“Κλείδωσε” η τεχνική παράταση δύο μηνών-Πρώτα η προεδρική εκλογή, μετά όλα τα υπόλοιπα

“Κλείδωσε” η τεχνική παράταση δύο μηνών-Πρώτα η προεδρική εκλογή, μετά όλα τα υπόλοιπα
Στιγμιότυο από την συνεδριάση του Eurogroup την Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014. (EUROKINISSI/ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ) eurokinissi

Συμφωνία για παραπομπή της συμφωνίας και της αξιολόγησης σε δεύτερο χρόνο στο Eurogroup. Διαβάστε το ρεπορτάζ του NEWS247

Της Βίκυς Σαμαρά

Συμφωνία για τεχνική παράταση του τρέχοντος μνημονίου κατά δύο μήνες “έκλεισε” στο Eurogroup. Πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε μία απόφαση συμβιβαστική μεταξύ του εξαμήνου που ζητούσαν οι περισσότεροι εταίροι και της σύντομης επέκτασης ενός μήνα που ήθελε η Αθήνα.

Το γεγονός αυτό σε πολιτικό επίπεδο αυτομάτως συνεπάγεται την επίσπευση της προεδρικής εκλογής σε άγνωστο προς το παρόν όμως χρόνο και επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του news247 πως η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας θα προηγηθεί και της αξιολόγησης και της συμφωνίας για την επόμενη ημέρα.

Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας επιστρέφουν παράλληλα στην Αθήνα αύριο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Αυτό όμως σημαίνει και επαναφορά της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση σε ένα πρωθύστερο στάδιο, καθώς δεν επιστρέφουν οι επικεφαλής της τρόικας και επιβεβαιώνει ότι πρώτα θα γίνει η προεδρική εκλογή και μετά θα κλείσει η αξιολόγηση και θα σκιαγραφηθεί η επόμενη ημέρα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Eurogroup, αναγνωρίζονται οι θετικές μακροοικονομικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ελλάδας και οι θυσίες των πολιτών.

Επίσης γίνεται λόγος για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, ώστε να κλείσει η πέμπτη αξιολόγηση από την τρόικα.

“Ωστόσο, παρά την πρόοδο, πρέπει να σημειώσουμε ότι, η αξιολόγηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί στο τέλος αυτής της χρονιάς. Έτσι η αξιολόγηση θα πρέπει να συνεχιστεί στις αρχές του 2015, ώστε να υπάρξει συμφωνία και να ικανοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα. Αυτό θα στρώσει το δρόμο για την εκταμίευση του 1,8 δισ. ευρώ από τον EFSF”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Για τους παραπάνω λόγους και μετά από αίτημα της ελληνικής πλευράς, αποφασίστηκε η δίμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος.

“Το Eurogroup, ζητά από τις ελληνικές αρχές να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να ικανοποιηθούν άμεσα τα προαπαιτούμενα και να κλείσει η 5η αξιολόγηση. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις, είναι το κλειδί για την ομαλή λειτουργία της ελληνικής οικονομίας”, αναφέρεται στην απόφαση του Eurogroup.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Eurogroup

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα