Κυβέρνηση: Βέβαιο ότι θα πιάσουμε και τους στόχους 2017- 2018

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Βουλή την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016.
(EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΑΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Βουλή την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΑΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) EUROKINISSI

Μετά την ανακοίνωση του πρωτογενούς του 2016, που με βάση τη μεθοδολογία της Eurostat φτάνει το 3,9% και με τους κανόνες του προγράμματος κλείνει στο 4,19%, ο Τζανακόπουλος δήλωσε βέβαιος ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι και των δύο επόμενων ετών και άρα θα εφαρμοστούν και τα θετικά μέτρα που συμφωνήθηκαν στη Μάλτα. " Η οικονομία είναι σε ασφυξία, η Ελλάδα σε ύφεση και η κοινωνία σε απόγνωση" απάντησε ο Βασίλης Κικίλιας

Ως όπλο απέναντι σε όποιες πιέσεις από πλευράς των δανειστών και ειδικότερα του ΔΝΤ για τη λήψη πρόσθετων μέτρων το 2018, αλλά και ως επιχείρημα για την εφαρμογή των θετικών αντίμετρων που έχουν συμφωνηθεί στη Μάλτα υπό την αίρεση επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, χρησιμοποιεί η κυβέρνηση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016.

«Οι στόχοι που θέτει το πρόγραμμα για το 2017 και το 2018 είναι πλέον βέβαιο ότι θα πιαστούν, καθώς το αποτέλεσμα του 2016 είναι τέτοιο που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 και τόνισε ότι «τα θετικά μέτρα που συμφωνήθηκαν και θα νομοθετηθούν σε λίγο καιρό για τα έτη 2019 και 2020 δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι θα εφαρμοστούν».

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη μεθοδολογία της Eurostat (ESA 2010)  το πρωτογενές πλεόνασμα καταγράφεται στο 3,9% του ΑΕΠ και σύμφωνα με τους ειδικούς κανόνες του προγράμματος κλείνει στο 4,19%. «Περισσότερο από οκτώ φορές, δηλαδή, πάνω από το σχετικό στόχο», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ούτε σκοπό, ούτε διάθεση για να πανηγυρίσει, καθώς ο λαός έχει υποστεί πολλά κατά της διάρκεια της κρίσης, ωστόσο, υπογράμμισε ότι πρόκειται για γεγονός που αποδεικνύει μεταξύ άλλων ότι «οι όποιες επιφυλάξεις του ΔΝΤ για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας ήταν και αδικαιολόγητες και υπερβολικές» και ότι «τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και πολλά, αν όχι τα περισσότερα, μέσα ενημέρωσης που πέρυσι τέτοιον καιρό, αλλά ακόμη και σήμερα, μιλούν για ενεργοποίηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης διαψεύδονται με πάταγο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απηύθυνε τέλος στη ΝΔ το ερώτημα εάν θα ψηφίσει τα θετικά μέτρα ή θα συνεχίσει την «αυτοκαταστροφική πολιτική» που έχει επιλέξει, για να τονίσει ότι αυτό που αφορά την κυβέρνηση είναι να επιτύχει η μεγάλη προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία, «πράγμα που για πρώτη φορά είναι σήμερα όχι απλά ορατό, αλλά επιβεβαιώνεται και από τα ίδια τα αποτελέσματα».

Κικίλιας: Οικονομία σε ασφυξία, Ελλάδα σε ύφεση, κοινωνία σε απόγνωση

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α' Αθηνών, κ. Βασίλης Κικίλιας και μετά τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, σημείωσε: "Εάν τα πράγματα στην οικονομία πήγαιναν καλά, κανείς δεν θα ζητούσε πρόσθετα μέτρα για τα επόμενα χρόνια.  Αλλά το πρωτογενές πλεόνασμα του κ. Τσίπρα οφείλεται στην καταστροφή της πραγματικής οικονομίας και συγκεκριμένα:

Στην υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με μέτρα άνω των 5 δις μόνο για το 2016.

Στην εκτόξευση των κατασχέσεων και των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Σε μια γενικευμένη εσωτερική στάση πληρωμών προς τον ιδιωτικό τομέα" και πρόσθεσε: "Σε λίγες μέρες, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα φέρει στη Βουλή τις περικοπές των συντάξεων για πάνω από 1.000.000 Έλληνες και τη μείωση του αφορολόγητου, που πλήττει όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους και τη μεσαία τάξη. Με αυτήν την Κυβέρνηση, η πορεία της χώρας είναι προδιαγεγραμμένη:

Πραγματική οικονομία σε ασφυξία, Ελλάδα σε ύφεση, κοινωνία σε απόγνωση.

Η χώρα χρειάζεται μια άλλη Κυβέρνηση για να μπει σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης με γενναίες μειώσεις φόρων, περικοπές δαπανών και προσέλκυση επενδύσεων".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΕΛΣΤΑΤ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στο 3,9% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 σε όρους Eurostat

SHARE: