέματα που μπορεί να μοιάζουν δευτερεύοντα, αλλά είναι καθοριστικά, μέχρι να επικρατήσει η κριτική σκέψη, να περιοριστεί ο ξύλινος λόγος, να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη. 

Προχωρώντας στα επόμενα βήματα του εγχειρήματος, πρέπει να έχουμε συνείδηση, ότι η κάθε διαδικαστική  λεπτομέρεια στην εκλογική διαδικασία για τον/την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σχετίζεται με την οικοδόμηση ενός κλίματος εμπιστοσύνης. 

Το κλίμα αυτό θα συμβάλει ώστε να διεξαχθεί, τις επόμενες βδομάδες, ένας ουσιαστικός διάλογος, με εναλλακτικές θέσεις και  προτάσεις για την μετατροπή των αξιακών προτεραιοτήτων μας σε πολιτικές πρωτοβουλίες και πράξεις. Συνακόλουθα θα βοηθήσει και στην αναζωογόνηση της σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες. 

Ας προσπαθήσουμε, όλοι μαζί, προς αυτή την κατεύθυνση, αναλογιζόμενοι το μέγεθος της πρόκλησης και σεβόμενοι τη διαφορετικότητα του καθενός.

Μόνο έτσι θα συγκροτήσουμε μια αποτελεσματική προοδευτική πολιτική δύναμη, που θα μπορέσει να συμβάλει στην οικοδόμηση μιας ισχυρής κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας, η οποία θα προωθήσει μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη συντηρητική.

Το σχόλιο Ραγκούση

"Δεν εκλέγουμε απλώς Πρόεδρο. Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία  και τα debates ανοίγουμε νέους προοδευτικούς δρόμους στο πολιτικό σύστημα και στην παράταξη‬", σχολίασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υποψήφιος για την ηγεσία Γιάννης Ραγκούσης.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΠΑΣΟΚ
SHARE:

24Media Network