Κόντρα στην Βουλή για την ακρίβεια

Κόντρα στην Βουλή για την ακρίβεια
Βουλή Stelios Misinas / SOOC

Σε υψηλούς τόνους οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ συζητήθηκε νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα μέτρα για την εκρηκτική άνοδο των τιμών.

Μετωπική ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα σήμερα στην Βουλή όπου συζητήθηκε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τα μέτρα κατά της ακρίβειας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο τελευταίο του διάγγελμα.

Η αντιπαράθεση των δύο πολιτικών αρχηγών πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο πυκνών γεωπολιτικών εξελίξεων διεθνώς ενώ στο εσωτερικό κυριαρχεί το θέμα των ανατιμήσεων και της ενεργειακής ακρίβειας που έχει φέρει σε απόγνωση το μεγαλύτερο τμήμα των πολιτών.

Η τακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε σήμερα στην Βουλή αφού χθες περιόδευσε στην Λαχαναγορά του Ρέντη, επιχειρώντας έτσι να “απαντήσει” στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για έλλειψη επικοινωνίας με τους πολίτες. Στην τοποθέτησή του στην Βουλή εστίασε στα δύο μέτωπα όπου η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Πιο συγκεκριμένα στο “εξωτερικό μέτωπο” και στις προτάσεις που έχει καταθέσει ο Έλληνας πρωθυπουργός στην Ευρώπη προκειμένου να υπάρξουν δομικές λύσεις για το πρόβλημα της ακρίβειας. Για το ζήτημα αυτό άλλωστε μετείχε χθες σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ.

Εκεί ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην ακρίβεια “τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, παράλληλα με τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο” ζητώντας “να υπάρξει κοινή προμήθεια αερίου σε επίπεδο Ε.Ε., όπως είχε γίνει με την προμήθεια εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αρχή της πανδημίας”. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η φύση της κρίσης ακρίβειας έχει διεθνή χαρακτήρα και ουσιαστικά “εισάγεται” στην Ελλάδα.

Η ακρίβεια είναι εισαγώμενη λόγω της διεθνούς κρίσης αναμένεται να επισημάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Όσον αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται στο εσωτερικό της χώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε αυτά που θα νομοθετηθούν όπως η επιδότηση κατανάλωσης καυσίμων σε εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, σε αυτά που συνεχίζονται, όπως η επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου αλλά και σε αυτά που θα έλθουν στο άμεσο μέλλον, όπως η έκτακτη ενίσχυση σε ευάλωτους πολίτες πριν το Πάσχα.

Παράλληλα σημείωσε ότι τα μέτρα κινούνται στην βάση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Όπως άλλωστε επισήμανε στην τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου όλα “κινούνται στα όρια που επιτάσσει η ανάγκη δημοσιονομικής σταθερότητας, καθώς το εθνικό συμφέρον και το όφελος της κοινωνίας επιτάσσουν να μην διαλύσουμε τα δημόσια οικονομικά”.

Σφοδρή κριτική από τον Αλέξη Τσίπρα

Σφοδρή κριτική άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα στη Βουλή, έχοντας δώσει μία “πρόγευση” χθες με την παρέμβασή του στην συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του κόμματος τονίζοντας πως “η έκρηξη της ακρίβειας που βιώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις εδώ και έξι μήνες με αποκλειστική ευθύνη του κ. Μητσοτάκη και των επιλογών του απειλεί την κοινωνία πλέον όχι μόνο με ενεργειακή φτώχεια αλλά και με μία νέα, ακόμα πιο βαθιά ανθρωπιστική κρίση”.

Παράλληλα επισήμανε ότι “η απροθυμία του κ. Μητσοτάκη να συγκρουστεί με τα καρτέλ και την αισχροκέρδεια, τα άκρως ανεπαρκή μέτρα στήριξης και η ραγδαία συρρίκνωση του εισοδήματος έχουν βάλει την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη σε ένα ανεπίστρεπτο καθοδικό σπιράλ”.

Μόνη στην Ευρώπη δίχως ουσιαστικά μέτρα στήριξης των πολιτών η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναμένεται να υποστηρίξει ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εγκάλεσε τον πρωθυπουργό για ανεπαρκή μέτρα, θυμίζοντας πως οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη έχουν επιδείξει μέριμνα μειώνοντας φόρους και αυξάνοντας όχι μόνον τις επιδοτήσεις αλλά και τον κατώτερο μισθό.

Με την Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση παρά το γεγονός ότι η ίδια η Κομισιόν έχει δώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Επανέφερε την πρότασή του για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και αντέκρουσε το επιχείρημα περί δημοσιονομικής σταθερότητας σημειώνοντας πως η κυβέρνηση δεν έλαβε αυτό τον παράγοντα υπόψη της όταν προχώρησε στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, επιλογή με δημοσιονομικό κόστος που θα μπορούσε να καλύψει μέτρα ανακούφισης των νοικοκυριών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα