Κοτζιάς: ΝΔ και VMRO θρέφονται από τη ρητορική μίσους

Κοτζιάς: ΝΔ και VMRO θρέφονται από τη ρητορική μίσους
Ο Νίκος Κοτζιάς Eurokinissi

Για την κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις, τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη στάση της αντιπολίτευσης σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ μιλάει σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών.

“Κριτήριο στην πολιτική μας είναι τα εθνικά μας συμφέροντα”, υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, αναφερόμενος στην πρόσφατη κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις και καλεί την Ρωσία να αντιληφθεί ότι “δεν μπορεί να ασεβεί ως προς τα εθνικά συμφέροντα άλλου κράτους επειδή νιώθει ισχυρότερη”. Όπως χαρακτηριστικά προσθέτει ο κ. Κοτζιάς, “μια τέτοια στάση δεν θα την αποδεχτούμε ούτε από τη Δύση ούτε από την Ανατολή”.

Σε ό,τι αφορά στις αντιδράσεις που προέκυψαν σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ για την Συμφωνία των Πρεσπών, ο υπουργός Εξωτερικών κατηγορεί την αντιπολίτευση και στις δύο χώρες ότι χρησιμοποιεί “από κοινού ρητορική μίσους” και χαρακτηρίζει Νέα Δημοκρατία και VMRO “κόμματα που θρέφονται από αυτή τη ρητορική, από τη μη λύση των προβλημάτων” και “δεν έχουν καταλάβει τίποτα από την ιστορία και τις γεωπολιτικές εξελίξεις”.

Απευθυνόμενος στους πολίτες που διαφωνούν, ο Νίκος Κοτζιάς, τους καλεί να μελετήσουν καλύτερα τη Συμφωνία, να ακούσουν την άλλη γνώμη και να παρακολουθήσουν πρακτικά αν οι κίνδυνοι που επικαλείται τμήμα της αντιπολίτευσης είναι πραγματικοί, σημειώνοντας πως δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στηρίζουν τη Συμφωνία ιστορικοί, αρμόδιοι καθηγητές, διπλωμάτες και ειδικοί εμπειρογνώμονες.

Σχετικά με την ελληνο-αλβανική συμφωνία και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και στις δυο χώρες ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα «να υπάρξει μεγαλύτερη ωριμότητα ως προς τις λύσεις των θεμάτων που έχουμε». Εξέφρασε την άποψη ότι “η αντιπολίτευση, και στις δύο πλευρές των συνόρων προσπαθεί να δουλέψει με το θυμικό των πολιτών. Να αναπαράγει αρνητικά στερεότυπα και προκαταλήψεις ανάμεσα στους λαούς”.

Ερωτηθείς σχετικά με την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά τις εκλογές ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε τη σημασία που έχει «να μην εξελιχθούν επιπλέον αρνητικά» διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι «σειρά προβλημάτων που έχουμε μαζί τους θα πρέπει να λυθούν στη βάση του διεθνούς δικαίου. Ότι είναι απαραίτητη η ειρηνική ανάπτυξη των σχέσεων μας και η εγκατάλειψη κάθε είδους προκλήσεων, όπως, επίσης, η παραπέρα ανάπτυξη των οικονομικών-κοινωνικών σχέσεων προς όφελος των λαών μας». “Να πάψουν να ονειρεύονται οι γείτονες μας τα νησιά του Αιγαίου και να κατανοήσουν ότι η ελληνική μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αυγάτισε σε αντίθεση με όσα έκαναν οι τούρκοι σε βάρος της ομογένειας» είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι είναι «μεγάλης σημασίας, και συμβολικής, η Τουρκία οφείλει άμεσα να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς”.

Ερωτηθείς τι καινούργιο περιμένει από τη νέα πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι για πρώτη φορά τώρα “πάμε στη νέα διαπραγμάτευση με καλύτερους όρους” “έχοντας ως κρατούμενο τη θέση ότι οι συνθήκες των εγγυήσεων και της συμμαχίας δεν θα μπορούν, πλέον, να διατηρηθούν” για την οποία δήλωσε περήφανος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα