Κυβερνητικά στελέχη: Ο Μητσοτάκης είπε αυτό που λέει όλος ο κόσμος για τις απεργίες

Κυβερνητικά στελέχη: Ο Μητσοτάκης είπε αυτό που λέει όλος ο κόσμος για τις απεργίες
Στιγμιότυπο από απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ Eurokinissi

Στον κοινωνικό αυτοματισμό επενδύει το Μαξίμου για να σπρώξει την κοινή γνώμη κατά των απεργών και υπέρ του συνδικαλιστικού νόμου. Κάνουν λόγο για golden boys του συνδικαλισμού και «νταβατζήδες»

Με ενεργοποίηση αντανακλαστικών κοινωνικού αυτοματισμού η κυβέρνηση θέλει να προωθήσει το συνδικαλιστικό νόμο, εκμεταλλευόμενη τις αντιδράσεις μέρους όσων δεν απεργούν κατά των απεργών, αλλά και τη μικρή συμμετοχή στη χθεσινή πορεία, αναντίστοιχη με τη συμμετοχή στην απεργία αυτή καθεαυτή.

Αίσθηση, αλλά και αντιδράσεις από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην Βελόπουλου, προκάλεσε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε μάλιστα χθες με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να κάνει πολιτική παρέμβαση κατά της απεργίας και υπέρ του συνδικαλιστικού νόμου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε ότι “απεργούν οι λίγοι και ταλαιπωρούνται οι πολλοί”, ισχυρίστηκε ότι η απεργία έγινε επειδή “μερικοί επαγγελματίες του συνδικαλισμού αντιδρούν στη διαφάνεια” και δήλωσε “στο πλευρό των εκατομμυρίων πολιτών που σήμερα δοκιμάζονται γιατί έτσι το θέλησε μία μειοψηφία”, κάνοντας μάλιστα λόγο για “πρακτικές περασμένων δεκαετιών”, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις απεργίες και πορείες.

“Ο πρωθυπουργός είπε αυτό που λέει όλος ο κόσμος, ότι δηλαδή πέντε συνδικαλιστές κλείνουν το δρόμο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων εργαζομένων”, έλεγαν εν συνεχεία κυβερνητικά στελέχη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα, το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ καυτηρίασαν την παρέμβαση του πρωθυπουργού, ενώ το ΠΑΜΕ που ήταν το σωματείο με ισχυρή παρουσία στην πορεία σχολίασε ότι ο κ.Μητσοτάκης πήρε το μήνυμα και για αυτό ενοχλήθηκε, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός τα έχει βρει σε όλα με την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ και όσους τάχα κατηγορεί ως «επαγγελματίες συνδικαλιστές».

Υπενθυμίζεται ότι ΠΑΜΕ και ΠΑΣΚΕ έχουν ανοιχτή βεντέτα στη ΓΣΕΕ, με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Γιάννη Παναγόπουλο να φέρεται να έχει λάβει την υπόσχεση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για αστυνομική φύλαξη του επικείμενου συνεδρίου, κάτι που είχε αρνηθεί την περασμένη άνοιξη η τότε αρμόδια υπουργός Όλγα Γεροβασίλη με αποτέλεσμα η ΓΣΕΕ να παραμείνει με διορισμένη διοίκηση και να εκκρεμούν οι αρχαιρεσίες. Υπενθυμίζεται επίσης ότι αρχικά ο κ.Παναγόπουλος εφέρετο να είχε εκφραστεί θετικά απέναντι στις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους κοινωνικούς εταίρους πριν τη ΔΕΘ, ωστόσο εν συνεχεία διαχώρισε δημόσια τη θέση του και ενώ είχαν επεκταθεί οι αντιδράσεις.

Βέλη του Μαξίμου για “εργατοπατέρες”, golden boys του συνδικαλισμού και «νταβατζήδες»

Κυβερνητικά στελέχη απαντώντας πιο αναλυτικά στις επικρίσεις, έλεγαν ότι ο κ.Μητσοτάκης σχολιάζοντας την χθεσινή απεργία με ανάρτησή του στο Facebook “είπε το αυτονόητο: Ότι δηλαδή, χθες απήργησαν οι λίγοι και ταλαιπωρήθηκαν οι πολλοί κι αυτό γιατί μερικοί επαγγελματίες του συνδικαλισμού αντιδρούν στη διαφάνεια. Επαγγελματίες συνδικαλιστές -που όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός- έχουν χάσει την επαφή τους με τον κόσμο της εργασίας και δεν αντιλαμβάνονται ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι επιθυμούν περισσότερη συμμετοχή και δημοκρατία στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν.”

Τα ίδια στελέχη υποστήριζαν το συνδικαλιστικό νόμο λέγοντας ότι η κυβέρνηση νομοθετεί προκειμένου τα σωματεία να είναι αντιπροσωπευτικά και να λογοδοτούν με τις πλειοψηφίες να είναι αυτές που θα αποφασίζουν για τη στάση των εργαζομένων, θεσπίζοντας, προαιρετικά, και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. “Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης οι Έλληνες κουράστηκαν, πλέον, να δοκιμάζονται από πρακτικές περασμένων δεκαετιών, είναι καιρός να πάμε μπροστά και θα πάμε” δήλωναν μάλιστα.

Ως προς την επισήμανση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ πως είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός σχολίασε απεργία σε βάρος των εργαζομένων, κυβερνητικά στελέχη κατηγορούσαν την αξιωματική αντιπολίτευση για διαστρέβλωση και παραποίηση με στόχο τη δημιουργία ψεύτικων εντυπώσεων και έλεγαν πως η Κουμουνδούρου τίποτε δεν έμαθε από την αποδοκιμασία της πρακτικής αυτής στις 7 Ιουλίου. Έλεγαν επίσης ότι ο πρωθυπουργός με την ανάρτηση του εξέφρασε την “έγνοια για την ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας” και την κατανόηση “της απόγνωσης που ενιωσαν εκατομμύρια συμπολίτες μας που προσπαθούσαν να μετακινηθούν στις δουλειές τους στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις”, εκτιμώντας προφανως ότι σημαντικος αριθμός αν οχι η πλειοψηφία τάσσεται κατά των απεργιών και συγκεντρωσεων.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επενδύει πάνω στη (δικαιολογημένη εν πολλοίς) απέχθεια σημαντικού μέρους της κοινής γνώμης για μερίδα συνδικαλιστών, εξαπολύοντας συνολική επίθεση στην έννοια του συνδικαλισμού και υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις για απεργίες λαμβάνονται αγνοώντας τη γνώμη των εργαζόμενων.

Κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν ειδικότερα ότι η ανάρτηση του πρωθυπουργού “αφορούσε τους πολλούς που ταλαιπωρούνται από τους λίγους εκείνους που συνεχίζουν να συμπεριφέρονται σαν golden boys του συνδικαλισμού και σαν «νταβατζήδες» στο χώρο της εργασίας, όπως τους λέει ο λαός.” Και υποστήριζαν ότι η παρέμβαση Μητσοτάκη δεν άρεσε σε εκείνους που δεν θέλουν να αποκτήσει φωνή η πλειοψηφία των εργαζομένων, προκειμένου όπως έλεγαν, κάποιοι να αποφασίζουν μόνοι τους αγνοώντας τη γνώμη των πολλών.

Άφηναν δε υπονοούμενα για “περίεργη” αντίδραση στο νομοσχέδιο, το οποίο υποστήριζαν ότι έχει ως στόχο να σωθούν θέσεις εργασίας και να μπλοκαριστεί η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, εξαπολύοντας επίθεση τόσο στα σωματεία όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγορούσαν ότι “ταυτίζεται με τους λίγους για να ταλαιπωρούνται οι πολλοί”.

Μάλιστα υπενθύμιζαν με νόημα τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με “τους εργατοπατέρες της Δ.Ε.Η. και τους «επαναστάτες» της Ε.Ρ.Τ.”, εκτιμώντας προφανώς ότι οι δύο συγκεκριμένες κατηγορίες είναι αντιπαθείς σε σημαντική μερίδα της κοινής γνώμης.

“Τυράκι” στο νομοσχέδιο οι ρυθμίσεις για την αδήλωτη εργασία

Η κυβέρνηση κρατά όμως ταυτόχρονα μαστίγιο κατά των συνδικαλιστών και καρότο με τις ρυθμίσεις για την αδήλωτη εργασία, που επίσης περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, ενώ επιμένει ότι οι αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο έχουν ως στόχο να εξασφαλίσουν πως θα ακούγεται η πλειοψηφία των εργαζόμενων.

Κυβερνητικά στελέχη κατηγορούν ειδικότερα τους συνδικαλιστές ως “εργατοπατέρες” που όπως υποστηρίζουν χρησιμοποιούν ατους εργαζόμενους για να διασφαλίζουν τα προσωπικά τους συμφέροντα και να συντηρούν τα προνόμιά τους και θέλουν να παίρνουν αποφάσεις αγνοώντας τη βούληση της πλειοψηφίας, κάνοντας λόγο για αντιδημοκρατική νοοτροπια.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων καθιερώνει την ηλεκτρονική ψηφοφορία με τη συμμετοχή των εργαζομένων που είναι μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων και προβλέπει ότι για την προκήρυξη απεργίας θα αποφασίζει το 50% συν ένας.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη αυτό διασφαλίζει τη δυνατότητα οι αποφάσεις για απεργία να λαμβάνονται από τους πολλούς και όχι τους λίγους “και αυτό είναι κάτι που δεν αρέσει σε εκείνους που είχαν συνηθίσει να αποφασίζουν μόνοι”, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν.

Υπενθυμίζεται ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιδρούν καταγγέλλοντας ότι στόχος της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και του 50% συν ένας είναι να γίνει πιο ασφυκτικό το πλαίσιο και να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο η προκήρυξη απεργιών, η οποία ούτως ή άλλως είναι δύσκολη στον ιδιωτικό τομέα λόγω του φόβου απόλυσης, αλλά και να μειωθεί η συμμετοχή των εργαζόμενων σε συνδικαλιστικές δράσεις.

Το ΚΚΕ μάλιστα έχει κάνει λόγο για επιχείρηση φακελώματος και ασφυκτικού ελέγχου των συνδικάτων, ενώ έχει σχολιάσει ότι ενώ η κυβέρνηση μπορεί να εκλέγεται χωρίς ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές και να είναι μειοψηφική στο λαό, απαιτείται κάτι διαφορετικό για τη λήψη απόφασης για απεργία, σε συνθήκες μάλιστα τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-και υπό την πίεση των δανειστών- και προβλέπει ότι για να είναι έγκυρη μια απεργία πρέπει να έχει αποφασιστεί με την παρουσία του 50+1 των ταμειακά εντάξει μελών ενός πρωτοβάθμιου σωματείου. Σε αυτό το νομοσχέδιο Βρούτση προσθέτει την ηλεκτρονική ψηφοφορία, με το επιχείρημα της μεγαλύτερης συμμετοχής.

Από την κυβέρνηση την ίδια στιγμή προβάλλουν ιδιαίτερα και τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τον περιορισμό της μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας. Κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν τη δήλωση Μητσοτάκη περί κήρυξης πολέμου στην υποδηλωμένη εργασία και τονίζουν ότι το φαινόμενο αυτό θα αντιμετωπιστεί δραστικά, όχι μόνο με συστηματικούς και στοχευμένους ελέγχους, οι οποίοι γίνονται από τους Επιθεωρητές Εργασίας, αλλά και μέσα από ένα πλέγμα αντικινήτρων στη μερική απασχόληση και κινήτρων για πλήρη απασχόληση. Μεταξύ άλλων, σημείωναν ότι: Αυξάνεται κατά 12% το κόστος των επιπλέον ωρών σε περίπτωση υπέρβασης των συμφωνημένων όρων της απασχόλησης με σκοπό την ενίσχυση της εργασίας πλήρους ωραρίου και κυρίως της αποτροπής των εργοδοτών από την συστηματική προσφυγή στις καταχρηστικού τύπου συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Αυστηροποιείται το πλαίσιο για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της πλήρους απασχόλησης. Δημιουργείται για πρώτη φορά ηλεκτρονικό μητρώο παραβατικότητας και αδήλωτης εργασίας. Αναβαθμίζεται και διευρύνεται ο ρόλος του Πληροφοριακού Συστήματος «Εργάνη» στην καταγραφή της εργασίας και της απασχόλησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα