Κωδικός “η κυβέρνηση προχωρά παρά το Σκοπιανό”

Κωδικός “η κυβέρνηση προχωρά παρά το Σκοπιανό”
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά προηγούμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου Eurokinissi

Στο υπουργικό ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να στείλει μήνυμα συνέχισης του κυβερνητικού έργου μετά τη μίνι κρίση στις ενδοκυβερνητικές σχέσεις λόγω του plan B του κυβερνητικού εταίρου για το Σκοπιανό. Στην ατζέντα η οικονομία και η υλοποίηση των εξαγγελιών της ΔΕΘ. Συνάντηση Τσίπρα- Καμμένου χθες το μεσημέρι

Το μήνυμα πως οι κυβερνητικοί εταίροι βάζουν στην άκρη τις τριβές για το Σκοπιανό και συνεχίζουν με προτεραιότητα την οικονομία και την υλοποίηση των δεσμεύσεων που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ, αναμένεται να στείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Θα πρόκειται και για την πρώτη κοινή εμφάνιση Αλέξη Τσίπρα- Πάνου Καμμένου μετά τη μίνι- κρίση που ξεκίνησε την Παρασκευή εξαιτίας της πρωτοβουλίας του κυβερνητικού εταίρου να προτείνει στις ΗΠΑ μία εναλλακτική στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και άρα στη συμφωνία των Πρεσπών. Καθώς ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εμφανίστηκε χθες το πρωί στην ΕΡΤ επιχειρώντας να χαμηλώσει τους τόνους, αν και εμμένοντας επί της ουσίας στο δικαίωμα του να καταθέτει δικές του προτάσεις ενάντια στην κεντρική κυβερνητική πολιτική και διαμηνύοντας πως όποια συζήτηση έκανε για τις νατοϊκές βάσεις δεν ήταν προσωπική στρατηγική, από το Μαξίμου θέλουν να θεωρούν το ζήτημα λήξαν.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης μίλησε εξάλλου στην ΕΡΤ μετά τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ για να τον… ερμηνεύσει και να δώσει το σύνθημα ότι αυτή η μάχη τελείωσε- αν και φυσικά το ζήτημα στη ρίζα του δεν έχει λυθεί. Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος γευμάτισαν μάλιστα αργά χθες το μεσημέρι υπό άκρα μυστικότητα στη ΛΑΕΔ και ενώ το Μαξίμου ισχυριζόταν ότι δεν υπήρχε προγραμματισμένο ραντεβού.

Από το Μαξίμου επικεντρώνουν σε κάθε περίπτωση πλέον στη μάχη της μη περικοπής των συντάξεων και την υλοποίηση μέχρι το τέλος του χρόνου των δεσμεύσεων Τσίπρα στη ΔΕΘ, εκ των οποίων μία ειδικά είχε εκληφθεί και ως… δωράκι στον κυβερνητικό εταίρο, δηλαδή τα αναδρομικά των ένστολων.

Μέχρι Χριστούγεννα πρέπει ειδικότερα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα να έχουν ψηφιστεί στη βουλή οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, δηλαδή τα αναδρομικά ενστολων, δικαστικών, πανεπιστημιακών και γιατρών ΕΣΥ, η μείωση ασφαλιστικών εισφορών, η μείωση ΕΝΦΙΑ.

Όπως και να έχει όμως, δεν μπορεί οι δύο κυβερνητικοί εταίροι να παριστάνουν ότι αγνοούν το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, αν και τουλάχιστον όσο δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο στην ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ μπορεί να ελπίζει ότι το… πρόβλημα του θα λυθεί μέσω Σκοπίων.

Η ψηφοφορία στη Βουλή της ΠΓΔΜ για τη συνταγματική αναθεώρηση θα πρέπει να προχωρήσει μόλις ολοκληρωθεί η συζήτηση που ξεκίνησε χθες, δηλαδή σε εννέα το πολύ ημέρες. Ο κυβερνητικός εταίρος έχει ποντάρει στο ότι η αναθεώρηση δε θα περάσει και άρα η συμφωνία των Πρεσπών θα ακυρωθεί με ευθύνη της σκοπιανής πλευράς. Το Μαξίμου αντίθετα εκτιμά και προσδοκά ότι δε θα συμβεί αυτό, με τον πρωθυπουργό να έχει ξεκαθαρίσει και προς τον κυβερνητικό εταίρο αλλά και προς την ΠΓΔΜ ότι εάν η συμφωνία των Πρεσπών ναυαγήσει, δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική και η Ελλάδα δε θα αναγνωρίσει την ένταξη της γειτονικής χώρας σε κανένα διεθνή οργανισμό με τη σημερινή συνταγματική της ονομασία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα