Λύση πακέτο μέσα στον Μάιο θέλουν τώρα στο Μέγαρο Μαξίμου

Λύση πακέτο μέσα στον Μάιο θέλουν τώρα στο Μέγαρο Μαξίμου
Meeting between the greek Prime Minister, Alexis Tsipras and Mayors of Greece, in Athens, on Apr. 25, 2015 / , , , 25 , 2015 Sooc

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 πως η κυβέρνηση κατέληξε στο να «παρακάμψει» την ενδιάμεση συμφωνία και να προχωρήσει από τώρα στον Ιούνιο

Την ώρα που όλοι μιλούν για εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις του Brussels Group,  στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν πως η ενδιάμεση συμφωνία «γέφυρα» έχει χάσει πλέον τον αρχικό της στόχο. Με το χρόνο και τους δανειστές να πιέζουν ασφυκτικά, πλέον κρίνουν πως μια συνολική λύση πακέτο πριν από τον Ιούνιο θα έδινε τον απαραίτητο χρόνο στην Ελληνική πλευρά να ξεπεράσει τα σημεία αγκάθια.

Η νέα στρατηγική που αποφάσισε να χαράξει το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται να είχε συζητηθεί πριν από το υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης, όταν κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν πως για να προχωρήσει η Αθήνα στο πολυνομοσχέδιο θέλει γραπτές δεσμεύσεις και από τους δανειστές.

Με τις διαφορές σε ασφαλιστικό και εργασιακά να είναι αγεφύρωτες, στην Αθήνα γνώριζαν καλά πως σε επίπεδο Brussels Group είναι αδύνατο να βρεθεί λύση. «Χρειάζεται ένας από μηχανής Θεός» τόνιζε κορυφαίος υπουργός, ο οποίος έβλεπε πως μπορούσε να λυθεί ο γόρδιος δεσμός μόνο μέσω πολιτικών πρωτοβουλιών ακόμα και μέσω σύγκλισης μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, με το Μέγαρο Μαξίμου να προσβλέπει πλέον σε μια λύση πακέτο μέσα στον μήνα, συνεδρίασε χθες το βράδυ η Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης με την παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Σταθάκης ενώ λίγο πριν τα μεσάνυχτα τις πόρτες της Ηρώδου Αττικού 19 πέρασε και ο υπεύθυνος για τα έσοδα, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Πως θα γίνει η συμφωνία πακέτο

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που διαπιστώθηκε είναι πως στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group υπήρξαν πολύ σημαντικά βήματα που φέρνουν πιο κοντά τη συμφωνία. Ο δεύτερος γύρος αρχίζει σήμερα και στόχος όλων των πλευρών είναι μέσα στο Μάιο να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο Brussels Group, τη στιγμή που όπως επισημαίνουν η συζήτηση γύρω από τα μακροοικονομικά (ανάπτυξη και αποπληθωρισμός), αλλά και γύρω από τα δημοσιονομικά πήγε καλά.

Και για την πορεία των διαπραγματεύσεων, πάντως, Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνιζε πως οι συζητήσεις που διεξάγονται με την ανανεωμένη ελληνική ομάδα έχουν ξεκάθαρα βελτιώσει τη διαδικασία, με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα συνομιλιών, περισσότερους εμπειρογνώμονες και λεπτομέρειες.

Η διαδικασία προς τη συνολική συμφωνία, όμως θα έχει και ενδιάμεσα βήματα, όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Πρώτο βήμα θα είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του επόμενου γύρου του Brussels Group την Τετάρτη, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια καλή έκθεση, ώστε μετά να υπάρξει αναγνώριση και από το Eurogroup της σημαντικής προόδου που έχει επιτευχθεί.

Μια απλή δήλωση και όχι συμφωνία είναι αρκετή πλέον για την Αθήνα, που αναμένει 

σε αυτή την περίπτωση από την ΕΚΤ να ανοίξει την κάνουλα της χρηματοδότησης και να χαλαρώσει τους όρους για την έκδοση εντόκων γραμματίων.

Δεύτερο βήμα θα είναι η Ελληνική πλευρά να φέρει τη συμφωνία του Ιουνίου ένα μήνα πιο μπροστά προκειμένου μέσα στο πρώτο 20μερο του Μαΐου να κλείσει το συνολικό πακέτο. «Να εμπλουτιστεί το αρχικό κείμενο που θα εγκρίνουν οι υπουργοί των Οικονομικών πιθανότατα στις 11 Μαΐου» τόνιζε χαρακτηριστικά κορυφαία κυβερνητική πηγή.

Ιδανικό σενάριο για το Μέγαρο Μαξίμου θα ήταν ο Ιούνιος να ήταν ο μήνας εφαρμογής της συμφωνίας.

Στο ερώτημα «ποια είναι η θέση των δανειστών για όλο αυτό τον σχεδιασμό» κυβερνητικοί παράγοντες αρκούνται στο να απαντήσουν «πως και η άλλη πλευρά έχει καταλάβει πως ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά», αφήνοντας να εννοηθεί πως η εικόνα που υπάρχει είναι καλή.

Παραμένουν οι κόκκινες γραμμές

Από το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν πως αυτή η «συμπύκνωση» του χρόνου δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως η κυβέρνηση θα κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει για το εργασιακό και το ασφαλιστικό.

Αυτό ειπώθηκε και στο υπουργικό συμβούλιο με την κυβέρνηση να επιζητά για αυτά τα θέματα μια λύση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε ο πρωθυπουργός αναμένεται τα επόμενα 24ωρα να «σηκώσει και πάλι το τηλέφωνο», προκειμένου να προχωρήσει στις απαραίτητες συνεννοήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες, ώστε ο νέος σχεδιασμός να προχωρήσει χωρίς προβλήματα.

Οι επόμενες σημαντικές ημερομηνίες

– Σήμερα αρχίζει και πάλι τις συζητήσεις το Brussels Group

– Την Τετάρτη συνεδριάζει το Δ.Σ της ΕΚΤ

– 8 και 9 Μαΐου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκινά τις διεθνείς επαφές του για τη Ελλάδα

– 11 Μαΐου πραγματοποιείται η συνεδρίαση του Eurogroup με την Αθήνα να ελπίζει σε μια πολιτική αναγνώριση των προσπαθειών και της προόδου που έχει γίνει.

– 12 Μαΐου θα πρέπει να γίνει η καταβολή της δόσης των 750 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα