Κοινή επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ - ανένταχτων προοδευτικών για διακήρυξη και ευρωψηφοδέλτια

Ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας (Φωτογραφία αρχείου)
Ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας (Φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI

Τι θα αποφασιστεί στην ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή. Συγκροτήθηκε επίσης Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για τις επαφές για το ευρωψηφοδέλτιο με επικεφαλής Σκουρλέτη και μέλη τους Βούτση, Βερναρδάκη, Σκορίνη, Καλαμαρά και Λάμπρου. Εκλογές τον Οκτώβρη επιμένει ο Πρωθυπουργός, αλλά…λοξοκοιτάει και στον Μάιο.

Τη συγκρότηση κοινής Επιτροπής που θα αποτελείται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη που τάσσονται υπέρ της συγκρότησης του προοδευτικού πόλου, προκειμένου να οριστικοποιήσει την Διακήρυξη και το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές, θα αποφασίσει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει την Κυριακή.

Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια όσμωσης του χώρου, η οποία δείχνει ότι η συγκρότηση του προοδευτικού πόλου αποτελεί στρατηγική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα.

ADVERTISING

Η Πολιτική Γραμματεία που συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του πρωθυπουργού αποφάσισε επίσης τη συγκρότηση επίσης Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που θα κάνει τις αμέσως επόμενες ημέρες επαφές για το ευρωψηφοδέλτιο. Επικεφαλής είναι ο Γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης και μέλη κορυφαία στελέχη όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, Νίκος Σκορίνης και Έφη Καλαμαρά και ο Πάνος Λάμπρου. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι μέχρι στιγμής παρατηρείται δυστοκία στη στελέχωση του ευρωψηφοδελτίου, γεγονός που αφορά τα πρόσωπα εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα κομματικά στελέχη που θα συμμετάσχουν στη μάχη της Ευρωβουλής.

Ο πρωθυπουργός-που απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόσκληση για συνεργασία προς τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη- διαβεβαίωσε τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο, ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει πλέον σοβαρά και την περίπτωση του Μαΐου.

Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο πρωθυπουργός, συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους, προέβη στις εξής δηλώσεις:

Αλ. Τσίπρας: Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε σήμερα ομοφώνως να εισηγηθεί προς την Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα συνεδριάσει την προσεχή Κυριακή, την απεύθυνση ενός πλατιού καλέσματος για τη δημιουργία ενός ευρύτατου μετώπου, μιας ευρύτατης συμπαράταξης, σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, κόμματα, συλλογικότητες, αλλά και πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται στο χώρο τον προοδευτικό, προκειμένου να αποτραπεί, ενόψει των επόμενων, κρίσιμων, ευρωπαϊκών εκλογών σε τρεις μήνες από σήμερα, να αποτραπεί η άνοδος, η επέλαση στην Ευρώπη, της ακροδεξιάς, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στις κοινωνίες μας, στη δημοκρατία μας, στην ίδια την Ευρώπη, αλλά και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι κυρίαρχες σήμερα νεοφιλελεύθερες επιλογές στην οικονομία και οι επιπτώσεις τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πρόκειται για μια απεύθυνση πλατιά, που αφορά, επαναλαμβάνω, όλες τις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται στον χώρο της προόδου και αντιλαμβάνονται τη μεγάλη ανάγκη σήμερα, στις εξελίξεις που ζούμε στην Ευρώπη, να αντιμετωπιστούν αυτοί οι δυο μεγάλοι κίνδυνοι.

Ερώτηση: Θεωρείτε ότι η Φώφη Γεννηματά θα μπορέσει να ανταποκριθεί αυτή τη φορά σε αυτό το κάλεσμα; Ή ο Σταύρος Θεοδωράκης;

Αλ. Τσίπρας: Η πρόταση είναι ειλικρινής, απευθύνεται σε όλους όσοι αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο και αναγνωρίζουν ως μέγιστο διακύβευμα της εποχής την άνοδο της ακροδεξιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και την αντιμετώπιση των νεοφιλελεύθερων επιλογών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Ερώτηση: Θα πάμε σε εθνικές εκλογές τον Μάιο κ. Πρωθυπουργέ;

Αλ. Τσίπρας: Έχουμε ευρωπαϊκές εκλογές στις 26 Μαΐου και αυτοδιοικητικές εκλογές την ίδια μέρα".

Η σφοδρή αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη

Στις δηλώσεις του πρωθυπουργού αντέδρασε με οξύτητα το Κίνημα Αλλαγής:

«Οι προσκλήσεις του κ. Τσίπρα μέσα στην απόγνωση του είναι εκ του πονηρού. Είναι ο ίδιος εκφραστής της συντήρησης και του λαϊκισμού στη χώρα μας και τα έργα και οι ημέρες της Κυβέρνησής του, το αποδεικνύουν. Κυβέρνηση που στηρίζεται σε ακροδεξιούς.

Υπάρχει το μέτωπο κατά της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού στην Ευρώπη. Εκφράζεται από εμάς, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα με τον Φρανς Τιμερμανς, επικεφαλής του αγώνα για τις Ευρωεκλογές.

Και με την πραγματικά προοδευτική ατζέντα μας κερδίζει διαρκώς έδαφος».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξης Τσίπρας, Ευρωεκλογές
SHARE:

24Media Network