Κλείνει η αξιολόγηση, ανοίγει πάλι το προσφυγικό

Κλείνει η αξιολόγηση, ανοίγει πάλι το προσφυγικό
Refugees and migrants at the former Athens International airport, Hellenikon, in Athens, on Apr. 13, 2016 / M , , 27 , 2016 Nikos Libertas

Πολλά τα μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός. Από το κλείσιμο της αξιολόγησης, το χρέος, το προσφυγικό που επανέρχεται στο προσκήνιο, αλλά και τη «διατήρηση της ηρεμίας» στον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινοβουλευτική ομάδα

Παρακολουθώντας προσεκτικά όλες τις κινήσεις και τις αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες, το ΔΝΤ και το Βερολίνο στο Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζονται πυρετωδώς για το Eurogroup της 24η Μαΐου με τα τηλέφωνα και τις συσκέψεις να έχουν πάρει «φωτιά».

Αναγκαία χαρακτηρίζει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, συμπληρώνοντας ότι η Γερμανία είναι ανοιχτή για συζήτηση.  Δηλώσεις σαν και αυτές αποτελούν επιπλέον «όπλα» στην «φαρέτρα» του Αλέξη Τσίπρα που θα έχει στις «βαλίτσες» του και κατά την επίσκεψη του στη Ρώμη με τους Ευρωπαίους πρωθυπουργούς σοσιαλιστές την ερχόμενη Παρασκευή.

Όλα αυτά την ώρα που πληροφορίες αναφέρουν πως το ΔΝΤ φέρεται να εξετάζει θετικά την πρόταση του ESM για πρόωρη αποπληρωμή μέρος του δανείου του προς την Ελλάδα μέσω των εναπομείναντων χρημάτων από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σε αυτή τη φάση, όπως προκύπτει και από το Euroworking Group, ενδέχεται η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα να παραπεμφθεί από τον Σεπτέμβριο και μετά με δεδομένο ότι αρκετές χώρες αντιδρούν και στις προτάσεις του ESM, αλλά και του Ταμείου. Κάτι τέτοιο δεν είναι απαγορευτικό και θα παραπέμπει και στην λύση που είχε βρεθεί και πέρυσι το καλοκαίρι.  Η επόμενη συνεδρίαση του Euroworking Group θα πραγματοποιηθεί μια μέρα πριν την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στο Μαξίμου βλέπουν ξεκάθαρα πως το κλείσιμο της αξιολόγησης αναμένεται να δώσει μια σημαντική ανάσα στην αγορά από τις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ιδιωτικό τομέα, ενώ σε συνδυασμό με τη λύση για το χρέος θα αλλάξει εντελώς το περιβάλλον της ελληνικής οικονομίας στην πορεία προς την ανάπτυξη.

Το πολυνομοσχέδιο έχει αρχίσει ήδη να γράφεται με στόχο να έχει ψηφιστεί μέχρι το επόμενο Σάββατο 21 Μαΐου.

«Αγκάθι» τα προσφυγικό

Αυτό που φοβίζει πολύ το Μαξίμου είναι οι εκρηκτικές διαστάσεις που τείνε να πάρει και πάλι το προσφυγικό με τον Ταγίπ Ερντογάν να εμφανίζεται «ανεξέλεγκτος» μετά και την απομάκρυνση του Αχμετ Νταβούτογλου, αλλά και τη νέα κόντρα που έχει προκύψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συμφωνία κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα με τον Ζαν  Κλωντ Γιουνκέρ να μπαίνει στο «παιχνίδι».

Η επιστροφή μεταναστών από την Ελλάδα προς τα παράλια της Τουρκίας δεν προχωράει με τους ρυθμούς που είχαν συμφωνηθεί, ενώ το ζήτημα της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την Ε.Ε έχει μπλοκάρει.

Δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να έχει την ευκαιρία να συναντήσει τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη στις 23-24 Μαΐου κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου για την Ανθρωπιστική κρίση και εκεί να τεθούν όλα τα ζητήματα πριν ο Αλέξης Τσίπρας βάλει επί τάπητος το προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής στα μέσα του άλλου μήνα.

Το κλίμα παραμένει τεταμένο και από τη συνεχιζόμενη αρνητική στάση των χωρών του Βίσενγκραντ να δεχτούν πρόσφυγες βάση των ποσοστώσεων που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτό το πεδίο μένει να διαπιστωθεί αν θα ενεργοποιηθεί η λύση του «προστίμου» με το οποίο έχει απειλήσει η Ε.Ε να επιβάλει στα κράτη – μέλη που δεν συνεργάζονται για την λύση του προσφυγικού.

Στο εσωτερικό εκκρεμεί ακόμα η οριστική εκκένωση του Πειραιά και κυρίως της Ειδομένης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το Συνέδριο

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα οι διεργασίες στο κόμμα, αλλά και η ενημέρωσή του αποτελεί προτεραιότητα για τον Αλέξη Τσίπρα ενόψει μάλιστα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και τις διεργασίες που είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα για το Συνέδριο.

Ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού αναφέρει πως θα βρεθεί στην Κουμουνδούρου προκειμένου να ενημερώσει το κορυφαίο όργανο για την εξέλιξη της αξιολόγησης, αλλά και να ενημερωθεί για τις προσυνεδριακές διαδικασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κομματικές πηγές η πραγματοποίηση του Συνεδρίου τοποθετείται χρονικά στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα