Κυβερνητικές πηγές: Δεν κέρδισε κάτι η Τουρκία στο ΝΑΤΟ

Κυβερνητικές πηγές: Δεν κέρδισε κάτι η Τουρκία στο ΝΑΤΟ
Μέγαρο Μαξίμου Eurokinissi

Η κυβέρνηση επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη συμφωνία για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι δεν θίγονται τα συμφέροντα της Ελλάδας.

Την ανησυχία ότι η Τουρκία έλαβε ουσιώδη ανταλλάγματα για την άρση του βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ επιχειρεί να καθησυχάσει η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα δεν κερδίζει στην πραγματικότητα κάτι έναντι της Ελλάδας.

Κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ειδικότερα ότι η τριμερής συμφωνία μεταξύ Σουηδίας, Φινλανδίας και Τουρκίας ανοίγει τον δρόμο για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού βραχίονα εντός του ΝΑΤΟ, χωρίς να επηρεάζει τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και τις σχετικές Ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Έκαναν μάλιστα λόγο και για “αναδίπλωση της Τουρκίας, η οποία είχε εντείνει την ρητορική της τους τελευταίους μήνες, χωρίς όμως να αποσπά κάτι ιδιαίτερα θεμιτό από πλευράς της και δεν θίγει με οποιονδήποτε τρόπο τα συμφέροντα της Ελλάδας.”

Οι ίδιες πηγές επικαλούνται καταρχήν ότι η συμφωνία κάνει ρητή αναφορά στην ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤΟ, η οποία τόσο στο προοίμιο, όσο και στο πρώτο άρθρο αναφέρεται στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών. Κάτι, που όπως λένε, οφείλει να πράξει η Τουρκία.

Σημειώνουν επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου αφορά ζητήματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, κάτι που αποτελούσε την βασική προτεραιότητα της τουρκικής κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι το κομμάτι αυτό προορίζεται προφανώς για εσωτερική κατανάλωση.

Κυβερνητικές πηγές συγκρατούν επίσης δύο παραμέτρους:

Στην παράγραφο 4 επισημαίνεται ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα σταματήσουν να παρέχουν υποστήριξη στις κουρδικές οργανώσεις στην Συρία (YPD/PYG), καθώς και στο κίνημα του Fetullah Gülen, το οποίο, όπως επισημαίνεται στο κείμενο περιγράφεται στην Τουρκία, και κατ’επέκταση όχι στην Σουηδία και στην Φινλανδία ως “FETO”. Δεν γίνεται καμία διασύνδεση των εν λόγω κουρδικών οργανώσεων με την τρομοκρατία, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα της Τουρκίας, το οποίο, όμως, δεν βρίσκει ανταπόκριση, σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές.

Στην παράγραφο 5 γίνεται αναφορά στο ΡΚΚ, οργάνωση η οποία έχει αναγνωρισθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως τρομοκρατική.

Επίσης, στην παράγραφο 8, σημείο 3, γίνεται αναφορά σε δυνατότητα έκδοσης υπόπτων για τρομοκρατία από την Σουηδία και την Φινλανδία προς την Τουρκία, αλλά υπάρχει ρητή πρόβλεψη ότι αυτές, εφόσον υλοποιηθούν, θα γίνουν μόνο με σεβασμό στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τις εκδόσεις.

Αμηχανία για το “παράθυρο” πώλησης όπλων από Σουηδία και Φινλανδία στην Τουρκία

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν επίσης ότι στο κείμενο δεν γίνεται καμία αναφορά στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μη εξαγωγή οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, οι οποίες ως εκ τούτου όπως υποστηρίζουν εξακολουθούν να ισχύουν.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι οι άδειες για την εξαγωγή οπλικών συστημάτων είναι εθνική απόφαση και όχι ευρωπαϊκή.

Τέλος, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι υπάρχουν χώρες σύμμαχοι εντός του ΝΑΤΟ, οι οποίες έχουν σταματήσει τις εξαγωγές οπλισμού προς την Τουρκία.

Από την κυβέρνηση σχολιάζουν επίσης ότι στην πραγματικότητα σε κάθε περίπτωση οι δύο σκανδιναβικές χώρες παραδοσιακά δεν διαδραματίζουν ιδιαίτερα μεγάλο ρόλο στα εξοπλιστικά προγράμματα της Άγκυρας.

Αναφέρουν σχετικά ότι η αξία των πωλήσεων της Σουηδίας στην Τουρκία για ολόκληρη την πενταετία 2015-19 μετά βίας υπερβαίνει τα 50 εκ. ευρώ (με τη σημερινή ισοτιμία κορώνας – ευρώ).

Οι σουηδικές εξαγωγές προς την Τουρκία αποτελούν πολύ μικρό μέρος των συνολικών πωλήσεων όπλων από τη Στοκχόλμη, οι οποίες το 2020 ξεπέρασαν τα 1,52 δισ ευρώ, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Επικαλούνται επίσης ότι μεταξύ 2015 και 2019 η γειτονική μας χώρα ήταν μόλις ο 25ος μεγαλύτερος αγοραστής σουηδικών όπλων.

Παραπλήσια, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είναι η εικόνα όσον αφορά την εξοπλιστική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Φινλανδίας. Αναφέρουν ειδικότερα ότι, το 2019 και το 2020 οι πωλήσεις όπλων στην Τουρκία αθροιστικά διαμορφώθηκαν στα 5,1 εκατομμύρια ευρώ.

Αθήνα και Λευκωσία έχουν και την ασπίδα του βέτο στην ΕΕ

Κυβερνητικές πηγές απαντούν όμως και στην επισήμανση της αντιπολίτευσης ότι με βάση την τριμερή συμφωνία Σουηδία και Φινλανδία δεσμεύονται να στηρίζουν ανεξαρτήτως προϋποθέσεων τη συμμετοχή της Τουρκίας στην Κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια (ΚΠΑΑ), καθώς και στο σχήμα της Μόνιμης Διαρθρωμένης [Αμυντικής] Συνεργασίας (PESCO) της ΕΕ.

Υποστηρίζουν ειδικότερα ότι στο άρθρο 7 της παραγράφου 8 της συμφωνίας απλώς επαναλαμβάνεται ο διακαής πόθος της Τουρκίας να συμμετάσχει στα δύο αυτά σχήματα και ιδιαίτερα στο έργο της στρατιωτικής κινητικότητας.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν μάλιστα ότι στην πραγματικότητα οποιαδήποτε στήριξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο τουρκικό αίτημα αυτό, συμβολικό χαρακτήρα έχει μόνο, καθώς όπως λένε για την συμμετοχή οιουδήποτε τρίτου κράτους στην ΚΠΑΑ ή στην PESCO, απαιτείται ομόφωνη απόφαση των συμμετεχόντων κρατών της ΕΕ, δηλαδή και της Ελλάδας και της Κύπρου. Με άλλα λόγια Αθήνα και Λευκωσία διαθέτουν έτσι κι αλλιώς την “ασπίδα” του βέτο στην ΕΕ.

Επιπλέον, σημειώνουν, οι τρίτες χώρες πρέπει να έχουν συνάψει συμφωνία ασφαλείας με την ΕΕ και διοικητικό διακανονισμό με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας. Αμφότερα όμως απαιτούν ομοφωνία εντός της ΕΕ και ως εκ τούτου η Τουρκία δεν έχει συνάψει κανένα από τα δύο.

“Σε κάθε περίπτωση, το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη δεσμεύονται από τις θέσεις της Ένωσης και τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου καταγράφεται ξεκάθαρα η τουρκική προκλητικότητα και η ευρωπαϊκή στήριξη στην ελληνική κυριαρχία και στα κυριαρχικά δικαιώματα έναντι των ανεδαφικών αξιώσεων της Άγκυρας”, επικαλούνται επίσης κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές δηλώνουν ότι: “Η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της ΕΕ, έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να ασκεί τα δικαιώματά της και να προστατεύει τα συμφέροντα της” και υπενθυμίζουν ότι η χώρα μας στήριξε εξαρχής την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και για να ενισχυθεί περαιτέρω ο ευρωπαϊκός βραχίονας της ΕΕ εντός του ΝΑΤΟ.

ΣΥΡΙΖΑ: Η Τουρκία τα πήρε όλα

Σε ανακοίνωση του υπό τον τίτλο, «η Τουρκία τα πήρε όλα και η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη», ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «με τα άρθρα 7 και 8 (σημείο 7) του μνημονίου που υπέγραψαν με την Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία δεσμεύονται ότι -χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις- θα πουλάνε όπλα στην Τουρκία και θα στηρίζουν τη συμμετοχή της στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και ‘Αμυνας της ΕΕ σήμερα και στο μέλλον, ανεξαρτήτως των Τουρκικών ενεργειών στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο, τη Συρία και τη Λιβύη».

Τι λένε οι ΗΠΑ για τα F16 και τι κερδίζει η Τουρκία στη Συρία

Η Ουάσιγκτον διαβεβαιώνει πάντως ότι η Τουρκία δεν έκανε “κάποιο ιδιαίτερο αίτημα για παραχωρήσεις στους Αμερικανούς” προκειμένου να άρει την αντίθεσή της. Οι ΗΠΑ “δεν πρόσφεραν τίποτε” στην Άγκυρα, επέμεινε αξιωματούχος, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Δεν έγινε σχόλιο ωστόσο για το “ξεκλείδωμα” της αναβάθμισης των F16 από την Άγκυρα και της αγοράς νέων F-35.

Θυμίζουμε εδώ, πως στα μέσα του Μαίου η Τουρκία είχε θέσει ως όρο την επιστροφή της στο πρόγραμμα παραγωγής αμερικανικών μαχητικών F-35πέμπτης γενιάς και την άρση των κυρώσεων σε βάρος της για την απόκτηση των ρωσικών S-400, για να πει το “ναι”.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Τουρκία ζητούσε ακόμη από τις δύο σκανδιναβικές χώρες να άρουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων που επέβαλαν μαζί με πολλά άλλα μέλη της ΕΕ μετά τις στρατιωτικές ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία το 2019.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως ανάβει “πράσινο φως” για την επίθεση της Τουρκίας εναντίον των δυνάμεων των Κούρδων στη βόρεια Συρία, σε Μανμπίτζ και Ταλ Ριφάτ. Παράλληλα, η διπλωματική επιτυχία της Τουρκίας αναμένεται να δώσει προεκλογική ώθηση στον Ερντογάν, με τον τουρκικό Τύπο να πανηγυρίζει για τη συμφωνία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα