Κωνσταντόπουλος: Γεγονότα σαν τη δολοφονία Γρηγορόπουλου έχουν μια ιστορικότητα που διαρκεί

Κωνσταντόπουλος: Γεγονότα σαν τη δολοφονία Γρηγορόπουλου έχουν μια ιστορικότητα που διαρκεί
Ο δικηγόρος Νίκος Κωνσταντόπουλος Eurokinissi

Η δολοφονία Γρηγορόπουλου είναι μια "ιστορική εμπειρία" τονίζει ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι ο κόσμος εξέφρασε όσα είχε μέσα του. "Η κοινωνική διαμαρτυρία πάντα βρίσκει τρόπους να εκδηλώνεται".

Με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ο Νίκος Κωνσταντόπουλος μίλησε στον Νews24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή “Παιχνίδια εξουσίας” των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού.

“Δεν είναι περαστικά αυτά τα γεγονότα. Αποκτούν μια ιστορικότητα που διαρκεί. Η ζωντανή μνήμη είναι στοιχείο κοινωνικής συνοχής, διαμορφωτικό της ταυτότητας των γενεών. Η δολοφονία του Αλέξανδρου συγκλόνισε, συγκλόνισε το αθώο παιδί που έπεσε θύμα της βίας ενός αστυνομικού που επέβαλε την εξουθενωτική του δύναμη. Η δολοφονία του είναι μια ιστορική εμπειρία και γιατί με εκείνη την αφορμή αυτά που είχε μέσα του ο κόσμος τα εξέφρασε. Η κοινωνική διαμαρτυρία πάντα βρίσκει τρόπους να εκδηλώνεται. Ακόμη και όταν είναι ήρεμα τα πράγματα και όλα φαίνονται ελεγχόμενα και βιοπολιτικά τακτοποιημένα, υπάρχουν οι αιτίες που προκαλούν την κοινωνική διαμαρτυρία, που είναι η ανισότητα, η αδικία, ο αυταρχισμός, η προκλητική πολιτική υποκρισία, το ξεχαρβάλωμα των θεσμών. Τότε η κοινωνία είχε αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι διαμορφώνονται συνθήκες κατάρρευσης της μεταπολίτευσης. Τέτοιο υπόστρωμα υπάρχει και σήμερα. Αγνοούν οι φτωχοί από πλευράς πολιτικής επάρκειας που έχουν την εξουσία ότι πίσω από τον καθρέφτη στον οποίο κοιτάζονται αυτάρεσκα δεν υπάρχει τίποτα”.

Σε σχέση με την καθυστέρηση στη δικαστική διαδικασία σημείωσε: “Ευθύνεται η ανοησία της ελληνικής πολιτείας που υπέκυψε και όρισε να γίνει η πρώτη δίκη στην Αμφισσα για λόγους ασφαλείας και κράτησε έναν χρόνο. Έτσι, στον β΄ βαθμό η δίκη γίνεται στο Εφετείο Λαμίας όπου δεν υπάρχει δυνατότητα και υποδομές για να γίνει έγκαιρα. Δεν υπάρχει κωλυσιεργία αλλά ο τρόπος με τον οποίο καθυστερεί η διεκπεραίωση ακυρώνει την αρχή της ευθυδικίας και της ισονομίας”.

Το σχόλιό του Ν. Κωνσταντόπουλου για την πολιτική κατάσταση ήταν το εξής: “Είμαι απογοητευμένος και οργισμένος με αυτά που συμβαίνουν. Από το 2010 και μετά η Ελλάδα έγινε εργαστήριο πολύπλευρων πειραμάτων. Χρησιμοποιήθηκε η χώρα μας σαν οικονομικό και πολιτικό πειραματόζωο. Σήμερα έχουν δυστυχώς κακοποιηθεί όλα τα χαρακτηριστικά της διεθνούς θέσης και ταυτότητας της χώρας μας. Δεν έχουμε κυβέρνηση Αριστεράς, κυβέρνηση Αριστερών, κυβέρνηση που να ασκεί αριστερές πολιτικές. Με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας μέχρι το 2060 γίνεται νεοαποικία, διακηρυκτικά μια ανεξάρτητη κυρίαρχη χώρα, στην πράξη δέσμια πολλαπλών εξαρτήσεων από ξένα κέντρα. Στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας γίνονται διεργασίες που θα οδηγήσουν σε αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα