Κουτσούμπας: Οι εργαζόμενοι να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους

Κουτσούμπας: Οι εργαζόμενοι να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους
Ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας Eurokinissi

Είπε ότι "όσο και αν οξύνονται οι διαπληκτισμοί μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ δεν μπορεί να κρυφτεί η συμφωνία τους για τα μέτρα που θα γονατίσουν τον ελληνικό λαό".

Για «κούφιους διαπληκτισμούς» κατηγόρησε τους Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη, ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία. «Δεν θα σας αφήσουμε ανενόχλητους να συνεχίσετε τη φαρσοκωμωδία της τεχνητής πόλωσης. Και οι δύο, με τους κολαούζους σας, είστε το ίδιο επικίνδυνοι για τα λαϊκά συμφέροντα» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Είπε ότι «όσο και αν οξύνονται οι διαπληκτισμοί μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ δεν μπορεί να κρυφτεί η συμφωνία τους για τα μέτρα που θα γονατίσουν τον ελληνικό λαό», ενώ και οι αντιπαραθέσεις «για το ποιος πολιτικός είναι απατεώνας ή ανίκανος διαχειριστής δεν μπορούν να κρύψουν τις δεσμεύσεις σας, να περικοπούν τα επόμενα χρόνια οι συντάξεις, να μειωθεί και άλλο το αφορολόγητο όριο, να συνεχιστούν οι λαϊκές θυσίες για να ανακάμψει η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων».

Επικαλούμενος την πρόσφατη τοποθέτηση του ΣΕΒ ως την «πιο αποκαλυπτική μαρτυρία για το τι έρχεται την επόμενη μέρα», όπως είπε, τόνισε ότι «είναι ολοφάνερο, ότι χέρι – χέρι οι δανειστές και η εγχώρια άρχουσα τάξη έχουν δρομολογήσει τις χειρότερες μέρες που έρχονται για τους εργαζόμενους».

Χαρακτήρισε πρόκληση τόσο το να μιλά η κυβέρνηση, για «δίπολο ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση» και να λαμβάνει επαίνους από τα επιτελεία της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, της αμερικανικής κυβέρνησης και της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας, όσο και το εμφανίζει ως δήθεν βαθιές διαφορές με τη ΝΔ «το αν θα αναστείλετε για μερικούς μήνες στην ουσία, άντε μέχρι τις κάλπες των βουλευτικών εκλογών, τις δεσμεύσεις σας να πετσοκόψετε τις συντάξεις».

Το ΚΚΕ έχει αποκαλύψει και καταγγείλει το τσάκισμα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, που έχουν οδηγήσει σε μεγάλες περικοπές μισθών και συντάξεων και διεκδικεί την κάλυψη των απωλειών, την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, είπε ο κ. Κουτσούμπας, καλώντας την κυβέρνηση «εάν θέλει πραγματικά να ανακουφίσει τους συνταξιούχους και όχι να τους κοροϊδέψει πάλι μέχρι τις επόμενες εκλογές», να ψηφίσει την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο που συζητιέται την ερχόμενη Τρίτη του υπουργείου Εργασίας, για κατάργηση όλων των ρυθμίσεων του Ν. 4387/16, που προβλέπουν τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς.

«Επίσης, προχωρήστε στην άμεση κατάργηση του άρθρου 12 του “νόμου Κατρούγκαλου”, για να αποκατασταθούν οι συντάξεις χηρείας, όπως ήταν πριν τον νόμο αυτό» επισήμανε.

Χαρακτήρισε επίσης μεγάλη πρόκληση να εμφανίζει η κυβέρνηση ως φιλολαϊκή στροφή τη μείωση του ΦΠΑ, που η ίδια αύξησε, και μόνο σε πέντε νησιά και όχι στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου, προσθέτοντας: «είστε όλοι υπόλογοι γιατί με το τρίτο μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, αλλά και τα άλλα κόμματα που το ψήφισαν – η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ- δεσμευτήκατε για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου».

«Το ΚΚΕ διεκδικεί την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στα πλαίσια αυτά προτείνουμε τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου. Για το λόγο αυτό καταθέσαμε τροπολογία – προσθήκη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας – που συζητιέται κι αυτή την Τρίτη – και σας προκαλούμε να το ψηφίσετε, εάν δεν έχετε σκοπό πάλι να κοροϊδέψετε για αυτό το εξάμηνο τους νησιώτες που πραγματικά υποφέρουν» πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε, επίσης, πρόκληση να έχουν ληφθεί μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα για όλα τα επόμενα χρόνια «και η κυβέρνηση λέει ότι αυτά αντισταθμίζονται από ορισμένα βοηθήματα που θα δοθούν μόνο μία φορά σε ορισμένες κατηγορίες, κυρίως ακραίας φτώχειας».

«Με τη φαρσοκωμωδία της γραβάτας, είχατε το θράσος να βγείτε στον ελληνικό λαό και να ανακοινώσετε πως “λύσατε” το ζήτημα του χρέους, πως το πρόβλημα διευθετήθηκε δήθεν μέσα απ’ τη σκληρή σας διαπραγμάτευση» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε, μεταξύ άλλων, ότι «το μόνο που κερδίσατε με τη διαπραγμάτευση είναι η δυνατότητα να μην αποπληρώνει το κράτος δάνεια προς τον EFSF για μια δεκαετία, σπρώχνοντας τα λίγο προς το πίσω».

Αυτό επιτρέπει, συνέχισε ο κ. Κουτσούμπας, «ασφάλεια σε όσους δανείσουν σήμερα στο ελληνικό κράτος πως θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω, αφού τη δεκαετία που εξασφαλίσατε, δεν έχει άλλες μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις. Οι εργαζόμενοι αρκεί να σκεφτούν ποιος πληρώνει και ποιος θα ωφεληθεί από τη νέα ρύθμιση του χρέους».

Είπε ότι η συμφωνία της κυβέρνηση «δεσμεύει τους εργαζόμενους της χώρας σε τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα, του 3,5% για τα επόμενα 4 χρόνια και στη συνέχεια, για πλεονάσματα αδιευκρίνιστου ύψους, πάνω απ’ το 2,2% μέχρι το 2060, φορτώνοντας σε τρεις γενιές Ελλήνων εργαζόμενων να αποπληρώνουν τα διάφορα δάνεια».

«Η νέα ρύθμιση λοιπόν του χρέους, σημαίνει πως ο λαός, ξανά, θα ματώνει» υπογράμμισε.

Χαρακτήρισε ως δεύτερο ψέμα του πρωθυπουργού τα περί τέλους της εποπτείας, τονίζοντας «η συμφωνία που υπογράψατε, προβλέπει ένα συνεχές, μόνιμο αυστηρό πλαίσιο ελέγχου των οικονομικών εξελίξεων στη χώρα» και ότι η κυβέρνηση δεσμεύθηκε πως «όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει, θα διατηρηθούν».

«Το πιο “ωμό” ψέμα σας είναι πως με τη συμφωνία που υπογράψατε, τα βάσανα των εργαζόμενων τελειώνουν» είπε ο κ. Κουτσούμπας, επισημαίνοντας ότι η μέχρι σήμερα σφαγή των λαϊκών δικαιωμάτων θα θωρακιστεί στο διηνεκές, ότι η μεταμνημονιακή περίοδος μεταφράζεται σε νέες σκληρές θυσίες για τους εργαζόμενους, που περιλαμβάνονται στο παράρτημα της συμφωνίας, με νέα φορολογική αφαίμαξη του λαού, επιθετική επέκταση των πλειστηριασμών και διατήρηση των καθηλωμένων μισθών με μοναδικό κριτήριο την θωράκιση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Πρόσθεσε ότι στη συμφωνία περιλαμβάνονται σαφείς δεσμεύσεις της κυβέρνησης για ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων και εκχώρηση στο μεγάλο κεφάλαιο της Ενέργειας, της Ύδρευσης και των Μεταφορών.

«Ιδιωτικοποιήσεις, που θα οδηγήσουν σε τεράστια εκτίναξη του κόστους για τα λαϊκά στρώματα, για τις λαϊκές οικογένειες», υπογράμμισε.

Είπε ότι η κυβέρνηση φέρνει μέτρα που εγγυώνται την καπιταλιστική κερδοφορία και γι’ αυτό «σας κρατάνε τα πολιτικά αφεντικά σας και σας αξιοποιούν σε αυτή μόνο την κατεύθυνση» προσθέτοντας: «Η ανάπτυξή σας πατάει πάνω στο τσάκισμα των εργαζόμενων, στη διατήρηση αντιλαϊκών μέτρων, σε νέα μέτρα που θα έρθουν για φθηνή εργατική δύναμη. Γι’ αυτό και οι εργαζόμενοι πρέπει να φοβούνται αυτή την ανάπτυξή σας».

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση απροκάλυπτα έχει αναλάβει τον ρόλο του σημαιοφόρου των συμφερόντων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή διακινδυνεύοντας ακόμα και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε πολεμική αναμέτρηση για τα συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ προειδοποιεί τον ελληνικό λαό ότι η ανάπτυξη για την οποία κάνει λόγο η κυβέρνηση μόνο βάσανα θα του αποφέρει.

Χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό επιτυχημένο διαχειριστή του σάπιου και διεφθαρμένου συστήματος, προσθέτοντας ότι «γι’ αυτό και η ΝΔ δυσκολεύεται να σας αντιπολιτευτεί επί της ουσίας και ανακαλύπτει ακόμα και “αριστερά” στοιχεία στην πολιτική σας, εκεί που δεν υπάρχουν, διακινδυνεύοντας πλέον ακόμα και τη σοβαρότητά της, ως το βασικό αστικό κόμμα που εκφράζει την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου».

«Τα περί “φωτός – σκότους”, “προόδου – συντήρησης”, “ακροδεξιάς – ακροαριστεράς¨” και κολοκύθια τούμπανα, είναι μόνο για να κρύψουν την πλήρη ταύτιση και των δυο σας στη σημερινή κυρίαρχη και άκρως επικίνδυνη ευρωατλαντική πολιτική» τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καταλήγοντας: «Είναι στο χέρι του λαού μας, των εργαζομένων, των νέων να βγουν στο προσκήνιο, να οργανώσουν την αντεπίθεση τους ενάντια σε όλους εσάς που τους ματώνετε τα όνειρα, που τους κλέβετε την ίδια τη ζωή. Εμείς, σ’ αυτή τη μάχη θα είμαστε παρόντες, κάθε ώρα κάθε στιγμή, με δυναμισμό και με συνέπεια».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα