Κουτσούμπας: Επικίνδυνη η εμπλοκή της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή

Διαβάζεται σε 6'
koutsoumpas
Δημήτρης Κουτσούμπας INTIME

Ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του αναφέρθηκε στην ακρίβεια, στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στον πόλεμο στη Γάζα και στις επικείμενες Ευρωεκλογές.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε σημερινή συνέντευξή του στον τ/σ «Open» αναφέρθηκε «στα αιτήματα των εργαζομένων που δέσποσαν στις μεγάλες χθεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις, δηλαδή την ανάγκη για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για γενναία αύξηση μισθών ώστε να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια, για μείωση και κατάργηση φόρων».

Ακόμα αναφέρθηκε στον «μεγάλο αγώνα για να ανοίξει το εργοστάσιο και να έχουν δουλειά οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ».

Σχετικά με την ακρίβεια σημείωσε ότι «ο λαός στενάζει την ώρα που οι 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες με 72% αύξηση κερδών το 2022 έχουν μια σειρά προνόμια και φοροαπαλλαγές γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει να θίξει τα καπιταλιστικά κέρδη».

«Ωστόσο», υπογράμμισε ότι «με την επιδοματική πολιτική δεν λύνονται τα ζητήματα της ακρίβειας, ενώ κάθε μέρα εκτινάσσονται οι τιμές στο σούπερ μάρκετ και στα ενοίκια».

Για την φρεγάτα “Ύδρα” και τον πόλεμος στη Γάζα

Ο Δ. Κουτσούμπας, αναφέρθηκε στην «επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στο μακελειό στην Παλαιστίνη, τη Μ. Ανατολή και την Ουκρανία», καλώντας «να επιστρέψει αμέσως η φρεγάτα «Ύδρα» που «σουλατσάρει» στην Ερυθρά Θάλασσα».

Όπως είπε, «εμπλέκεται ο ελληνικός λαός και γίνεται στόχος αντιποίνων».

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «κάθε μέρα η παρουσία της φρεγάτας στην περιοχή, κοστίζει 500.000, τα οποία φυσικά αντλούνται από τις τσέπες του ελληνικού λαού που αφαιμάσσεται».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατήγγειλε σφοδρά «την εγκληματική-δολοφονική πολιτική του κράτους του Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού», ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα άλλοθι για “αυτοάμυνα”, όταν έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις 40.000 άμαχοι, ανάμεσά τους δεκάδες χιλιάδες παιδιά».

Πρόσθεσε ότι «είναι η μέρα με τη νύχτα οι ιδεολογικές, πολιτικές απόψεις και οι μορφές πάλης που χρησιμοποιεί η Χαμάς με αυτό που εμείς θεωρούμε και το έχουμε πει από την πρώτη στιγμή. Εμείς δεν συμφωνούμε με τις μορφές πάλης που χρησιμοποιεί η Χαμάς ούτε με την ιδεολογία της, ούτε με την πολιτική της, ούτε με τίποτα. Αλλά δεν κρύβουμε τον εαυτό μας πίοω από το δάχτυλο και να μην βλέπουμε ότι μιλάμε για μια άδικη κατοχή Παλαιστινιακών εδαφών από τη μεριά του Ισραήλ που τώρα περιλαμβάνει και τη Γάζα. Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, εκατοντάδες χιλιάδες φυλακισμένους και βασανισμένους, για εκατομμύρια Παλαιστίνιους εκτοπισμένους, πρόσφυγες και μετανάστες. Αρα ένας λαός δεν έχει το δικαίωμα στην αντίσταση;».

Επανέλαβε ότι το ΚΚΕ «δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του» αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Έχει η Χαμάς ευθύνη; Βεβαίως έχει ευθύνη. Αλλά έχετε και εσείς κύριοι του Ισραήλ ευθύνη διότι έχετε μια χώρα υπό κατοχή, μια χώρα που δολοφονείτε τώρα 35.000 άνθρώπους εκ των οποίων 20.000 είναι παιδιά».

«Η “αυτοάμυνα” του Ισραήλ, πλέον, είναι άλλοθι για την αντιδραστική πολιτική του Νετανιάχου για να σκοτώνει ακόμα κόσμο και παιδιά. Και το άλλοθι αυτό δεν πρέπει να το δώσουμε. Έχει ευθύνη ο Μητσοτάκης και τα άλλα κόμματα που μιλούν για άλλοθι “αυτοάμυνας”. Το άλλοθί τους τελείωσε, αν μη τι άλλο» υπογράμμισε.

Για τις ευρωεκλογές

Ενόψει των ευρωεκλογών, κάλεσε τον λαό «να ενισχύσει το ΚΚΕ, ακόμα και αν δεν συμφωνεί σε όλα μαζί του, αλλά αντιλαμβάνεται ότι έχει προτάσεις για την ανακούφιση του λαού».

Αφού ξεκαθάρισε ότι «το ΚΚΕ δεν κάνει “γεωγραφικούς προσδιορισμούς” δεξιάς – αριστεράς, αλλά απευθύνεται στον λαό, ανεξάρτητα του τί ψήφιζε μέχρι χθες», απαντώντας σε ερώτηση για «αν το ΚΚΕ εκφράζει την Αριστερά σήμερα», σημείωσε ότι «αν η Αριστερά είναι αυτή που έχει αξίες, ιδανικά και θέσεις υπέρ του λαού, που εναντιώνεται στην ΕΕ, τον “λάκκο των λεόντων” όπως χαρακτηριζόταν από τη δεκαετία του 1960, εναντιώνεται στο ΝΑΤΟ και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, πρεσβεύει τον σοσιαλισμό ένα άλλο κοινωνικό σύστημα πέρα από τον καπιταλισμό, αν όλα αυτά είναι Αριστερά, τις αξίες αυτές σήμερα μόνο το ΚΚΕ τις πρεσβεύει».

Ερωτηθείς για τα άλλα κόμματα είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ένα κλασικό αστικό κόμμα που θέλει να “παίξει” κάπου στην σοσιαλδημοκρατία ανταγωνιζόμενος το ΠΑΣΟΚ σε αυτό το χώρο, βέβαια ο κ. Κασελάκης θέλει να γίνει κάτι σαν “Μητσοτάκης”, αλλά σε πιο life style με λίγο “Μπαϊντεν» και Δημοκρατικούς εδώ στην Ελλάδα».

«Η απόσπαση από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά, δεν βλέπω να έχει καμία προοπτική γιατί ακολουθεί την προηγούμενη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ που τον οδήγησε σε ήττα. Είναι το κομμάτι της “Αριστεράς” που χρησιμοποιεί ακόμα στα λόγια κάποιες αριστερές “κορόνες”, αλλά στην πράξη η πολιτική του είναι καθαρά αστική» πρόσθεσε.

Ως προς την υποψηφιότητα του Φρ. Μπελέρη ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε τον κ. Μπελέρη για να απευθυνθεί σε ένα κοινό που του ήταν απαραίτητο αυτή την περίοδο για να συγκρατήσει ψήφους που φεύγουν προς τα δεξιά του. Εμείς θα κρίνουμε τον κ. Μπελέρη με βάση τις θέσεις που θα πει στον ελληνικό λαό και με βάση τις θέσεις της ΝΔ με την οποία είναι υποψήφιος. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το ότι εμείς στηρίξαμε ενάντια στον Ράμα, την πολιτική της αλβανικής κυβέρνησης και την αδικία που του έκανε, της φυλάκισής του. Σε αυτό τον στηρίξαμε καθαρά με ανακοίνωση του κόμματος, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με την εκλογική μάχη. Ο κ. Μπελέρης θα κρίνεται με τις τωρινές του θέσεις και τις θέσεις του κόμματός του, γιατί δεν θα εκφράζεται μόνο να αποφυλακιστεί από τις φυλακές του Ράμα, αλλά και το τι θα κάνει στην ΕΕ για τα προβλήματα που απασχολούν το ελληνικό λαό και τη μεινότητα φυσικά».

Ερωτηθείς αν η υποψηφιότητα Μπελέρη έχει «εθνικά χαρακτηριστικά» επισήμανε ότι «πατριωτισμός είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού, ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και να κρατάς τέτοιες θέσεις. Αυτό είναι το εθνικό. Τέτοιες θέσεις δεν έχει ο κ. Μπελέρης, ούτε είχε και πριν».

Με αφορμή και την επίσκεψη του στον Καναδά και τις ΗΠΑ ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ δεν έχει αντίρρηση να ψηφίζουν οι Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό, ενώ τάσσεται υπέρ της αυτοπρόσωπης παρουσίας στις εκλογές διότι «διασφαλίζει την εγκυρότητα της ψηφοφορίας και της συμμετοχής».

«Από αυτή τη σκοπιά είχαμε προειδοποιήσει για την επιστολική ψήφο ότι δεν εξασφαλίζει, ούτε εγγυήσεις ούτε έλεγχος μπορεί να γίνει, και επιβεβαιωθήκαμε. Και με το ότι η διαρροή των προσωπικών δεδομένων έγινε στην κ. Ασημακοπούλου από το υπουργείο Εσωτερικών και ακόμα δεν έχει απαντήσει η κ. Κεραμέως και με την αλλαγή του εκλογικού νόμου».

Ερωτηθείς αν το ΚΚΕ θέτει θέμα νοθείας απάντησε «βάζουμε ζήτημα ότι υπάρχει θέμα διαφάνειας, δεν λέμε νοθείας, θα το δούμε» και κατέληξε: «Γι’ αυτό λέμε εμείς ότι πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση, εμείς λέμε στους Ελληνες ομογενείς κι αυτό θα τους πω κι εκεί, να πάνε να γραφτούν στους εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου, δεν έχουν πλέον άλλη δυνατότητα με εκλογικά τμήματα στις πρεσβείες και στα προξενεία, να πάνε να ψηφίσουν, αλλά να έχουν το νου τους».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα