Λεφτά δεν υπάρχουν: Οι “απειλές” Άδωνι για ένα νέο lockdown, που δεν αντέχει η οικονομία 

Λεφτά δεν υπάρχουν: Οι “απειλές” Άδωνι για ένα νέο lockdown, που δεν αντέχει η οικονομία 
Γυναίκα με μάσκα στο κέντρο της Αθήνας ⓒ 2021 Petros Giannakouris/Associated Press

Η κυβέρνηση θέτει στους επιχειρηματίες της εστίασης το δίλημμα τήρησης των μέτρων διαχωρισμού ή καταστροφικών οικονομικών συνεπειών σε περίπτωση τέταρτου κύματος κορονοϊού 

Τα προνόμια για τους εμβολιασμένους και ειδικότερα ο διαχωρισμός των χώρων εστίασης και διασκέδασης σε αμιγείς και μεικτούς έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, στις οποίες η κυβέρνηση απαντά με την “απειλή” ενός ακόμη lockdown το φθινόπωρο, που θα αποτελούσε για την οικονομία το “τελειωτικό χτύπημα”.

Τη “γραμμή” ανέλαβε να περάσει, με το όχι και τόσο διπλωματικό του στυλ, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, θέτοντας στους επιχειρηματίες της εστίασης το δίλημμα: “Θέλετε το χειμώνα να σας ξανακλείσουμε και να χρεοκοπήσετε ή όχι;” .

Η κυβέρνηση αφενός μεταθέτει έτσι το βάρος της ευθύνης για άλλη μία φορά στους πολίτες, αλλά ειδικότερα στους επιχειρηματίες της εστίασης και διασκέδασης, αφετέρου όντως ανησυχεί για τις οικονομικές επιπτώσεις ενός τέταρτου κύματος κορονοϊού. Και ένα τέταρτο κύμα δυστυχώς δεν είναι απίθανο: Τον Αύγουστο η μετάλλαξη Δέλτα θα αποτελεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών το κύριο στέλεχος του κορονοϊού στην Ευρώπη και το τείχος ανοσίας υψώνεται με πιο αργούς ρυθμούς από το προσδοκώμενο.

Δεν υπάρχουν όμως τα οικονομικά περιθώρια να κλείσει ξανά η οικονομία: Ούτε το κράτος αντέχει να χρηματοδοτεί συνεχώς κλειστούς κλάδους, ούτε οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ανακάμψουν. Μέχρι το τέλος του έτους υπάρχουν διαθέσιμα ακόμη 4,5 δισ ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Αλλά η κυβέρνηση θα ήθελε αυτά να διατεθούν σε μία ανοιχτή αγορά που θα επανέρχεται σε κανονικότητα και όχι ξανά σε ενέσεις για να κρατηθεί μία τραυματισμένη οικονομία στα πόδια της προσμένοντας.

Οι προσδοκίες για έσοδα από τον τουρισμό στο 50% του 2019 φαίνεται μάλιστα πως δεν θα ευοδωθούν, καθώς η Ελλάδα παραμένει εκτός βρετανικής “πράσινης λίστας” και μετά την παρέμβαση Μέρκελ και Μακρόν στη Σύνοδο Κορυφής, οι τουρίστες από τη Ρωσία δεν μπορούν να έλθουν στη χώρα μας μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού με Sputnik, αλλά απαιτείται διπλό τεστ. Εάν λοιπόν η λεγόμενη “βαριά βιομηχανία” δεν φέρει τα προσδοκώμενα έσοδα, τα περιθώρια θα στενέψουν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα