Μέτρα κατά της ακρίβειας: Όλα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Μέτρα κατά της ακρίβειας: Όλα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων EUROKINISSI

Στη “φαρέτρα” μπαίνουν μέτρα 7 σημείων για την αντιμετώπιση της κρίσης ακρίβειας που μαστίζει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Σήμερα η εξειδίκευση.

Περιορισμένες είναι πλέον οι δυνατότητες της κυβέρνησης για παροχές καθώς το ύψος του χρέους αλλά και οι παρατηρήσεις των Βρυξελλών για “σύνεση” και έμφαση σε στοχευμένες δράσεις στους ευάλωτους δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ελιγμούς.

Άλλωστε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο μήνυμά του, χτες, “φωτογράφισε” τον περιορισμένο χώρο που υπάρχει για δράσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “η πατρίδα μας δεν έχει ακόμα πλήρως συνέλθει από τη 10ετή οικονομική κρίση. Δεν φτάσαμε ακόμα στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Και πάντα οι κερδοσκόποι θα καραδοκούν να εκμεταλλευτούν την όποια αδυναμία μας.”

Λαϊκή δυσφορία και “μεσαία τάξη”

Και βέβαια όλα αυτά εγγράφονται σε ένα σκηνικό εντεινόμενης λαϊκής δυσαρέσκειας για το κύμα ακρίβειας, που όσο κι αν η κυβέρνηση το αποδίδει στο διεθνές σκηνικό, δε θα αργήσει να χτυπήσει και την πόρτα της. Στο φόντο αυτό η ανακοίνωση του νέου πακέτου μέτρων είναι στοχευμένη και όπως είπε ο Πρωθυπουργός “απευθύνεται στους πιο αδύναμους και στη μεσαία τάξη”. Βέβαια με βάση όσα είπε χθες ο Πρωθυπουργός η μεσαία τάξη προσδιορίζεται πλέον με πλαφόν στα 30.000 ευρώ εισόδημα σε αντίθεση με άλλες αναφορές που έχουν γίνει στο παρελθόν (π.χ. για τις μεταβιβάσεις και γονικές παροχές).

Όπως τόνισε οι παρεμβάσεις θα είναι ύψους 1,1 δισ. και θα ανακουφίσουν 3,2 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες, αλλά και τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 30.000 ευρώ το χρόνο. Ωστόσο, με βάση τις μέχρι τώρα αναφορές, ειδικά, οι επιδοτήσεις στο ρεύμα θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα και μεγάλη απεύθυνση.

Με εθνικές δυνάμεις

Πάντως, όπως τονίστηκε και χθες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το πακέτο βασίζεται σε εθνικές δυνάμεις εν αναμονή και των Ευρωπαϊκών αποφάσεων. Προτάσσεται, βέβαια, η καλή πορεία των εσόδων τόσο του προϋπολογισμού όσο και του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, τα έσοδα του οποίου που προέρχονται από τα έσοδα από δημοπρασίες ρύπων και το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ. Μάλιστα συνολικά από την αρχή της κρίσης έως και το τέλος του έτους, όπως έχει αναφέρει σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Αντ1 ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, θα διατεθούν σχεδόν 4 έως 5 δισεκ δισεκ. ευρώ σε ενέργειες – “αναχώματα”. “Είναι μία πρωτοβουλία η οποία έρχεται σε συνέχεια των 2,6 δισ. ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί από το ξέσπασμα της ενεργειακής αναστάτωσης. Και για μέτρα που θα ισχύουν για τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης χθες.

Με βάση πάντως όσα ανέφερε στη δήλωσή του ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης για τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο δίμηνο του 2022 δημιουργείται “χώρος” για μέτρα στήριξης.

«Η πορεία των φορολογικών εσόδων το πρώτο δίμηνο του έτους ήταν πολύ καλύτερη του αναμενόμενου. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 8.765 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 887 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Τμήμα της αύξησης αυτής, ποσού 300 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας. Μετά την αφαίρεσή του τα έσοδα είναι κατά 587 εκατ. καλύτερα του στόχου, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η οικονομία – προ του πολέμου – αναπτυσσόταν με ταχύτερους ρυθμούς από τους προβλεπόμενους στον προϋπολογισμό και διευκολύνει την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα ανακούφισης τόσο των νοικοκυριών, προπαντός των ευάλωτων, όσο και των επιχειρήσεων, από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης» ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.

Ομάδες στόχος

Σύμφωνα, με τον Πρωθυπουργό οι ρυθμίσεις αφορούν όλα τα μέτωπα της ακρίβειας:

-την τόνωση του εισοδήματος με ένα έκτακτο επίδομα στους χαμηλά αμειβόμενους και τους χαμηλοσυνταξιούχους,

– την στήριξη των οικογενειών με παιδιά, που έχουν σήμερα και τα περισσότερα έξοδα ενώ μέριμνα ειδική γίνεται για τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μέτρα

Στο πλαίσιο αυτό στη “φαρέτρα” μπαίνουν μέτρα 7 σημείων:

1. Ρεύμα

Ειδικά, όπως έχει αναφερθεί από κυβερνητικά χείλη, σε σχέση με το ρεύμα και το αέριο οι επιδοτήσεις αναμένεται να είναι οριζόντιες. “Οκτώ στα δέκα νοικοκυριά θα δουν αυξήσεις στις επιδότηση του ρεύματος από 10% έως 30%», δήλωσε σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στο OPEN ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, διευκρινίζοντας πως το όριο για την επιδότηση θα παραμείνει στις 300 kWh και πως θα επιδοτούνται ξανά μόνο οι κύριες κατοικίες. Να σημειωθεί ότι με βάση πληροφορίες η αύξηση της επιδότησης αναμένεται να ξεπεράσει τα 55 ευρώ ανά λογαριασμό καθώς καταγράφεται μια εκτίναξη κατά 48% της χονδρεμπορικής τιμής στο ρεύμα. Υπενθυμίζεται ότι τις πρώτες 15 ημέρες του μήνα, η μέση τιμή χονδρικής διαμορφώθηκε στα 312,15 ευρώ ανά Μεγαβατώρα από 211,71 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον Φεβρουάριο.

«Θα διευρυνθούν τα μέτρα στήριξης επειδή καθώς οι τιμές του ρεύματος έχουν αυξηθεί οι τιμές τον Μάρτιο», τόνισε και ανέφερε πως «τις λεπτομέρειες για τις παρεμβάσεις που θα απορροφούν ένα μεγάλο κομμάτι των ανατιμήσεων στην ενέργεια θα τις ανακοινώσει ο πρωθυπουργός»

Με βάση την κυβέρνηση η κυβέρνηση έχει δώσει πάνω από 2 δισ. ευρώ για τις επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο και η ΔΕΗ έχει αναλώσει 800 εκατ. ευρώ από την κερδοφορία της,

2. Καύσιμα

Μερική απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα, με την κάλυψη 180 λίτρων για την κίνηση των οχημάτων. Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μάλιστα, θα γίνει η διαδικασία επιδότησης των πολιτών για φθηνότερα καύσιμα κίνησης.

3. Παραγωγή

Ειδικές μέριμνες προωθούνται για τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Ήδη η κυβέρνηση στο πλαίσιο περιορισμού του προβλήματος ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα που εντάχθηκαν στο πολυνομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών. Συγκεκριμένα καθορίζεται για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, μηδενικός συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης ανά χιλιόλιτρο, για το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022. Επίσης, καθορίζεται συντελεστής Φ.Π.Α. έξι (6) τοις εκατό (αντί του 13% που ισχύει) στα λιπάσματα.

Να σημειωθεί ότι και άλλοι κλάδοι όπως η βιομηχανία, οι μεταφορές έχουν θέσει ζητήματα για ενισχύσεις. Χαρακτηριστικά ο ΣΒΕ με επιστολή του προέδρου του Αθανάσιου Σαββάκη κατέθεσε ένα πλαίσιο προτάσεων ενώ στην συνάντηση που είχε τη Δευτέρα το νέο προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας με τον Υπουργό Ναυτιλίας ανέφερε ότι το επιπλέον λειτουργικό κόστος, λόγω καυσίμων για τον ακτοπλοϊκό κλάδο ξεπερνά τα 280 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και για να καλυφθεί εν μέρει, εάν δεν υπάρξει κάποια στήριξη του κλάδου θα υπάρξει άνοδος στις τιμές των εισιτηρίων.

4. Ρυθμίσεις

Παράλληλα η κυβέρνηση προτάσσει μια σειρά ρυθμίσεων και παρατάσεων πληρωμών όπως και δράσεων για τα υπερχρεωμένα κι νοικοκυριά όπως η τελευταία που εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο για το 15μηνι δίχτυ προστασίας της πρώτης κατοικίας για ευάλωτους και τη δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021 σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, για τα φυσικά πρόσωπα καθώς και για τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες.

Βέβαια με επιστολή του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών προς τον υπουργό Ανάπτυξης και λόγω της λήξης της προθεσμίας της δυνατότητας των επιχειρήσεων να επιλέξουν την εφάπαξ εξόφληση του επιστρεπτέου ποσού με πρόσθετη έκπτωση 15% ή την αποπληρωμή της οφειλής σε 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τις 30 Ιουνίου 2022, ζήτησε: την παράταση της προθεσμίας για την εφάπαξ εξόφληση της επιστρεπτέας προκαταβολής με έκπτωση 15%, την αύξηση των δόσεων αποπληρωμής του επιστρεπτέου ποσού από 60 σε 120 δόσεις, προκειμένου να περιοριστεί η μηνιαία δαπάνη και να τονωθεί η ρευστότητα επιχειρήσεων και επαγγελματιών, στην εξαιρετικά δύσκολη σημερινή οικονομική συγκυρία. Στην ίδια επιστολή επισημαίνεται, ότι παρά το μέγεθος του προβλήματος, ο κίνδυνος κατάρρευσης της αγοράς στο επόμενο διάστημα, εάν δεν εξασφαλιστεί με αποτελεσματικά μέτρα το δίχτυ ελάχιστης προστασίας των επιχειρήσεων, που αποτελούν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, είναι παραπάνω από ορατός.

5. Φορολογικά

Παράλληλα η κυβέρνηση προτάσει και μια σειρά από φορολογικά μέτρα όπως ο νέος χαμηλότερος ΕΝΦΙΑ αλλά και η σχεδιαζόμενη παράταση του χαμηλού ΦΠΑ σε μεταφορές, εστίαση και τουρισμό και για το δεύτερο εξάμηνο.

6. Εισόδημα

Επίσης αξιοποιείται και το όπλο της επικείμενης δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και το σχέδιο αντιμετώπισης των εκκρεμών συντάξεων. Όπως είπε πριν λίγες μέρες ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, το 2021, καταγράφηκε αύξηση κατά 83% στην έκδοση συντάξεων σε σχέση με το 2019, κάνοντας λόγο για ρεκόρ όλων των εποχών.

7. Δομικές παρεμβάσεις

Τέλος, η κυβέρνηση εντάσσει στην στρατηγική της δομικές παρεμβάσεις όπως το “ξαναζέσταμα” των εξορύξεων, τις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές, με στόχο την ενεργειακή αυτάρκεια αλλά και την ανάπτυξη ηλεκτρικών διασυνδέσεων με κράτη όπως η Αίγυπτος.

Επίσης στο πλέγμα αυτό εντάσσει προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και αντικατάστασης των παλαιών συσκευών που αναμένεται στο “μοντέλο freedom pass” να τρέξει τον επόμενο μήνα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα