Κλείσιμο μικροφώνων Τασούλα σε Τσίπρα: Οι 5 λόγοι για τους οποίους ήταν θεσμικό ατόπημα

Κλείσιμο μικροφώνων Τασούλα σε Τσίπρα: Οι 5 λόγοι για τους οποίους ήταν θεσμικό ατόπημα
eurokinissi

Η κωδικοποίηση και η λογική της πρακτικής που ακολούθησε ο πρόεδρος της Βουλής στερώντας τον λόγο από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε μία δημοκρατική χώρα, η εικόνα ενός προέδρου του κοινοβουλίου που εμφανίζεται σε μία συνεδρίαση της Βουλής και… κλείνει τα μικρόφωνα ενώ μιλά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ασύμβατη με τον τύπο και την ουσία του κοινοβουλευτισμού.

Ακριβώς αυτή την αίσθηση αυταρχισμού έδωσε η σημερινή παρέμβαση του Κώστα Τασούλα που απαγόρευσε στον Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει στην Βουλή, προσπερνώντας την ιδιότητα του ως αρχηγού κόμματος και μάλιστα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχει ενισχυμένο θεσμικό ρόλο.

Ας δούμε κωδικοποιημένα τους βασικούς λόγους για τους οποίους η πρακτική που ακολούθησε ο “3” στην τάξη πολιτειακός παράγοντας της χώρας, συνιστούν αυτό που στην πολιτική αποκαλείται “θεσμικό ατόπημα”.

Μια πρακτική δηλαδή που ξεπερνά τα όρια του θεσμικού ρόλου.

-Ο Κώστας Τασούλας παραβίασε μία πολιτική πρακτική που ακολουθείται από το 1974 και μετά, καθόλου τυχαία. Αυτή θέλει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λαμβάνει τον λόγο στην Βουλή οποτεδήποτε τον ζητήσει. Μία συνθήκη που προβλέπεται άλλωστε στον κανονισμό της Βουλής που δίνει διαδικαστικά προνόμια στους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων. Ακριβώς επειδή εκφράζουν σημαντική μερίδα της κοινωνίας σε πολιτικό επίπεδο.

-Ο Κώστας Τασούλας παρότι επικαλέστηκε τον κανονισμό της Βουλής, στην πραγματικότητα έκανε πολιτική και όχι θεσμική κριτική στον Αλέξη Τσίπρα. Δηλώνοντας ότι οι παρεμβάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ συνιστούν “ακτιβισμό” και ότι μετατρέπουν την Βουλή σε “σκηνικό”. Ουσιαστικά έδωσε θεσμικό μανδύα σε μία άποψη της Νέας Δημοκρατίας, η οποία εφόσον υφίσταται είναι δουλειά του πρωθυπουργού να την εκφράσει στην Βουλή.

-Ο Πρόεδρος της Βουλής υπερασπίστηκε τον πρωθυπουργό όταν ο Αλέξης Τσίπρας του άσκησε κριτική σχετικά με το ότι δεν παρουσιάζεται στην Βουλή για να απαντήσει στις ερωτήσεις που καταθέτει. Μάλιστα, παράθεσε αριθμητικά στοιχεία για το πόσες φορές έχει εμφανιστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Βουλή. Στοιχείο που δίνει την εικόνα ενός πολιτικού στελέχους σε κομματική αποστολή και όχι την λειτουργία ενός πολιτειακού παράγοντα που εγγυάται τις δημοκρατικές διαδικασίες στο κοινοβούλιο.

-Επίσης ο Κώστας Τασούλας θέλησε – όπως υποστήριξε – να υπερασπιστεί την δυνατότητα του κοινοβουλίου να ασκεί το έργο του δίχως παρεμβάσεις που αλλοιώνουν τις εργασίες του. Όμως ο ίδιος αμέσως μετά ο ίδιος διέκοψε την συνεδρίαση όπου συζητούνταν επίκαιρες ερωτήσεις, προκειμένου να μην συνεχιστεί η αντιπαράθεση που προκάλεσε με τον Αλέξη Τσίπρα.

-Ο σημερινός πρόεδρος της Βουλής έχει πολλάκις προκαλέσει τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης για τον τρόπο λειτουργίας του κοινοβουλίου. Είτε αυτή αφορά τον περιορισμό του κοινοβουλευτικού διαλόγου με πρόσχημα την πανδημία, είτε τον τρόπο που διεξάγονται οι ονομαστικές ψηφοφορίες, είτε την αργοπορημένη η ανύπαρκτη  λογοδοσία κυβερνητικών στελεχών για μείζονα πολιτικά ζητήματα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα