Κουτσούμπας: Με τη συμφωνία Ελλάδας- ΗΠΑ η χώρα μας μετατρέπεται σε ορμητήριο

Κουτσούμπας: Με τη συμφωνία Ελλάδας- ΗΠΑ η χώρα μας μετατρέπεται σε ορμητήριο
Συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου των σχεδίων νόμων του υπουργείου Εξωτερικών Eurokinissi

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ χαρακτήρισε "επικίνδυνη" τη συμφωνία ΗΠΑ- Ελλάδας, καθώς, όπως είπε, η χώρα μας μετατρέπεται σε ορμητήριο για επιδρομές προς κάθε κατεύθυνση.

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε σημερινή του ομιλία στη συνεστίαση της Επιτροπής της Κ.Ε. του ΚΚΕ για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, τόνισε ότι μετά τη θλιβερή επέτειο των Ιμίων όπου χάθηκαν τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και “γκριζαρίστηκε” το Αιγαίο, “ακολούθησε το «ευχαριστώ» Σημίτη προς τις ΗΠΑ, και οι συμφωνίες Μαδρίτης το 1997 και Ελσίνκι το 1999 με τις οποίες η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αναγνώρισε αφενός «νόμιμα» και «ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο και αφετέρου, αποδέχθηκε την ύπαρξη «μεθοριακών διαφορών» στη θέση των μονομερών Τουρκικών διεκδικήσεων”.

“Σήμερα πληθαίνουν οι φωνές που προτείνουν τη συνδιαχείριση, συνεκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου στη θάλασσα, τον συμβιβασμό με τις αξιώσεις της τούρκικης αστικής τάξης σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού. Μάλιστα, θέτουν στο λαό, το πλαστό δίλημμα «συνεκμετάλλευση ή πολεμική εμπλοκή;». Είναι πλαστό, γιατί η «πολεμική εμπλοκή» μπορεί να οδηγήσει σε «συνεκμετάλλευση» και η «συνεκμετάλλευση» και πάλι μπορεί να οδηγήσει σε νέα και μάλιστα μεγαλύτερης έκτασης «πολεμική εμπλοκή»” υπογράμμισε.

Χαρακτήρισε ως “νέα προσπάθεια εφησυχασμού” τα όσα ακούγονται για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σημειώνοντας ότι στο σχετικό συνυποσχετικό η τουρκική κυβέρνηση “θα μπορεί να θέσει όλες τις διεκδικήσεις της, δημιουργώντας έτσι προηγούμενο”.

Σημείωσε δε ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης “έχει και άλλα κακά προηγούμενα, παραβιάσεις αρχών διεθνούς δικαίου, όπως με τη Γιουγκοσλαβία και το Κόσσοβο”.

“Το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, που δεν μπορεί να γίνει με επιτυχία και υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων, όσο η χώρα είναι μέσα στη «στρούγκα» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όσο «βυθιζόμαστε» στη «δίνη» των ανταγωνισμών. Για αυτό λέμε, ότι τώρα απαιτείται απεγκλωβισμός από τα σχέδια των ΗΠΑ, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου, για να μπορέσουμε να προασπίσουμε και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Υποστηρίζουμε τη μη παραβίαση των συνόρων και τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας” τόνισε.

Αναφέρθηκε στην συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ την οποία χαρακτήρισε “επικίνδυνη” και πρόσθεσε ότι “η Ελλάδα σαν σύνολο, τόσο στην πράξη επί ΣΥΡΙΖΑ, όσο και με τη συμφωνία επί ΝΔ, μετατρέπεται σε ορμητήριο για επιδρομές προς κάθε κατεύθυνση και εναντίον κάθε λαού”.

Εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του ΚΚΕ στις αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων και τόνισε: “Δεν πρέπει Έλληνες στρατιωτικοί να χύσουν το αίμα τους σε ξένη χώρα, καταπατώντας κυριαρχικά δικαιώματα. Οι Έλληνες στρατιωτικοί ένα και μόνο καθήκον έχουν και σε αυτό δίνουν όρκο: Να υπερασπίσουν μέχρι τέλους τα σύνορα της χώρας μας, τα κυριαρχικά δικαιώματά της, τα συνολικά συμφέροντα του ελληνικού λαού”.

Είπε ότι διαψεύδονται παταγωδώς οι διαχρονικές προσπάθειες των ελληνικών κυβερνήσεων να πείσουν τον ελληνικό λαό πως “δήθεν οι ΗΠΑ και οι βάσεις τους, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ αλλά και οι όμιλοι που αναλαμβάνουν την εξόρυξη των κοιτασμάτων, θα είναι ασπίδα προστασίας απέναντι στις Τουρκικές διεκδικήσεις και την Τουρκική επιθετικότητα”.

Ανέφερε ότι με τη ρητορική της κυβέρνησης και άλλων περί “εθνικής ενότητας” και “συνεννόησης” ζητούν “να συμφωνήσουμε ο λαός από τη μια μεριά και από την άλλη οι κεφαλαιοκράτες και οι διάφοροι υπηρέτες ξένων αφεντικών, στα επικίνδυνα σχέδια που προωθούν οι κυβερνήσεις και που εξυπηρετούν αποκλειστικά τους τελευταίους”.

“Αυτό που χρειάζεται είναι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα κάθε ένστολος που ενστερνίζεται τον γνήσιο λαϊκό πατριωτισμό, να δυναμώσουμε τον αγώνα που έχει στόχο σε μια προοπτική να οδηγήσει το λαό σε μια άλλη κοινωνία, για μια ζωή που πραγματικά μας αξίζει” είπε ο Δ. Κουτσούμπας καλώντας σε αγώνα ώστε να μην υπάρχει καμία συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, επιστροφή όλων των στελεχών των Ε.Δ. από αποστολές της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ εκτός συνόρων, κλείσιμο όλων των ξένων βάσεων και στρατηγείων..

“Παραμένουμε σε ετοιμότητα αντίδρασης σε σχέση με ενδεχόμενη φύλαξη πυρηνικών όπλων στη χώρα. Να φύγουν η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή – Ακτοφυλακή και το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, τον Έβρο, το Ιόνιο Πέλαγος, όπου βρίσκονται, καταπατώντας κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας. Να βγει συνολικά η χώρα από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στη νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ” πρόσθεσε.

Ο Δ. Κουτσούμπας στην αρχή της ομιλίας του σημείωσε το διαρκές ενδιαφέρον του ΚΚΕ για τα ζητήματα που αφορούν το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των φαντάρων που, όπως είπε, αποδεικνύεται και με τις περισσότερες από 100 ερωτήσεις στη Βουλή.

Είπε ότι “τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας δεν πρέπει να πιστέψουν τα περί δίκαιης ανάπτυξης ή για την «ανάπτυξη για όλους»” καθώς αυτή η ανάπτυξη “αφορά το μεγάλο κεφάλαιο και δεν αφορά ούτε τον συνταξιούχο, ούτε τον εργαζόμενο, ούτε τον άνεργο ή το νέο και τη νέα”, ενώ σημείωσε, μεταξύ άλλων ότι “όλη αυτή η πολιτική εναντίον του λαού, βεβαίως πάει μαζί με την καταστολή, απέναντι στο λαϊκό κίνημα, που αντιδρά και αγωνίζεται για το δίκιο του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα