Lockdown: Κίνδυνος ανατροπής για γυμνάσια, λύκεια και λιανεμπόριο στην Αττική 

Lockdown: Κίνδυνος ανατροπής για γυμνάσια, λύκεια και λιανεμπόριο στην Αττική 
Κίνηση στην οδό Ερμου Eurokinissi

Εάν τα κρούσματα κορονοϊού και οι ΜΕΘ στην Αττική φτάσουν σήμερα “στο κόκκινο”, αύριο ενδέχεται να αλλάξει ο προγραμματισμός για τα σχολεία και να επιστρέψει το click away 

Αντιμέτωπη με το δυσάρεστο σενάριο της επιστροφής σε ένα πιο αυστηρό lockdown με κλείσιμο σχολείων και επαναφορά του click away βρίσκεται η κυβέρνηση.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα Πέμπτη για να αξιολογήσει εκ νέου την εξέλιξη του κορονοϊού, ιδίως στην Αττική, η οποία εξελίσσεται σε νέα Θεσσαλονίκη. Εάν η Αττική βρεθεί σήμερα, όπως θεωρείται πιθανό, “στο κόκκινο”, αύριο Παρασκευή θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για γυμνάσια- λύκεια, αλλά και το λιανεμπόριο.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου. Η επιστροφή όλων των μαθητών στα θρανία ήταν άλλωστε προσωπική προτεραιότητα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ενώ η αγορά είχε πάρει μία “ανάσα” από την επαναλειτουργία των καταστημάτων και τη δυνατότητα για ψώνια απλώς με την αποστολή SMS με κωδικό 2 στο 13033.

Όμως το γεγονός ότι χθες για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τα νέα κρούσματα κορονοϊού ξεπέρασαν τα 800 και τα μισά εξ αυτών εντοπίστηκαν στην Αττική, αλλά κυρίως το γεγονός ότι αυξάνονται οι νοσηλείες σε ΜΕΘ με το 63% των κλινών στο λεκανοπέδιο να έχουν καλυφθεί, προβληματίζει τους ειδικούς, που άφησαν από χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο γυμνάσια- λύκεια να μην ανοίξουν τελικά τη Δευτέρα.

Ο καθηγητής Νίκος Σύψας μάλιστα χθες εκτίμησε ότι τουλάχιστον στην Αττική θα καθυστερήσει η επαναλειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και ότι θα πρέπει τα εμπορικά καταστήματα να επιστρέψουν σε λειτουργία με click away.

Από την κυβέρνηση προς το παρόν δεν κάνουν κανένα σχόλιο αναμένοντας την τελική εισήγηση των ειδικών. Το ερώτημα δε είναι, τι θα πράξει η κυβέρνηση εάν κληθεί να επιλέξει μεταξύ σχολείων και λιανεμπορίου. Δηλαδή εάν θα ανοίξει τα σχολεία, κλείνοντας εντελώς τα εμπορικά καταστήματα ή εάν θα αναζητήσει μία μέση οδό, εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ουσιαστικα τρία είναι τα σενάρια που θα εξετασθούν: Είτε να ανοίξουν κανονικά γυμνάσια και λύκεια. Είτε η Αττική να κηρυχθεί κόκκινη περιοχή με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Είτε να παραμείνουν κλειστά γυμνάσια- λύκεια για μία ακόμη εβδομάδα με ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα και να εξετασθούν ξανά τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Κυβερνητικά στελέχη επί του παρόντος στέκονται στα επιπλέον μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών, με γνώμονα το προγραμματισμένο άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων. Σημειώνουν ειδικότερα ότι εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών έχουν τη δυνατότητα διενέργειας δωρεάν ελέγχου COVID-19, μέσω της ειδικής πλατφόρμας https://edu.testing.gov.gr/. Σημειώνουν δε ότι η επιλογή θα γίνεται βάσει σειράς προτεραιότητας (χρονικής και γεωγραφικής) και πάντοτε αναλόγως των διαθέσιμων τεστ ημερησίως, η ενημέρωση για το ραντεβού τους θα γίνεται με SMS και το τεστ θα γίνεται στο πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα.

Τα ίδια στελέχη υπενθυμίζουν ότι από τις αρχές της σχολικής χρονιάς έχει συγκροτηθεί Ομάδα Συντονισμού Task Force για τα σχολεία, που στοχεύει στην εκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης στο σχολικό περιβάλλον και παρέχει υποστήριξη στην εκπαιδευτική κοινότητα αναφορικά με θέματα διαχείρισης των ύποπτων κρουσμάτων κορονοϊού.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα