Κυριάκος 'δεσμώτης': 'Δεσμεύεται' για τα πάντα

Το 6ο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2017. (EUROKINISSI /Γιάννης Παναγόπουλος)
Το 6ο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2017. (EUROKINISSI /Γιάννης Παναγόπουλος) EUROKINISSI

Με μια απίστευτη ομοιότητα με τον Γιώργο Παπανδρέου –και σε αυτό– ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ξεπατίκωσε και «δεσμεύεται» για τα πάντα.

Πρώτος διδάξας ήταν ο Γ. Παπανδρέου: Παίρνουμε μια πιασάρικη λέξη και κολλάμε δίπλα τα πάντα. Στις εκλογές του 2004... είχε ένα όραμα – κοπιάροντας τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Το 2007 άρχισε το «δεσμεύομαι προσωπικά». Με μια απίστευτη ομοιότητα –και σε αυτό– ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ξεπατίκωσε και «δεσμεύεται» για τα πάντα.

Πώς θα τα κάνει, πόσο κοστίζουν και πού θα βρει τα λεφτά; Συνήθως μιλάει για «περιορισμό» των δαπανών. Αλλά και ο τελευταίος φοιτητής οικονομικής σχολής ξέρει ότι οι δαπάνες δεν συμπιέζονται άλλο. Σποραδικά πετάει ότι θα βρει τα λεφτά από τη μείωση των «πρωτογενών πλεονασμάτων». Αλλά δυο-τρεις φορές που πήγε στην Ευρώπη το κατάπιε: είναι σαν να τους λέει ότι αμφισβητεί τη συμφωνία και θα τον πάρουν στο κυνήγι. Ωστόσο, το βιολί βιολάκι. Σχεδόν σε κάθε θέμα δεσμεύεται προσωπικά να βρει την καλύτερη λύση. Όποιος θέλει, βάζει στοίχημα ότι το επικείμενο συνέδριο θα είναι «η μητέρα όλων των δεσμεύσεων».

Η προθέρμανση άρχισε πριν από λίγα 24ωρα με τη δήλωση: «Δεσμεύομαι προσωπικά ότι τα αντιπλημμυρικά της Μάνδρας θα γίνουν». Τον περασμένο Αύγουστο είπε στην Κρήτη: «Δεσμεύομαι με τον πιο απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο ότι ο Βόρειος Οδικός Αξονας θα γίνει». Πατρίδα του είναι, τους έδωσε και κάτι παραπάνω – μέσω FB: «Προσωπικά δεσμεύομαι ότι το θέμα των τροχαίων ατυχημάτων στην Κρήτη θα είναι πρώτη προτεραιότητα».

 Τέτοιο καιρό πριν από έναν χρόνο, έλεγε στο ΕΚΑΒ: «Δεσμεύομαι ότι το ΕΚΑΒ θα είναι στην πρώτη γραμμή» – της φροντίδας του. Τον Μάιο του 2016 στην Αργυρούπολη: «Δεσμεύομαι ότι θα ενισχύσω, και πάλι, το πρόγραμμα του ολοήμερου σχολείου». Τον περασμένο Οκτώβριο στα Ιωάννινα: «Δεσμεύομαι για διανομή φαρμάκων στους καρκινοπαθείς». Νωρίτερα στο Περιστέρι: «Δεσμεύομαι πως επί ΝΔ κανένα παιδί δεν θα μένει εκτός παιδικού σταθμού». Το καλοκαίρι στη Λέσβο: «Είναι προσωπική δέσμευση ότι θα σκύψουμε με πολύ μεγάλη προσοχή» – στην αποκατάσταση της ζημιάς από τον σεισμό.

Η μείωση φόρων είναι το φόρτε του. Σεπτέμβριος του 2016: «Θα δεσμευτώ πως ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί 30% εντός των δύο πρώτων ετών». Τον Μάιο του 2017: «Δεσμεύομαι ότι η ΝΔ θα μειώσει τους φόρους». Νωρίτερα σε ξένους δημοσιογράφους: «Δεσμεύομαι για μείωση της φορολογίας κατά 2 δισ. ευρώ». Σε μια παραλλαγή τον Ιανουάριο του 2016: «Δεσμεύομαι για μείωση φόρων για όλους τους Ελληνες πολίτες και τις ελληνικές επιχειρήσεις, ύψους 1,9 δισ. τα πρώτα δύο χρόνια». Τον Μάρτιο του 2016: «Δεσμεύομαι να καταργήσω τον ειδικό φόρο στο κρασί». Σε πολλές περιοδείες του: «Δεσμεύομαι για μείωση φόρου επιχειρήσεων από το 29% στο 20% σε διάστημα διετίας και απλοποίηση δανειοδοτικής διαδικασίας». Σε μια συνομιλία με ελεύθερους επαγγελματίες τον Απρίλιο του 2017: «Δεσμεύομαι για μείωση φόρων και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος».

Ενίοτε το παρατραβάει, όπως μετά τον θόρυβο στις Σκουριές: «Δεσμεύομαι ότι με τη δική μου κυβέρνηση οι άνθρωποι θα βρουν ξανά τις δουλειές τους» – και σε άλλες περιπτώσεις: «Δεσμεύομαι για καλοπληρωμένες δουλειές». Στους Σαρακατσάνους τον Ιούνιο υποσχέθηκε: «Δεσμεύομαι να γυρίσουν πίσω οι νέοι μας». Και στους αστυνομικούς τον Ιούλιο: «Δεσμεύομαι προσωπικά ότι όταν έρθουμε στην κυβέρνηση, ο νόμος και η τάξη θα επιστρέψουν».

Έχει δεσμευτεί προσωπικά για την ψήφο των αποδήμων, την κατάργηση της «καταστροφικής υπερφορολόγησης», την κατάργηση νόμων, εξεταστικές επιτροπές και άλλα, ων ουκ έστιν αριθμός. Ετσι «δεσμώτης» όπως έγινε, τι κοστίζει αυτό που είπε σε κομματικό ακροατήριο τον Σεπτέμβριο; «Δεσμεύομαι προσωπικά ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι κυβέρνηση των καλύτερων». Κατά τα λοιπά, λαϊκιστές είναι οι άλλοι...

SHARE:

24Media Network