Κυριάκος Μητσοτάκης: “Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο”

Κυριάκος Μητσοτάκης: “Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο”
Κυριάκος Μητσοτάκης ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην ονοματοδοσία της πυραυλακάτου "υποπλοίαρχος Βλαχάκος" ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ηχηρό μήνυμα κατά των τουρκικών προκλήσεων.

Νέα μηνύματα έστειλε στην Τουρκία κατά την τελετή ονοματοδοσίας της νέας πυραυλακάτου του Πολεμικού Ναυτικού «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η νέα πυραυλάκατος φέρει το όνομα του Παναγιώτη Βλαχάκου, που θυσιάστηκε στα Ίμια, μαζί με τον Υποπλοίαρχο Καραθανάση και τον Αρχικελευστή Γιαλοψό και όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός “θα ταξιδέψει παντού την αλήθεια της ιστορίας: Ότι τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο.”

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι σύντομα στον ελληνικό πολεμικό στόλο θα ενταχθούν τρεις νέες φρεγάτες Belharra, τέσσερις αναβαθμισμένες φρεγάτες ΜΕΚΟ, ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo, ενώ προανήγγειλε σύντομα και άλλες αποφάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού.

Έκανε λόγο για ακόμα σύγχρονο σκάφος στο στόλο μας, αλλά μία πρόσθετη εγγύηση ασφάλειας και σταθερότητας στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.

“Γιατί κάθε ελληνικό όπλο αποτελεί δύναμη ειρηνικής αποτροπής, ασπίδα δυναμικής προστασίας των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και της διεθνούς νομιμότητος. Όμως, ταυτόχρονα και γέφυρα συνεννόησης μεταξύ των λαών της γειτονιάς μας. Κι αυτό πλέον το αναγνωρίζει και το συμμερίζεται τόσο η Ευρώπη, όσο και οι υπερατλαντικοί μας σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Είναι πολλά τα μηνύματα τα οποία στέλνει σήμερα το νέο απόκτημα του Πολεμικού μας Ναυτικού. Η ταχύτητα και ο εξοπλισμός του δηλώνουν πως τα νερά μας θα παραμείνουν απόρθητα.”

Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε στη συνέχεια στην Άγκυρα πως: “Η φωνή της δικαιοσύνης αλλά και της ιστορίας διδάσκει ότι όποιος παραβιάζει τελικά τα σύνορα τιμωρείται. Και ότι στον 21ο αιώνα δεν χωρούν αυτοκρατορικά οράματα άλλων εποχών. Πολύ περισσότερο, δεν έχουν θέση κάθε λογής επίδοξοι τοπικοί ταραχοποιοί. ”

Επανέλαβε δε ότι: “Τα προβλήματα λύνονται ειρηνικά και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό απαιτούν οι λαοί μας και είναι λάθος, μεγάλο λάθος, κάποιοι να επιχειρούν να δηλητηριάζουν την κοινή τους γνώμη, ανακαλύπτοντας εχθρούς εκεί που απλά δεν υπάρχουν.”

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι “η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης. Καρδιά των οποίων, όμως, είναι οι άνθρωποί τους. Αυτοί που τιμούν τη στολή αλλά και το εθνόσημο.” Απευθυνόμενος στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ανέφερε ειδικότερα: “Γνωρίζετε καλά ότι παρά τις σημαντικές οικονομικές δυσκολίες, διευθετήθηκε η εξέλιξη των εθελοντών μακράς διάρκειας αλλά και των οπλιτών βραχείας ανακατάταξης. Επεκτάθηκε η μάχιμη πενταετία και θεσπίζεται πρόσθετη αμοιβή στα πληρώματα των πλοίων που βρίσκονται σε αποστολές.”

Παραδέχθηκε ότι ασφαλώς και δεν πρόκειται για μέτρα που λύνουν όλα τα προβλήματα των ενστόλων. Υποστήριξε όμως ότι είναι, κινήσεις που φανερώνουν το έμπρακτο ενδιαφέρον της πολιτείας και διαβεβαίωσε ότι οι κινήσεις αυτές θα συνεχιστούν.

Την ίδια στιγμή όμως στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων επικρατεί αναβρασμός με αφορμή το νομοσχέδιο για θέματα μέριμνας και σταδιοδρομικής εξέλιξης προσωπικού, το οποίο όμως όπως καταγγέλει με επιστολή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών δημιουργεί αδικίες στη βαθμολογική εξέλιξη αξιωματικών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κατασκευή της πυραυλακάτου από ελληνικά χέρια δηλώνει ότι θα παραμείνουν ανοιχτά τα ναυπηγεία σε Σκαραμαγκά και Ελευσίνα. «Θωρακίζουμε την οικονομική ανάπτυξη της χώρας ενώ πάνω από όλα το ίδιο το όνομα του πλοίου θα διαλαλεί ότι η πατρίδα μας μένει πιστή στην αρχή οι ήρωες γεννούν νέες ήρωες» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα