Κουτσούμπας: ”Το ΚΚΕ βρίσκεται δίπλα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ”

Κουτσούμπας: ”Το ΚΚΕ βρίσκεται δίπλα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ”
Δήλωση Δ. Κουτσούμπα στο συλλαλητήριο των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ Eurokinissi

''Το ΚΚΕ παλεύει μαζί με τους εργαζόμενους ενάντια στο εγκληματικό-διαλυτικό σχέδιο για την ΛΑΡΚΟ'', τόνισε σε ομιλία του ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «ετοιμάζεται σήμερα να ολοκληρώσει το εγκληματικό σχέδιό της για τη ΛΑΡΚΟ», ένα σχέδιο το οποίο «υλοποίησαν βήμα – βήμα όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και έχει στόχο την παραπέρα απαξίωση, την ιδιωτικοποίηση ακόμα και το οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης».

Όπως επισήμανε το σχέδιο είναι εγκληματικό γιατί η ΛΑΡΚΟ δεν είναι μια οποιαδήποτε επιχείρηση, αλλά μια «στρατηγικής σημασίας επιχείρηση, με μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας από τη σκοπιά των συμφερόντων του ελληνικού λαού».

Ο Δ. Κουτσούμπας παρέθεσε τις παραγωγικές δυνατότητες και της χώρας και της ΛΑΡΚΟ και τόνισε ότι με την τροπολογία που ετοιμάζεται να ψηφίσει η κυβέρνηση οδηγεί την ΛΑΡΚΟ «όχι μόνο σε παραπέρα ιδιωτικοποίηση, αλλά ακόμα και στο λουκέτο».

Όπως εξήγησε, στη συνέχεια, με την πρόταση της κυβέρνησης «κανένας μελλοντικός ιδιοκτήτης δεν δεσμεύεται για το αν θα διατηρήσει τον παραγωγικό χαρακτήρα της επιχείρησης, για το αν η ΛΑΡΚΟ θα συνεχίσει να παράγει καθετοποιημένα από τα μεταλλεία έως το εργοστάσιο» ενώ «δεν διασφαλίζεται ούτε μια θέση εργασίας».

Η κυβέρνηση ετοιμάζει λουκέτο στη ΛΑΡΚΟ

Καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν τόσο στην ηλεκτροδότηση της επιχείρησης από την 1η Ιανουαρίου, όσο και σε απολύσεις εργαζομένων σημείωσε ότι όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο στη ΛΑΡΚΟ ύστερα από 56 χρόνια, εξέλιξη με σοβαρές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους, τις οικογένειές τους και ολόκληρη την περιοχή γύρω από τη ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Είπε ακόμα ότι όλες οι κυβερνήσεις, διαχρονικά, οδηγούσαν στην απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, ενώ το ίδιο έγινε και στο διάστημα που μεσολάβησε από το καθεστώς της ειδικής διαχείρισης έως σήμερα, ώστε «να παρουσιάσετε την ιδιωτικοποίηση ακόμα και το λουκέτο, ως φυσικό επακόλουθο».

Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια πάλεψε με όλους τους τρόπους και όλα τα μέσα ενάντια στην απαξίωση και ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ και στάθηκε απέναντι στα εγκληματικά σχέδια όλων των κυβερνήσεων «απαιτώντας τη χρηματοδότηση και τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης με ευθύνη, σχεδιασμό και έλεγχο του κράτους, καθώς και την παραπέρα ανάπτυξή της».

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε καταθέσει τροπολογία στη Βουλή «για την πλήρη λειτουργία και ανάπτυξη της επιχείρησης, ταυτόχρονα με την προστασία των εργαζομένων», την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ απέρριψε.

«Δυστυχώς όμως, όπως και τις περισσότερες φορές, είχε και τις πλάτες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, που δεν βρήκαν τίποτα να πουν, έτσι έστω για τα μάτια του κόσμου.

Δεν ήθελαν να γίνει καμιά συζήτηση, ακριβώς γιατί δεν ήθελαν να αποκαλυφθούν και οι δικές τους διαχρονικές ευθύνες.

Όλοι έχουν συμβάλει στην απαξίωση της ΛΑΡΚΟ

Γιατί όλοι τους έχουν συμβάλει στην απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, στο σχέδιο διάλυσης υλοποιώντας βήμα το βήμα, τις κατευθύνσεις της ΕΕ, η οποία τώρα βάζει και πρόστιμα από πάνω.

Μόνο και μόνο για να βάλουν πιο εύκολα χέρι τα ευρωπαϊκά, γερμανικά, γαλλικά, άλλα μονοπώλια, στον πλούτο της ΛΑΡΚΟ, στον πλούτο της Ελλάδας» πρόσθεσε.

Είπε ότι η ΛΑΡΚΟ όλα αυτά τα χρόνια βρέθηκε στα χέρια «πότε του ιδιωτικού κεφαλαίου, πότε του ίδιου του του κράτους του καπιταλιστικού, που όλοι τους τη θεωρούσαν “βαρίδι”, μόνο και μόνο γιατί δεν υπηρετούσε τις ανάγκες της δικής τους κερδοφορίας, του ίδιου του καπιταλιστικού δρόμου, δηλαδή, που έχετε επιλέξει κι όποιον πάρει ο χάρος» και πρόσθεσε «απ’ αυτό το βαρίδι, όπως το λέτε, θέλετε να απαλλαγείτε τώρα. Και δεν κρατιέστε».

Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ πιστεύει πως «στα χέρια της εργατικής τάξης, των εργαζομένων της χώρας, η ΛΑΡΚΟ θα είναι μεγάλο εφόδιο για την ικανοποίηση των μεγάλων αναγκών του ελληνικού λαού».

«Η ΛΑΡΚΟ μπορεί και πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της, ως ο μοναδικός φορέας σιδηρονικελιούχων μεταλλευμάτων στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, καλύπτοντας πάνω από το 5% της Ευρωπαϊκής Αγοράς.

Προϋπόθεση για να συνεχίσει όμως τη λειτουργία της, είναι η αξιοποίηση προς όφελος του ελληνικού λαού των μεταλλευτικών προϊόντων. Σε αυτή την κατεύθυνση αξιοποίησης των δυνατοτήτων της ΛΑΡΚΟ και γενικότερα των μεταλλευτικών πόρων, μπορεί να διασφαλιστούν και όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων, με ανθρώπινες, με αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς» υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι αυτός ο προσανατολισμός στη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και της αξιοποίησης των μεταλλευτικών πόρων, έρχεται βέβαια σε σύγκρουση με τις καπιταλιστικές παραγωγικές σχέσεις, που σκοπός τους είναι και το κέρδος των λίγων σε βάρος των πολλών» και τόνισε στη συνέχεια: «Γι’ αυτό σήμερα είναι απαραίτητο και υπερώριμο -λέμε εμείς- να περάσει και η ΛΑΡΚΟ, όπως και όλος ο μεταλλευτικός πλούτος, όλα αυτά τα συγκεντρωμένα μέσα, στην κοινωνική ιδιοκτησία. Αφού μόνο έτσι, με κεντρικό επιστημονικό σχέδιο, εργατικό λαϊκό έλεγχο από τους ίδιους τους παραγωγούς του πλούτου, μπορεί να υπάρξει προοπτική για την πραγματική ευημερία του λαού μας, των εργατών της ΛΑΡΚΟ, των παιδιών τους».

Το ΚΚΕ θα βρίσκεται δίπλα στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ

Είπε ότι το ΚΚΕ θα βρίσκεται μαζί με τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, τις οικογένειές τους, με τους κατοίκους όλων των περιοχών που υπάρχουν και ζουν δεκαετίες από τον πλούτο που παράγουν οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ.

Χαιρέτισε το αγωνιστικό φρόνημα όσων αντιστέκονται και πρόσθεσε: «Τους λέμε και από το βήμα της βουλής: Αποτινάξτε το φόβο! Μην περιμένετε τίποτα από τους υπηρέτες ευρωπαϊκών, πολυεθνικών, μονοπωλίων, που έρχονται για να ρουφήξουν το αίμα και τον ιδρώτα σας. Πάρτε την υπόθεση στα χέρια σας, όποια αν είναι η κατάληξη. Γιατί εσείς είστε η δύναμη».

«Το Σάββατο θα είμαστε εκεί μαζί σας, μαζί τους στη Λάρυμνα. Σήμερα θα ζητήσουμε ονομαστική ψηφοφορία.

Κι όσοι και όσες από εδώ μέσα ψηφίσουν την καταδίκη της ΛΑΡΚΟ, των εργατών της ΛΑΡΚΟ, πρέπει να γραφούν στο μαυροπίνακα, σε όλα τα χωριά, τις πόλεις της πατρίδας μας» κατέληξε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.


Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα