Επιχειρηματίες εστίασης: “Το κράτος πετάει πάλι την καυτή πατάτα στα χέρια μας”

Επιχειρηματίες εστίασης: “Το κράτος πετάει πάλι την καυτή πατάτα στα χέρια μας”
Εστιατόριο στην Αθήνα Eurokinissi

Οι πρώτες αντιδράσεις για τα νέα μέτρα στην εστίαση από τους επιχειρηματίες του χώρου. Μιλούν στο NEWS 24/7 οι Λ. Λαζάρου, Λ. Δεληγιάννης και Κ. Δαγριτζίκος.

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους χώρους της εστίασης και ψυχαγωγίας φέρνουν για μία ακόμα φορά αντιμέτωπους επιχειρηματίες και πελάτες. Οι χώροι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στους αμιγείς χώρους, στους οποίους θα έχουν πρόσβαση οι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες και στους μικτούς χώρους, στους οποίους θα μπορούν να μπαίνουν πέρα από τους εμβολιασμένους και όσοι έχουν υποβληθεί είτε σε rapid είτε σε μοριακό τεστ PCR, ενώ από την “εξίσωση” για αυτές τις δραστηριότητες βγαίνουν τα self test.

Το αρχικό ερώτημα για τον Λεωνίδα Δεληγιάννη, ιδιοκτήτη του Κάιν και της Kobra είναι πώς θα μπορέσει να δημιουργήσει covid free μαγαζιά όταν δεν έχει προλάβει να εμβολιαστεί όλο το προσωπικό του. Δεν είναι όμως μόνο θέμα χρόνου αλλά και επιλογής, όταν για παράδειγμα οι γυναίκες υπάλληλοι έχουν ενδοιασμούς για το Astrazeneca.

«Έχουμε και πάλι νέα μέτρα σε τόσο λίγο χρόνο και για μία ακόμα φορά το κράτος μας πετάει την ‘καυτή’ πατάτα. Με ακούς μαγκωμένο γιατί πραγματικά δεν ξέρω πώς μπορεί να λειτουργήσει. Θα κάνουμε αστυνόμευση σε όσους έρχονται στο μαγαζί, αν έχουν εμβολιαστεί, αν έχουν φέρει κάποιον στην παρέα που δεν είναι εμβολιασμένος αλλά θέλει να μπει. Αμφιβάλλω αν και πώς μπορεί να υπάρχει έλεγχος. Επίσης, δεν έχουν διευκρινίσει ακόμα πώς θα δουλέψει όλο αυτό. Νομίζω πώς ό,τι μέτρο κι αν έχει παρθεί δημιουργεί τριβή μεταξύ μαγαζάτορα και πελάτη και για μία ακόμα φορά, το κράτος λειτουργεί τιμωρητικά».

Για την ίδια τριβή έκανε λόγο και ο Λευτέρης Λαζάρου, ιδιοκτήτης του Βαρούλκο, ο οποίος περιμένει να δει πώς θα εξελιχθεί αυτή η απόφαση. «Μπαίνουμε σε μία τελείως νέα φάση. Δεν μπορεί ο εστιάτορας να είναι ελεγκτικός μηχανισμός. Επίσης, τι θα αλλάξει σε τόσες λίγες ημέρες; Τώρα το εστιατόριό μου δεν είναι ασφαλές και μετά θα θεωρείται; Δημιουργούνται πολλά προβλήματα αλλά νομίζω ότι οι αρμόδιοι θέλουν να αφουγκραστούν την κατάσταση και να δουν αν τελικά είναι εφικτά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν».

Για ένα εστιατόριο όπως ο «Γιάννης» που λειτουργούσε εδώ και 70 χρόνια ως ένα παραδοσιακό 24ωρο μαγειρείο με κλειστή σάλα, η πανδημία δεν αφήνει περιθώρια επιβίωσης. Οι έλεγχοι της δημοτικής αστυνομίας δεν αφήνουν περιθώρια ούτε για ελάχιστα τραπέζια έξω – την ίδια στιγμή που πολλά μαγαζιά λειτουργούν παράνομα κατ’ αυτόν τον τρόπο (ζήτημα που έθιξε και ο Λεωνίδας), το εστιατόριο καλείται να βάλει φρένο και να απαιτήσει από τους πελάτες του ατομική ευθύνη.

Αν μέχρι πρότινος η έξοδος για φαγητό και ποτό ήταν συνώνυμο της διασκέδασης, αυτό φαίνεται να μην ισχύει πλέον. Μπορεί ο Κήπος και το εστιατόριο του six d.o.g.s να μην επηρεάζονται, όμως στο club και τις διοργανώσεις – χώροι που δηλώνονται ως αμιγείς, η έλευση θα γίνεται βάσει ελέγχων, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Δαγριτζίκο. Και κάπως έτσι, το «θα φέρω κι έναν φίλο μου για ποτό» μπορεί να γίνει αιτία τσακωμού αν αυτός δεν φέρει το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα