Μακρόν - Νετανιάχου στην 75η επέτειο της επιδρομής κατά των Εβραίων

French President Emmanuel Macron, left, welcomes Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu at the Elysee Palace in Paris, France, Sunday, July 16, 2017. French President Emmanuel Macron and Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu meet for bilateral talks after they honored victims of a mass deportation of French Jews to Nazi camps 75 years ago. (AP Photo/Michel Euler)
French President Emmanuel Macron, left, welcomes Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu at the Elysee Palace in Paris, France, Sunday, July 16, 2017. French President Emmanuel Macron and Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu meet for bilateral talks after they honored victims of a mass deportation of French Jews to Nazi camps 75 years ago. (AP Photo/Michel Euler) AP

Στο Παρίσι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου. Χεζμπολάχ, Ιράν και Μεσανατολικό μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με τον πρόεδρο Μακρόν

Η Γαλλία συμμερίζεται τις ανησυχίες του Ισραήλ για τον εξοπλισμό της σιιτικής οργάνωσης Χεσμπολάχ του Λιβάνου, δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στον Ισραηλινό πρωθυπουργό μετά την πρώτη επίσημη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στο Παρίσι χτες.

«Συμμερίζομαι τις ανησυχίες του Ισραήλ για τον εξοπλισμό της Χεσμπολάχ στο νότιο Λίβανο» επισήμανε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους χτες, έχοντας στο πλευρό του τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Ο δύο ηγέτες είχαν συνομιλίες άνω της μίας ώρας στο προεδρικό μέγαρο, ενώ κατόπιν ο πρόεδρος της Γαλλίας επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας του: την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών- Παλαιστινίων για τη διευθέτηση του Μεσανατολικού μέσω της λύσης των δύο κρατών με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

Επιπλέον, διατύπωσε την «ακλόνητη» στήριξή του στην ασφάλεια του Ισραήλ και καταδίκασε την εποικιστική δραστηριότητα. Ο Γάλλος ηγέτης είπε ότι θα επισκεφθεί το Ισραήλ «τους επόμενους μήνες» έπειτα από πρόσκληση του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Στο θέμα του Ιράν, ο Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε «επιφυλακή» για την εφαρμογή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης του 2015.

Το τετ α τετ των δύο ηγετών στο Ελιζέ ακολούθησε τις εκδηλώσεις μνήμης για τις μαζικές συλλήψεις των Εβραίων στο Παρίσι κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν η πρώτη φορά που σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις παρέστη Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε χτες την ευθύνη που φέρει η Γαλλία για τις μαζικές συλλήψεις Εβραίων στο Χειμερινό Ποδηλατοδρόμιο (Vel d’Hiv) του Παρισιού το 1942, ενώ μίλησε με σθένος κατά του αντισημιτισμού και ρατσισμού.

«Ναι, θα το επαναλάβω από εδώ, η Γαλλία οργάνωσε τις μαζικές συλλήψεις κατόπιν την απέλαση και επομένως, για σχεδόν όλους, τον θάνατο των 13.152 ανθρώπων εβραϊκής πίστης που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους την 16η και 17η Ιουλίου» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Επιπλέον, αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις της ηγέτιδας της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν ότι η Γαλλία «δεν ευθύνεται για το Vel d’Hiv», ο Μακρόν είπε:

«Ακόμα και πρόσφατα, αυτό που πιστεύαμε ότι είχε καθοριστεί από τις αρχές της Δημοκρατίας, χωρίς καμία κομματική διάκριση, διαπιστωμένο από όλους τους ιστορικούς (…) (αυτό) τέθηκε υπό αμφισβήτηση από Γάλλους πολιτικούς αξιωματούχους».

«Θα ήταν μεγάλη τιμή προς αυτούς τους παραχαράκτες να τους απαντήσω. Όμως το να σιωπήσω θα ήταν χειρότερο, θα ήταν σα να είμαι συνένοχος» σημείωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, προκαλώντας το χειροκρότημα του συγκεντρωμένου πλήθους, πολλοί εκ των οποίων επιζώντες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Κατόπιν, ο Γάλλος ηγέτης καταδίκασε με σθένος τον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό «που είναι ακόμα παρόντες».

πηγή φωτογραφίας: AP/Michel Euler            

SHARE:

24Media Network