Κωδικός 'αποσυμφόρηση νησιών'

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Με ταχείς ρυθμούς έχει ξεκινήσει η αποσυμφόρηση των νησιών από πρόσφυγες και μετανάστες, παρότι το Μέγαρο Μαξίμου επισήμως δεν επιβεβαιώνει συμφωνία Τσίπρα-Ερντογάν για μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα

Χαμηλούς τόνους κρατά η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την τροποποίηση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, που φαίνεται πως συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν ότι συμφωνήθηκε μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα για προφανείς λόγους, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εγείρει ενστάσεις από χώρες της βόρειας Ευρώπης ή της “ομάδας Βίζενγκραντ”.

Άλλωστε, αυτές οι χώρες, αλλά και το Βερολίνο,  επέμειναν όταν βρισκόταν υπό διαπραγμάτευση η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας να μην μπορούν να μεταφερθούν στην ενδοχώρα οι πρόσφυγες και μετανάστες πριν κριθεί κατά πόσον δικαιούνται ή όχι άσυλο -άρα και μετεγκατάσταση στις άλλες χώρες της Ε.Ε.

Κατά συνέπεια, με δεδομένο ότι η διαφαινόμενη άτυπη “συμφωνία κυρίων” μεταξύ του προέδρου της Τουρκίας και του έλληνα πρωθυπουργού θα έπρεπε, τυπικά, να εγκριθεί από Σύνοδο Κορυφής και από όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες, η επιχείρηση αποσυμφόρησης των νησιών -που ξεκίνησε ήδη από το περασμένο σαββατοκύριακο προφανώς δεν θα ανακοινωθεί επισήμως.

Πάντως, η Αθήνα δεν έχει διασφαλίσει μόνο τα... “στραβά μάτια” του Ταγίπ Ερντογάν στην διαδικασία, αλλά δρομολογεί και μία δικλίδα ασφαλείας ενόψει τυχόν ενστάσεων ευρωπαϊκών χωρών: σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που μεταφέρονται στην ενδοχώρα από τους καταυλισμούς που δέχονται μεγάλη πίεση στα νησιά, θα “φιλοξενηθούν” σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα έως ότου εξεταστούν οι αιτήσεις τους, προκειμένου η κυβέρνηση να μην αντιμετωπίσει κατηγορίες περί μεταναστών που δεν ελέγχονται εντός της ελληνικής Επικράτειας...

SHARE:

24Media Network