Κουτσούμπας: Την κρίση να την πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας EUROKINISSI

Για επιστροφή στην κανονικότητα σε συνθήκες μεγάλων κινδύνων και αντιφάσεων έκανε λόγο ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας σε εφημερίδα της Κυριακής.

Συνέντευξη στην εφημερίδα "Real News" της Κυριακής παραχώρησε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Μεταξύ άλλων, αρχικά σημείωσε πως "Η επάνοδος στην κανονικότητα γίνεται σε συνθήκες μεγάλων κινδύνων και μεγάλων αντιφάσεων", εξηγώντας πως οι κίνδυνοι οφείλονται στα ελλιπή μέτρα προστασίας, οι αντιφάσεις στις πιέσεις "να πάρει μπροστά η καπιταλιστική μηχανή. Η βελόνα έχει κολλήσει στην ατομική ευθύνη, προκειμένου να κρυφτούν οι μεγάλες κρατικές ανεπάρκειες".

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο χρόνος που κερδήθηκε με την αποφασιστική στάση του λαού να τηρήσει τα περιοριστικά μέτρα "δεν αξιοποιήθηκε για να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα υγείας", εκφράζοντας την ανησυχία του για ακόμα μεγαλύτερες συνέπειες στην υγεία του λαού εξαιτίας του 'παγώματος" θεραπειών, ιατρικών ραντεβού, χειρουργείων, προσθέτοντας ότι "αντί η κυβέρνηση να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα υγείας, τον επιδοτεί κι από πάνω. Τώρα όμως επιβάλλεται λαϊκή κινητοποίηση για να διασφαλιστεί η δωρεάν πρόσβαση όλου του λαού σε σύγχρονο, δημόσιο σύστημα υγείας".

ADVERTISING

Τόνισε επίσης πως η έμπρακτη αποζημίωση των υγειονομικών σημαίνει θωράκιση του δημοσίου συστήματος Υγείας, υλοποίηση των αιτημάτων των σωματείων και ομοσπονδιών τους, αποκατάσταση των μισθών τους στα επίπεδα του 2009, μαζικές προσλήψεις και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, αποκατάσταση των επιδομάτων αδείας και εορτών, ενώ επεσήμανε ότι διανύουμε ήδη μια νέα κρίση του καπιταλισμού για την οποία η πανδημία λειτούργησε μόνο ως καταλύτης και προσθέτει πως ο λαός με την πείρα από την προηγούμενη κρίση τώρα πρέπει να πει: "Πληρώσαμε πολλά! Δεν θα πληρώσουμε ξανά! Την κρίση να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο". Και το ξεκίνημα μπορεί να γίνει απαιτώντας να καταργηθούν τα δήθεν έκτακτα -κατά παραγγελία του ΣΕΒ- αντεργατικά μέτρα που ήρθαν για να μείνουν με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχόμενου.

Αναφορικά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κάνει λόγο για αντιμετώπιση εκ μέρους της κυβέρνησης "με δύο μέτρα και δύο σταθμά", εξηγώντας: "Από τη μια ανεπαρκή μέτρα που ουσιαστικά συγκεντρώνουν τις υποχρεώσεις των μικρομεσαίων την επόμενη μέρα και από την άλλη πακτωλός δισ. και διευκολύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο".

Ο κ Κουτσούμπας εκτιμά ότι η τουρκική στρατηγική μπορεί να οδηγήσει και σε θερμό επεισόδιο, προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα συνεχίζονται και τα παζάρια που "μπορούν να έχουν επικίνδυνα ανταλλάγματα που ακουμπούν και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας" για να διατηρηθεί στο ΝΑΤΟ η Τουρκία και να μην απειληθούν οι σχέσεις της με την ΕΕ: "Άλλη μια απόδειξη ότι οι ισχυρισμοί πως "η συμμετοχή σε ΝΑΤΟ και ΕΕ εγγυώνται την ασφάλεια της Ελλάδας" είναι εκτός πραγματικότητας".

Ως προς την αναμενόμενη νέα έξαρση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, ανέφερε πως "η κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα σχέδια της για κλειστά κέντρα και να πιέσει για μια δίκαιη ισοκατανομή στις χώρες της ΕΕ. Σε συνθήκες πανδημίας, αυτό γίνεται ακόμη πιο επείγον", ενώ σημείωσε ότι ο απεγκλωβισμός προϋποθέτει κατάργηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, που η κυβέρνηση κληρονόμησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και των ευρωπαϊκών κανονισμών. Αναφορικά με τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι "αυτό που πραγματικά ενόχλησε είναι η "πειθαρχημένη απειθαρχία" του ταξικού κινήματος, με την αποφασιστική συμβολή του ΚΚΕ σε αυτό, που πειθαρχεί στα μέτρα προστασίας για να προστατεύσει και τη ζωή των εργαζομένων, αλλά απειθαρχεί στο σιωπητήριο που επιχειρεί να επιβάλλει η κυβέρνηση και η άρχουσα τάξη, με αφορμή την πανδημία, αλλά και με τη συνδρομή άλλων κομμάτων, όπως του ΣΥΡΙΖΑ. Ενόχλησε, επίσης, ότι η πλειοψηφία του λαού ταυτίστηκε με την αγωνιστική εικόνα του Συντάγματος".

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι κατέθεσε στεφάνι στην πλακέτα της μνήμης των αδικοχαμένων εργαζομένων της MARFIN, σημειώνοντας ότι "άλλο αυτό και άλλο οι φιέστες της κυβέρνησης, με συγκεκριμένη πολιτική στόχευση, που εκτός των άλλων, επιχειρήθηκε να λειτουργήσει και ως άλλοθι για όλους όσοι κυβέρνησαν και με ευθύνη τους άφησαν στο σκοτάδι τους προβοκατόρικους και άλλους μηχανισμούς που έδρασαν γι’ αυτό το έγκλημα. Αναφέρομαι στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ που είχαν την κυβερνητική εξουσία εναλλάξ τα τελευταία 10 χρόνια. Η υποκρισία είναι ακόμη μεγαλύτερη, αν σκεφτεί κανείς ότι το Δημόσιο προχωρούσε σε ένδικα μέσα κατά δικαστικών αποφάσεων που δικαίωναν τους συγγενείς των θυμάτων και όταν στην κυβέρνηση ήταν η ΝΔ και όταν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ". Μάλιστα, υποστήριξε πως η πραγματική δικαίωση των θυμάτων θα έρθει "κυρίως με την αποκάλυψη και την τιμωρία των ηθικών και φυσικών αυτουργών αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος. Κι αυτό μπορεί να το απαιτήσει ο λαός, για να σταματήσει επιτέλους όλη αυτή η προσπάθεια, φανερή ή συγκαλυμμένη, να ταυτιστούν οι δίκαιοι αγώνες του με τη δράση επικίνδυνων προβοκατόρικων μηχανισμών που οδηγούν σε τραγωδίες σαν αυτές που ζήσαμε στη MARFIN".

Τέλος, για το νομοσχέδιο για την Παιδεία, σχολίαε ότι οξύνει ακόμα περισσότερο τα μεγάλα προβλήματα και "πρέπει να επιστραφεί στα αζήτητα», χαρακτηρίζει, επίσης, επικίνδυνη την αντιπαιδαγωγική τροπολογία για βιντεοσκόπηση του μαθήματος που συμπληρώνει το παζλ της αντιδραστικής πολιτικής στην Παιδεία", τονίζοντας ότι δεν πρέπει να υλοποιηθεί και καταλήγει στη συνέντευξή του, λέγοντας: "το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μείνουν τα σχέδια αυτά στα χαρτιά!".

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

24Media Network