Κοινή επιστολή στον Ταγιάνι συνυπογράφει ο Δ. Παπαδημούλης

Κοινή επιστολή στον Ταγιάνι συνυπογράφει ο Δ. Παπαδημούλης
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης Eurokinissi

Στόχος η καταπολέμηση της παρενόχλησης και των συγκρούσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναλυτικά όσα αναφέρουν.

Επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, με θέμα την καταπολέμηση των συγκρούσεων και της παρενόχλησης εντός του θεσμού και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνυπογράφει εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς ο Αντιπρόεδρος του Ε/Κ και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με στόχο και την υποστήριξη σχετικού ψηφίσματος των ευρωβουλευτών. Την επιστολή συνέταξαν και συνυπογράφουν επίσης ο Πρόεδρος τον Σοσιαλιστών Ούντο Μπούλμαν, ο Συμπρόεδρος των Πρασίνων Φιλιπ Λαμπέρτς και ο Πρόεδρος των Φιλελεύθερων Γκι Φερχόφστατ.
 

Στην επιστολή τους οι συνυπογράφοντες αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι κατά την ανταλλαγή απόψεων στη Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,οι περισσότεροι Πρόεδροι των Πολιτικών Ομάδων εξέφρασαν την ισχυρή τους δέσμευση για την καταπολέμηση της παρενόχλησης και συμφώνησαν πως θα πρέπει να εφαρμοστούν στο άμεσο μέλλον οι ακόλουθες πρόσθετες μεταρρυθμίσεις και μέτρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ακολουθεί η πλήρης επιστολή των ευρωβουλευτών:

«Κύριε Πρόεδρε,

Αγαπητοί συνάδελφοι του Προεδρείου,Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στη σημαντική ανταλλαγή απόψεων που διεξήχθη σχετικά με την “Κατάσταση προόδου της εφαρμογής του χάρτη πορείας για την προσαρμογή των προληπτικών και έγκαιρων μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων και της παρενόχλησης στο Κοινοβούλιο” κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης στη συνεδρίαση των Προέδρων στις 6 Δεκεμβρίου 2018, παρουσία της καςMorin-Chartier και όλων των μελών της συμβουλευτικής επιτροπής του ΕΚ που ασχολούνται με τις καταγγελίες περί παρενόχλησης που αφορούν τους βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών (APA) καθώς και των μελών της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ισότητα και τη Διαφορετικότητα.

Χαιρετίζουμε τα μέτρα που εγκρίθηκαν στις 2 Ιουλίου 2018 και τη συνεχή πρόοδο που σημειώνετε όσον αφορά τις δράσεις του χάρτη πορείας για την προσαρμογή των προληπτικών και έγκαιρων μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση συγκρούσεων και παρενοχλήσεων μεταξύ των Ευρωβουλευτών και των APA, των ασκούμενων και του λοιπού προσωπικού.

Η καταπολέμηση της παρενόχλησης και η εξασφάλιση αξιοπρέπειας και σεβασμού στο χώρο εργασίας θα πρέπει να είναι μία από τις προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Από την άποψη αυτή, το ψήφισμα του ΕΚ σχετικά με την καταπολέμηση της παρενόχλησης και των συγκρούσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που εγκρίθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2017, απαιτεί ευρύτερο φάσμα συγκεκριμένων μέτρων μηδενικής ανοχής και ζητεί περαιτέρω ενέργειες και βελτιώσεις σε σχέση με όλους τους ισχύοντες κανόνες, διαδικασίες και δομές / όχι μόνο όσον αφορά τη συμβουλευτική επιτροπή του ΕΚ που ασχολείται με καταγγελίες παρενόχλησης που αφορούν τους Ευρωβουλευτές.

Κατά την ανταλλαγή απόψεων, αρκετοί Πρόεδροι Πολιτικών Ομάδων εξέφρασαν την ισχυρή τους δέσμευση σε αυτό το θέμα και συμφώνησαν ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν στο άμεσο μέλλον οι ακόλουθες πρόσθετες μεταρρυθμίσεις και μέτρα:

• Να ανατεθεί εξωτερική αξιολόγηση της λειτουργίας της συμβουλευτικής επιτροπής για την παρενόχληση και τη πρόληψή της στον χώρο εργασίας, διασφαλίζοντας ότι το Κοινοβούλιο έχει ελέγξει και τις δύο υφιστάμενες επιτροπές που ασχολούνται με την παρενόχληση. Το αποτέλεσμα της εξωτερικής αξιολόγησης θα πρέπει να είναι δημόσιο και να μοιραστεί σε όλα τα μέλη του Προεδρείου του ΕΚ και να συμμορφώνεται με τους κατάλληλους κανόνες και διαδικασίες της εξωτερικής αξιολόγησης·

• Να ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα των εξωτερικών αξιολογήσεων / ελέγχων, να αξιολογήσει τη δυνατότητα συγχώνευσης των δύο επιτροπών κατά της παρενόχλησης σε μία ενιαία επιτροπή, η οποία θα ασχολείται με όλες τις καταγγελίες σχετικά με τους βουλευτές του ΕΚ, τους APA, τα μέλη του προσωπικού του ΕΚ, το προσωπικό των πολιτικών ομάδων και τους ασκούμενους.

• Να διασφαλιστεί ότι οι εξωτερικοί και ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες με σημαντικήεμπειρία στον τομέα της διαχείρισης των συγκρούσεων και της ακατάλληλης συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένων των ιατρών, των θεραπευτών και των νομικών εμπειρογνωμόνων στον τομέα της παρενόχλησης, αποτελούν βασικά συστατικά των εργασιών και διεργασιών της επιτροπής. Οι εν λόγω εμπειρογνώμονες θα πρέπει επίσης να είναι διαθέσιμοι για σχετικές υπηρεσίες και στα θύματα.

• Να εφαρμοστεί υποχρεωτική εκπαίδευση σχετικά με τον“σεβασμό και την αξιοπρέπεια στον χώρο εργασίας”, ώστε να αποτρέψει την παρενόχληση και να ενισχύσει τις διαχειριστικές δεξιότητες για όλα τα μέλη, τους APA τα μέλη του προσωπικού του ΕΚ, καθώς και το προσωπικό των πολιτικών ομάδων.

• Να διερευνηθούν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, που αποσκοπούν στη δημιουργία πρόσθετων μηχανισμών φιλικών προς τα θύματα, που θα εξασφαλίζουν την εμπιστοσύνη, την εμπιστευτικότητα και την προσβασιμότητα για τα θύματα, έτσι ώστε να αισθάνονται προστατευμένα και ασφαλή κατά την υποβολή ισχυρισμών παρενόχλησης.

Ως εκ τούτου, θα θέλαμε να σας ζητήσουμε να διασφαλίσετε την κατάλληλη και άμεση παρακολούθηση του αποτελέσματος της ανταλλαγής απόψεων και της συναίνεσης που επετεύχθη από τη Διάσκεψη των Προέδρων. Επιπλέον, θα θέλαμε να σας ζητήσουμε να ενημερώσετε τη Διάσκεψη των Προέδρων σχετικά με τη διαδικασία εφαρμογής των προαναφερθέντων μέτρων, η οποία θα πρέπει να εφαρμοστεί πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο του 2019.

Βασιζόμαστε στην πλήρη υποστήριξή σας στην καταπολέμηση της παρενόχλησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη θέσπιση των αποτελεσματικότερων μέτρων για την προστασία των θυμάτων.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την προσοχή σας σε αυτό το σημαντικό θέμα.

Με εκτίμηση».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα