Κτηματολόγιο: Αναστολή κατεδάφισης για 25 χρόνια κι ειδικό δασικό πρόστιμο

Βουλή
Βουλή EUROKINISSI

Θα νομοθετήσει την επόμενη εβδομάδα η Βουλή - Το πρόβλημα με την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων για τις οικιστικές πυκνώσεις καλείται να επιλύσει το νομοσχέδιο με αναστολή κατεδάφισης για 25 χρόνια κι ειδικό δασικό πρόστιμο.

Κατατέθηκε πριν λίγο στην Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τους δασικούς χάρτες. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει την επόμενη εβδομάδα για νομοθέτηση, καθώς η Βουλή δεν θα διαλυθεί άμεσα. Εντός των ημερών αναμένεται άλλωστε κι η κατάθεση των νέων Ποινικών Κωδίκων, όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Μάλιστα, την Δευτέρα είναι προγραμματισμένη και συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων βουλευτών. Το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες καλείται να αντιμετωπίσει την απόφαση του ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα της εξαίρεσης από την ανάρτηση των δασικών περιοχών που περιλαμβάνονται στις οικιστικές πυκνώσεις.

«Η παρούσα ρύθμιση υπαγορεύεται από την αναγκαιότητα διαχείρισης της δημιουργηθείσας πραγματικής κατάστασης και επιδιώκει να επιλύσει διαφυλάττοντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα ένα περιβαλλοντικό αλλά και κοινωνικό πρόβλημα, καθώς αφορά πολύ μεγάλο αριθμό πολιτών» υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, όπου γίνεται αναφορά στην απόφαση του ΣτΕ ότι είναι αντισυνταγματική «η οριστική εξαίρεση από την ανάρτηση του δασικού χάρτη των δασικών περιοχών που περικλείονται στο ιώδες περίγραμμα». Η εξαίρεση δόθηκε αρχικά ώστε να μην καθυστερήσει η ανάρτηση των δασικών χαρτών λόγω των ενστάσεων.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η ανάρτηση των δασικών χαρτών και για τις περιοχές εντός των οικιστικών πυκνώσεων, ενώ τα ιώδη περιγράμματα που υποδείχθηκαν από τους δήμους θα ελεγχθούν σε δύο στάδια. Οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν αντιρρήσεις κι ενστάσεις για πρόδηλα σφάλματα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει αναστολή κατεδάφισης για 25 χρόνια για όσους υπαχθούν στις διατάξεις του νόμου και μειωμένο πρόστιμο για την πρώτη και μοναδική κατοικία. Επίσης προβλέπεται ειδικό δασικό πρόστιμο τα έσοδα από το οποίο θα διατεθούν για δράσεις αποκατάστασης του δασικού ισοζυγίου προκειμένου να καλυφθούν οι όποιες απώλειες από την δόμηση εντός των ιωδών περιγραμμάτων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: κτηματολόγιο, Βουλή
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση προχώρησε σύμφωνα με το Σύνταγμα και το νόμο

Σωτηρέλης για αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Η κυβέρνηση έκανε το πρώτο θετικό βήμα με την επιστολή Καλογήρου

Ευχές και συμβουλές από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο

Κρεμαστινός: Οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη έπρεπε να γίνουν πριν ανακοινωθούν οι εκλογές

SHARE:

24Media Network