Κυπριακό: Λύση χωρίς εγγυήσεις και στρατεύματα ζήτησε ο Τσίπρας από τον Γιλντιρίμ

Κυπριακό: Λύση χωρίς εγγυήσεις και στρατεύματα ζήτησε ο Τσίπρας από τον Γιλντιρίμ
A peace protestor with a t-shirt "United Cyprus Now" takes part in a peace demonstration as people wave flags reading in Greek "Peace", in Ledra crossing point inside the U.N buffer zone in central divided capital, Nicosia, Cyprus, Wednesday, July 5, 2017. President Nicos Anastasides, a Greek Cypriot, told reporters before another session of the ongoing talks in Switzerland that he expects the Turkish and Turkish Cypriot participants to "demonstrate the same good will" to break the stalemate. (AP Photo/Petros Karadjias) AP

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, είχε ο Αλέξης Τσίπρας. Τι συζήτησαν, ενώ οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό είναι σε εξέλιξη στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας. Σε τι συμφώνησαν. Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην οποία επικεντρώθηκαν στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ.

Μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, χωρίς το καθεστώς των εγγυήσεων, χωρίς παρεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα.

Τέλος, συμφώνησαν ότι παρότι δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος στις εν εξελίξει συνομιλίες, αυτή η πρόοδος θα πρέπει να ενθαρρυνθεί, ιδίως κατά την αυριανή μέρα στην οποία οι συνομιλίες θα διεξαχθούν παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ.

Δεν μεταβαίνει ο πρωθυπουργός στην Ελβετία

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί πως η Διάσκεψη για το Κυπριακό που διεξάγεται εδώ και οκτώ μέρες στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας θα διεξαχθεί χωρίς τους πρωθυπουργούς των τριών εγγυητριών δυνάμεων. Λίγο πριν αποκρουστούν οι προσπάθειες δημιουργίας τεχνητά θετικού κλίματος γύρω από αυτό το θέμα, επιβεβαιώθηκε επίσης με σχετική ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Έθνη και η άφιξη του κ. Γκουτέρες την Πέμπτη στο Κραν Μοντανά.

Η ελληνική πλευρά υπέβαλε δέκα ερωτήματα-προτάσεις  σε ότι αφορά την ασφάλεια και τις εγγυήσεις το οποίο αποτελεί το πιο ακανθώδες κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις και το οποίο ήδη συζητείται επι μια εβδομάδα.

Σε αυτά ζητά να υπάρξει ένας μηχανισμός επαλήθευσης και παρακολούθησης. Ο μηχανισμός αυτός ζητά να είναι διεθνής , χωρίς τος εγγυήτριες δυνάμεις αλλά με εμπειρογνώμονες οι οποίοι θα έχουν λάβει μια ισχυρή εντολή και θα μπορούν να παρακολουθούν να αξιοποιούν και να εκτελούν τις δεσμεύσεις όλων των πλευρών.

Τηλεφώνημα Τσίπρα-Μέι

Τηλεφωνική επικοινωνία όμως και με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, είχε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, αντικείμενο της οποίας ήταν η εν εξελίξει Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας για το Κυπριακό, συμφώνησαν στη σταθερή στήριξη των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, καθώς και στη σημασία επίτευξης ουσιαστικής προόδου στην υφιστάμενη φάση τους, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου του πρωθυπουργού.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕ/AP Photo/Petros Karadjias

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα