Νέα σύσκεψη αρχηγών-Παπαδήμου τη Δευτέρα

default image

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον Λουκά Παπαδήμο. Παρακολουθήστε ζωντανά από τη νέα πλατφόρμα live blogging του News247 όλα όσα συμβαίνουν καθώς και όσα έχουν προηγηθεί

21:42 H διαπραγμάτευση των αρχηγών με τον Λουκά Παπαδήμο θα συνεχιστεί και τη Δευτέρα. Ουσιαστικά Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης, θα κληθούν να απαντήσουν οριστικά στο τελεσίγραφο της τρόικας για τα μέτρα που θα χρειαστούν ώστε να πάρει η Ελλάδα το νέο δανειακό πακέτο, ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

Το NEWS 247 θα καλύψει και τη Δευτέρα λεπτό προς λεπτό όλες τις πολιτικές εξελίξεις.

21:30 Σαμαράς και Καρατζαφέρης δήλωσαν ότι διαφωνούν, ωστόσο η ανακοίνωση του Λουκά Παπαδήμου αναφέρεται σε “συμφωνία στα βασικά θέματα”.

21:22 @kostasVaxevanis Αν δείτε την ανακοίνωση Παπαδήμου συμφώνησαν σε όλα. Επειδή έπρεπε να διαφωνήσουν και σε κάτι, διαφώνησαν με τις δηλώσεις στα ΜΜΕ.

21:19 Τα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ θα συνεδριάσουν απόψε για να καθορίσουν τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στο τελεσίγραφο της τρόικας. Υπενθυμίζουμε ότι Σαμαράς, Παπανδρέου και Καρατζαφέρης θα πρέπει να απαντήσουν στον κ. Παπαδήμο μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας.

21:16 Σε λίγη ώρα στο Μαξίμου η τρόικα την οποία θα ενημερώσει ο Λουκάς Παπαδήμος για τα αποτελέσματα της σύσκεψης με τους αρχηγούς.

21:09 Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου για τη σύσκεψη με τους αρχηγούς.

“Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συναντήθηκαν για να λάβουν από κοινού απόφαση για το περιεχόμενο των βασικών στοιχείων της συμφωνίας με την τρόικα, όσον αφορά το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας που αποτελεί προϋπόθεση για τη νέα χρηματοδοτική στήριξη της χώρας.
Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε βασικά θέματα τα οποία, μεταξύ άλλων, αφορούν:
1) Τη λήψη μέτρων εντός του 2012 για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ.
2) Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων.
3) Την αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας με τη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας.
4) Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους.
Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί θα ξανασυναντηθούν αύριο προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις για το περιεχόμενο του προγράμματος”.

21:02 Σύμφωνα με την ενημέρωση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Π. Μπεγλίτη, το μεσημέρι της Δευτέρας θα ενημερώσουν οι αρχηγοί τον Λουκά Παπαδήμο αν συμφωνούν επί της αρχής με τα μέτρα που προτείνει η τρόικα. Το απόγευμα της Δευτέρας θα γίνει νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό.

21:00 Τη Δευτέρα θα συνεχιστεί η σύσκεψη των αρχηγών με τον Λουκά Παπαδήμο. Οι συνομιλίες σήμερα έληξαν μετά από 5 ώρες σκληρών διαπραγματεύσεων χωρίς να υπάρξει συμφωνία.

20:55 Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά.

20:53 Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του Γιώργου Καρατζαφέρη.

20:52 Αποχωρεί από το Μαξίμου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αναμένεται να κατευθυνθεί στην Ιπποκράτους, όπου θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του κινήματος.

20:51 Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα γίνει γραπτή ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού, σχετικά με τα αποτελέσματα της σύσκεψης του Λουκά Παπαδήμου με τους αρχηγούς.

20:44 “Για πρώτη φορά γίνεται διαπραγμάτευση. Μας ζητούν περισσότερη ύφεση που η χώρα δεν αντέχει. Παλεύω με κάθε τρόπο για να το αποτρέψω”, δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαρας.

20:38 Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιώργος Παπανδρέου θα συγκαλέσει το πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα συνεδριάσει απόψε. Νωρίτερα το ΠΑΣΟΚ είχε τεθεί σε συναγερμό, ενώ η σύσκεψη αρχηγών-Παπαδήμου βρισκόταν σε εξέλιξη.

20:37 Όπως όλα δείχνουν δεν υπήρξε συμφωνία των αρχηγών με τον Λουκά Παπαδήμο σχετικά με τις απαιτήσεις της τρόικας. Δεν είναι γνωστό αν ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε κάποια δήλωση προς τον ελληνικό λαό.

20:32 Αποχωρεί ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης από το Μαξίμου.

“Δεν θα συμβάλλω στην έκρηξη της επανάστασης από εξαθλίωση που θα κατακάψει όλη την Ευρώπη” δήλωση ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος πρόσθεσε ότι αύριο θα υπάρξει συνέχεια των διαπραγματεύσεων.

20:30 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των αρχηγών με τον Λουκά Παπαδήμο. Αποχώρησε ο Αντώνης Σαμαράς.

20:24 Η διαφωνία για το ζήτημα των μισθών είναι μεγάλη. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα υπάρξει αποτέλεσμα από τη σημερινή σύσκεψη του Λουκά Παπαδήμου με τους αρχηγούς. Πιθανό να έχουμε νέα σύσκεψη τη Δευτέρα.

20:15 Διαβάστε τι πρότεινε για την Ελλάδα ο ευρωβουλευτής του FDP Γ. Χατζημαρκάκης. Προειδοποίησε για κίνδυνο να ξεσπάσει “πόλεμος φτώχειας” στη χώρα.

20:13 Συνεχίζεται η κρίσιμη σύσκεψη Παπαδήμου-αρχηγών στο Μαξίμου. Η τρόικα φέρεται να έχει ζητήσει απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων εδώ και τώρα.

20:11 Ο Λουκάς Παπαδήμος είχε τηλεφωνική συνομιλία την Κυριακή με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο.

20:07 Διαβάστε πώς το Reuters προκάλεσε την οργή του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο κ. Βενιζέλος επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Eurogroup για να τον ενημερώσει για το δημοσίευμα. Ο κ. Γιούνκερ εξουσιοδότησε τον κ. Βενιζέλο να αναφέρει ότι το δημοσίευμα αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

20:04 @tsapanidou Οι μισοί αγωνιούν για το αποτέλεσμα στο Μαξίμου και οι άλλοι μισοί για την Τούμπα! Αυτοί είμαστε.

20:00 Δραματικές ώρες στο Μαξίμου. Μείωση 20% του κατώτατου μισθού ζητά η τρόικα όχι μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους, αλλά και όλους τους εργαζόμενους μέχρι 30 ετών. Πίεση και για κατάργηση της μετενέργειας. Στο τραπέζι και οι επικουρικές και οι απολύσεις στο δημόσιο.

19:55 Ξεπέρασε τις 4 ώρες η σύσκεψη Παπαδήμου-πολιτικών αρχηγών. Σκληρή μάχη για να σωθεί ο 13ος και 14ος μισθός. Κλειδί η στάση Σαμαρά και Καρατζαφέρη σχετικά με την αξίωση της τρόικας για περικοπές στον κατώτατο.

19:50 Φωτογραφία μέσα από τη σύσκεψη αρχηγών-Παπαδήμου

ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ/PHASMA/Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ Phasma

 

19:44 Απάντηση του υπουργείου Οικονομικών σε τηλεγράφημα του Reuters σύμφωνα με την οποία Ευρωπαίος αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι υπάρχει δυσαρέσκεια για τον Ευ. Βενιζέλο στην Ευρώπη, επειδή δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ παρά για τις μεταρρυθμίσεις.

“Η ανώνυμη αυτή αναφορά φαίνεται γελοία, αν όχι ύποπτη σε όλους όσοι έχουν γνώση του καθημερινού προγράμματος του υπουργού Οικονομικών με τις μακρές σε διάρκεια συναντήσεις με την τρόικα, τις συνεχείς επαφές του με τους ομολόγους τους και τους επικεφαλής των οργάνων που συμμετέχουν στην τρόικα, τις συνεχείς συναντήσεις εργασίας με τον πρωθυπουργό, τις τηλεδιασκέψεις και τις αλλεπάλληλες επαφές με το IIF για το PSI”, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

19:40 Δείτε το βίντεο από το Σύνταγμα

19:33 Εν τω μεταξύ, μικρή ομάδα “αγανακτισμένων” πολιτών έχουν συγκεντρωθεί στο Σύνταγμα. Μικροένταση με άνδρες των ΜΑΤ.

19:30 Η άφιξη Νταλάρα στο Μέγαρο Μαξίμου ερμηνεύεται από πολιτικούς κύκλους σαν θετική ένδειξη κατ’ αρχήν,  καθώς στο ζήτημα του PSI τουλάχιστον φαίνεται να οδεύουμε προς την τελική συμφωνία.

“Αγκάθι” πάντως  που προσδίδει δραματικό χαρακτήρα  στη σύσκεψη των αρχηγών είναι το ζήτημα του 13ου και 14ου μισθού, όπως και των άλλων οριζόντιων περικοπών,  ειδικά σε συνδυασμό με τη στάση της ΝΔ , αλλά και του ΛΑΟΣ, που δείχνουν να επιμένουν στις αντιρρήσεις τους, παρά τις προειδοποιήσεις της τρόικας ότι “όλα θα τιναχτούν στον αέρα” για τη δανειακή σύμβαση σε αντίθετη περίπτωση.

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά αυτή τη στιγμή πάντως και δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα σύσκεψη, παρότι η αρχική πρόθεση  ήταν να ολοκληρωθεί σήμερα η διαπραγμάτευση, λόγω και της χρονικής πίεσης για το PSI.  

19:26 Ενώ η τρόικα πιέζει για απολύσεις και μειώσεις μισθών, αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη για τις αμοιβές του Πολ Τόμσεν. Διαβάστε σε πόσους μισθούς Ελλήνων αντιστοιχεί ο μισθός του.

19:20 Στο Μέγαρο Μαξίμου, μετέβησαν πριν από λίγο τα υψηλόβαθμα στελέχη του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα για την οριστικοποίηση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, του αποκαλούμενου PSI.

19:09: Μόνο ο Γιώργος Καρατζαφέρης έκανε δήλωση προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου και παρέπεμψε στον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ.

Σημειώνεται ότι ο πρώην καγκελάριος είχε εξαπολύσει πυρά κατά της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει στην Ευρώπη η Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Die Zeit” αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Να τους πάρει ο διάολος αν δε σώσουν την Ελλάδα”.

19:07: Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα είναι βαρύ και δίνεται μάχη για να σωθούν ο 13ος και ο 14ος μισθός. Η τρόικα μέχρι στιγμής είναι ανυποχώρητη στα εργασιακά.

19:05: Σε εξέλιξη για πάνω από τρεις ώρες η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον Λουκά Παπαδήμο στο Μέγαρο Μαξίμου.

18:55 Αντιμέτωποι με το δίλημμα “Χρεοκοπία ή σκληρά μέτρα” Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης. Διαβάστε εδώ όλα τα τελευταία σενάρια για τις προτάσεις της τρόικας.

18:45 Οι χθεσινές διαπραγματεύσεις με την τρόικα ολοκληρώθηκαν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα και αφού είχε προηγηθεί ένα -επώδυνο για την ελληνική πλευρά- Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης

18:40 Πρώτος στο Μέγαρο Μαξίμου, περί τις 15.20 έφθασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς ενώ λίγο αργότερα ακολούθησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης

18:33 Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αξιωματούχοι του IIF συσκέπτονται σε ξεχωριστή αίθουσα με τον υπουργό Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο και τον υπουργό Εργασίας Κουτρουμάνη.

18:25 Συνεχίζεται η κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση με τον Λουκά Παπαδήμο. Στο τραπέζι τα σκληρά μέτρα και η νέα δανειακή σύμβαση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα