"Λευκή απεργία" υπουργών για την αξιολόγηση: Καθυστερήσεις παρά το μήνυμα επίσπευσης από Σαμαρά

"Λευκή απεργία" υπουργών για την αξιολόγηση: Καθυστερήσεις παρά το μήνυμα επίσπευσης από Σαμαρά
EUROKINISSI

Αγνοούν το μήνυμα Σαμαρά για επίσπευση της αξιολόγησης των 800 Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου οι υπουργοί

"Λευκή απεργία" από τους υπουργούς της κυβέρνησης, αφού δεν έχουν αποστείλει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης από τον Οκτώβριο τα στοιχεία για την αξιολόγηση των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου προκειμένου να προχωρήσει ο σχεδιασμός για τη μείωση των δομών του ευρύτερου δημόσιου τομέα με συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών.

Ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που είχε πραγματοποιηθεί στις 18 Οκτωβρίου, από τους υπουργούς να επισπεύσουν την αξιολόγηση των 800 Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, που απασχολούν περίπου 31.000 εργαζομένους, προκειμένου να προγραμματιστούν οι απολύσεις προσωπικού που θα ενταχθούν στον στόχο των 4.000 απομακρύνσεων εντός του 2013.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση μάλιστα, αναφέρθηκε ότι θα πρέπει να μειωθούν οι δομές και το προσωπικό των ΝΠΙΔ 5% κατά μέσο όρο ύστερα από αξιολόγηση.

Ελάχιστα στοιχεία για τα ΝΠΙΔ

Μέχρι σήμερα όμως στη διάθεση της κυβέρνησης βρίσκονται μόνο κάποια στοιχεία που αφορούν τα ΝΠΙΔ του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και οι παλαιότερες αξιολογήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί από τον πρώην υφυπουργό Μ. Βολουδάκη και ακόμα παλαιότερα από τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο.

Η καθυστέρηση των υπουργών να αποστείλουν στοιχεία για τα ΝΠΙΔ και την αξιολόγηση των δομών τους θέτει υπό αμφισβήτηση την υλοποίηση της μνημονιακής δέσμευσης για 4.000 απολύσεις το 2013, καθώς στον προγραμματισμό της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η κάλυψη ενός σημαντικού μέρους των υποχρεωτικών απομακρύνσεων από τα ΝΠΙΔ ανάλογα με την κατάληξη που θα έχει το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών.

Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι η "λευκή απεργία" των υπουργών σε αυτό τον τομέα αποτελεί αρνητικό δείγμα για την κυβέρνηση και εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός θα αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντ. Σαμαράς είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με όλους τους υπουργούς περί τις αρχές Νοεμβρίου με στόχο να "πιέσει" για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Αξίζει να επισημανθεί ότι από το Πρόγραμμα Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν εγκριθεί κονδύλια προκειμένου να τα αξιοποιήσουν τα υπουργεία για να συμβληθούν με εταιρείες οι οποίες θα προχωρήσουν στην αξιολόγηση των δομών των ΝΠΙΔ.

Επιτροπή για τα εποπτευόμενα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου

Παράλληλα, στο υπουργείο Οικονομικών έχει οριστεί επιτροπή από υπηρεσιακούς παράγοντες που θα αξιολογήσει τα εποπτευόμενα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Στην τελευταία συνάντηση της τρόικας με την πολιτική ηγεσία του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου "κλείδωσαν" οι 4.000 απολύσεις για το 2013, συμφωνήθηκε να συνυπολογιστούν οι 2.000-2.500 απομακρύνσεις υπαλλήλων από το κλείσιμο της ΕΡΤ, οι 300 επίορκοι που θα απομακρυνθούν με τελεσίδικες αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων, 500 υπάλληλοι που θα απομακρυνθούν για λόγους υγείας, ενώ η ελληνική πλευρά επέμεινε ότι θα συμπεριληφθούν και οι απολύσεις από τις αμυντικές βιομηχανίες οι οποίες υπολογίζονται σε 700 περίπου.

Λίγες ημέρες αργότερα ανακοινώθηκε από τον υπουργό Υποδομών η κατάργηση του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας που απασχολεί 135 εργαζομένους στο πλαίσιο της αξιολόγησης των εποπτευόμενων Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη, μετά την αξιολόγηση των ΝΠΙΔ θα προκύψουν καταργήσεις μικρών φορέων που απασχολούν μέχρι και 30 εργαζομένους, καθώς και απολύσεις προσωπικού με τη μείωση των δομών στους μεγάλους φορείς.

Παράλληλα όμως θα ελεγχθεί εάν έχουν προχωρήσει οι συγχωνεύσεις οργανισμών που είχαν ψηφιστεί από τη Βουλή, όπως για παράδειγμα η συγχώνευση του ΟΣΚ, της ΔΕΠΑΝΟΜ και της ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε., από όπου θα προέλθουν απολύσεις προσωπικού σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η «συνένωση» πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο διοικητικών συμβουλίων και μόνο και όχι στις οργανικές μονάδες των φορέων.

Οι βασικοί φορείς προς αξιολόγηση ανά υπουργείο

Υποδομών και Δικτύων υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης

ΟΣΥ ΑΕ, Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ, ΟΣΕ ΑΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ, ΕΕΣΤΥΥ ΑΕ, Αττικό Μετρό ΑΕ, ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ, ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ, ΤΕΟ ΑΕ, ΟΑΣΑ ΑΕ, Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης ΑΕ

Αγροτικής Ανάπτυξης υπουργός Αθ. Τσαυτάρης

Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός Δήμητρα, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ

Ανάπτυξης υπουργός Κ. Χατζηδάκης

ΜΟΔ ΑΕ, ΟΚΑΑ ΑΕ, Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, ΟΠΕ ΑΕ, «Επενδύστε στην Ελλάδα» ΑΕ, ΕΚΕΒΕ, ΚΕΠΕ

Περιβάλλοντος υπουργός Γ. Μανιάτης

Εθνικό Κτηματολόγιο ΑΕ, ΕΚΒΑΑ ΑΕ, ΛΑΓΗΕ ΑΕ

Πολιτισμού υπουργός Π. Παναγιωτόπουλος

Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, Αθλητικές Ομοσπονδίες, Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο «Σπύρος Λούης»

Εθνικής Άμυνας υπουργός Δ. Αβραμόπουλος

ΕΑΣ ΑΒΕΕ, Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου, Ηλεκτρομηχανική Κύμης

Οικονομικών υπουργός Γ. Στουρνάρας

ΕΑΒ ΑΕ, ΕΛΒΟ ΑΕ, Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ, Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου ΑΕ, Ελληνικές Αλυκές ΑΕ

Παιδείας υπουργός Κ. Αρβανιτόπουλος

ΙΤΕ, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ΟΣΚ ΑΕ, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης

Εργασίας υπουργός Γ. Βρούτσης

Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ, Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού

Ναυτιλίας υπουργός Μ. Βαρβιτσιώτης

Οργανισμοί Λιμένος Βόλου, Πατρών και Ηρακλείου

Μακεδονίας - Θράκης υπουργός Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Υγείας υπουργός Αδ. Γεωργιάδης

ΟΚΑΝΑ, Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης, Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού, Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας

ΣΥΝΟΛΟ ΝΠΙΔ 800 Απασχολούν 31.000 άτομα

Πηγή: Έθνος

SHARE:

24Media Network