Μαξίμου: Δεν επιδιώκουμε ένταση, ακούμε τα αιτήματα των αγροτών

Διαβάζεται σε 9'
Κινητοποίηση αγροτών
Κινητοποίηση αγροτών EUROKINISSI

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Κ. Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου, καθώς οι αγρότες ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ. Τι λένε κυβερνητικές πηγές.

“Κλάδο ελαίας” τείνει η κυβέρνηση στους αγρότες, που βγάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους.

Μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, Κυριακή Μητσοτάκη, στο Μαξίμου, για τα αγροτικά θέματα, κυβερνητικές πηγές έλεγαν:

“Η πόρτα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι πάντοτε ανοιχτή. Δεν επιδιώκουμε την ένταση και ακούμε τα αιτήματα”

Στη σύσκεψη έγινε επισκόπηση των συνολικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης για τους πληγέντες από τα συναρμόδια υπουργεία. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η καταβολή των αποζημιώσεων συνεχίζεται κανονικά.

Δεν συζητήθηκαν όμως μόνο ζητήματα αγροτικής ανάπτυξης. Αλλά έγινε συνολική επισκόπηση όλων των ζητημάτων των εμπλεκομένων υπουργείων, όπως κόστους παραγωγής και ενεργειακού κόστους, υποδομών και κρατικής αρωγής.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης (καθώς αν και η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν επιδιώκει την ένταση, ήδη έχει στείλει τα ΜΑΤ σε συγκεντρώσεις αγροτών που επιχείρησαν να κλείσουν δρόμους), ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος.

Κυβερνητικές πηγές επικαλούνται 19 μέτρα που έχουν εφαρμοστεί από το 2019 για τους αγρότες, όπως η μείωση της φορολογίας ειδικά για τους αγρότες που συγκροτούν συνεταιρισμούς, η ενεργοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ του πετρελαίου και η ενίσχυση ρευστότητας του ΕΛΓΑ με 400 εκ ευρώ, με αποτέλεσμα τη μία εφάπαξ πληρωμή αποζημιώσεων.

Τα αιτήματα των αγροτών

Οι αγρότες που μετέχουν στις κινητοποιήσεις ζητούν μία σειρά από μέτρα από την κυβέρνηση και ειδικότερα:

  • Αφορολόγητο πετρέλαιο.
  • Πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh. 
  • Επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια. 
  • Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. 
  • Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. 
  • Να γίνει διαγραφή τόκων και κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.
  • Δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για τους εργάτες γης, με δικαίωμα στην επιδοτούμενη εργασία.
  • Thessaly Pass: Αγροτικών εφοδίων, Ζωοτροφών,Ζάχαρης για μελισσοκόμους
  • Καμία αλλαγή χρήσης γης και να μην γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά. 
  • Κόστος παραγωγής: Net metering, Ενεργειακό κόστος
  • Άμεση αποκατάσταση για κατεστραμμένα γεφύρια, δρόμους, φράγματα, αρδευτικά δίκτυα, αγροτική οδοποιία, έργα αναδασμών κ.α.
  • Μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.
  • Να απαλλαγούν οι πληγέντες από τον Daniel από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΓΑ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος και τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. 
  • Αναμόρφωση του ΕΦΚΑ για κάλυψη ασθενειών – ατυχημάτων των αγροτών.
  • Κρατική Αρωγή για ακραία καιρικά φαινόμενα 
  • Έργα αγροτικής οδοποιίας
  • Άδεια λαϊκών αγορών κατ εξαίρεση για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες

Το θέμα με τον ΕΛΓΑ

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση φέρνει σε διαβούλευση νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, με στόχο να έχει ψηφιστεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Στο νέο κανονισμό, τον πρώτο μετά από 20 χρόνια, θα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, δυνατότητα συνεργασίας με ιδιωτικές εταιρείες, για την κάλυψη ζημίας σε τμήματα που ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει. Από την κυβέρνηση τονίζουν ωστόσο ότι δεν θα χαθεί  ο δημόσιος χαρακτήρας του.

Προχωρά επίσης διαγωνισμός για την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ, προϋπολογισμού 2,5 εκ ευρώ.

Από την κυβέρνηση τονίζουν επίσης ότι απελευθερώνεται το 20% των εσόδων του ΕΛΓΑ που κατευθυνόταν για την κάλυψη διοικητικών και μισθολογικών αναγκών του οργανισμού, τα οποία πλέον καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έτσι, οι εισφορές των αγροτών κατευθύνονται στο 100% πίσω σε αυτούς, για την κάλυψη των αναγκών τους.

Αναφέρουν επιπλέον ότι σε συνεργασία με την Ευρωπαική Ένωση και την Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων (ΚΕΜΚΕ) διαμορφώθηκε ειδικό καθεστώς για αποζημίωση πληγέντων άνω του προυπολογισμού του ΕΛΓΑ. Έτσι, δεν υπάρχει πλέον υποχρέωση καταβολής αποζημιώσεων μέχρι το ύψος των εσόδων του οργανισμού από τις εισφορές των παραγωγών.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι όχι μόνο δεν βρέθηκαν χρήματα για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ σε όσους έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, αλλά αντίθετα φέρεται να αποφασίστηκε οριζόντια περικοπή των αποζημιώσεων σε ποσοστό 35%.

Το φιάσκο με τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Υπενθυμίζεται δε ότι στις αρχές του έτους ο κ.Αυγενάκης εξώθησε σε παραίτηση τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ με αφορμή τις κουτσουρεμένες πληρωμές της βασικής ενίσχυσης για το 2023 που έλαβαν οι αγρότες της χώρας.

“Τα λάθη της προηγούμενης διοίκησης είναι πολλά και για το λόγο αυτό καταγγέλθηκαν και από τον Συνήγορο του Πολίτη και ελέγχονται και από ορκωτούς λογιστές, αλλά και από τη Δικαιοσύνη. Αφήνουμε πίσω μας αυτήν την περίοδο λαθών και αδιαφάνειας”, δηλώνουν από την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζουν ότι έχει δοθεί εντολή για άμεση εκκαθάριση της υπόθεσης με τα 16.000 δεσμευμένα ΑΦΜ. Σε όσα βρεθούν παρατυπίες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και τα υπόλοιπα να πληρωθούν. Όπως, επίσης, πρέπει να πληρωθούν και οι δικαιούχοι που έχουν δικαιωθεί τελεσιδίκως από τη Δικαιοσύνη.

Σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, σημειώνουν ότι εφέτος πληρώθηκαν περί τα 236 εκατ. ευρώ λιγότερα στη βασική ενίσχυση καθώς με βάση τις συμφωνίες που είχαν γίνει για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, τα χρήματα αυτά μεταφέρθηκαν από τον Πυλώνα Ι στον Πυλώνα ΙΙ, δηλαδή σε χρηματοδοτήσεις υποδομών που έχουν σχέση με τον πρωτογενή τομέα.

Ωστόσο, και στην κατανομή του υπολοίπου ποσού η απελθούσα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ έκανε λάθη. “Εξ αυτού του λόγου απομακρύναμε τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και διευθυντικά στελέχη του Οργανισμού, ενώ υπάρχει ανησυχία γιατί υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης στον παραγωγό για το τι τελικά δικαιούται”, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Τι απαντά η κυβέρνηση σε αιτήματα των αγροτών

Τροποποίηση ΚΑΠ: 

Η 1η τροποποίηση του ΣΣ ΚΑΠ υποβλήθηκε προς έγκριση στην Ε.Ε. κατόπιν σχετικής διαβούλευσης που προηγήθηκε με θεσμικούς φορείς του πρωτογενή τομέα της χώρας μας. Περιλαμβάνει αλλαγές που αφορούν στην αιρεσιμότητα και τροποποιήσεις στους κώδικες γεωργικής πρακτικής, οι οποίοι σχετίζονται με γεωργοπεριβαλλοντικές δεσμεύσεις των παραγωγών. Καθώς και σε στοιχεία των άμεσων ενισχύσεων, συμπεριλαμβανομένων προτάσεων στα προγράμματα για το κλίμα, το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων (οικολογικά προγράμματα), τις συνδεδεμένες ενισχύσεις του άρθρου 32, καθώς επίσης και της ειδικής ενίσχυσης για το βαμβάκι.

Περιλαμβάνει επίσης παρεμβάσεις σε ορισμένους τομείς όπως οπωροκηπευτικά, ελαιόλαδο, οίνο, μελισσοκομία. Προτάσεις χορήγησης προκαταβολής σε παρεμβάσεις στους τομείς οίνου, μελισσοκομίας, στα προγράμματα των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ) και των οπωροκηπευτικών. Παρεμβάσεις για την αγροτική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής νέας παρέμβασης στο πλαίσιο του άρθρου 76 για την Επιδότηση Ασφαλίστρου με ενωσιακή συμμετοχή 200 εκ. Ευρώ.

ΕΛΓΑ:

Οι προκαταβολές υπόλοιπων καλλιεργειών θα καταβληθούν στις 10/02/2024. Οι τελικές τιμές αποζημιώσεων θα διαμορφωθούν με την εξέλιξη των πορισμάτων. Οι τελικές αποζημιώσεις θα καταβληθούν στις 30/06/2024

Το μέτρο 5.2 «Αναπλήρωση ζωϊκού κεφαλαίου και σταβλικών εγκαταστάσεων» θα ξεκινήσει αρχές Φεβρουαρίου και σε αυτό θα ενταχθεί η μελισσοκομία, αλλά όχι και οι πτηνοτρόφοι.

Αγροτικό αποθεματικό 2023:

  • Χρονοδιάγραμμα πληρωμών για τους κλάδους με μη υποχρεωτική ασφάλιση στον ΕΛΓΑ: Οι πληρωμές βάσει κανονισμού θα καταβληθούν στις 31/01/2024

Χωράφια στις Παρακάρλιες περιοχές: 

  • Στις 27/12/2023 αναρτήθηκε η προδημοσίευση για το Πρόγραμμα Απονιτροποίησης, η οποία αφορούσε και στον Έβρο. Η πρόσκληση θα δημοσιευθεί εντός του επόμενου τριμήνου.
  • Η πρώτη φάση των στοχευμένων δειγματοληψιών εδαφών για έλεγχο ποιότητας έχει ολοκληρωθεί. Η δεύτερη φάση έχει προγραμματισθεί και θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (60.000 ευρώ). Αρμόδιος φορέας: ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Πλημυρισμένα χωράφια στη Λίμνη Κάρλα:

  • Ένταξη στο πρόγραμμα ΠΑΑ: «Βελτίωση και προστασία κατάστασης υδροφόρου ορίζοντα παρακάρλιων περιοχών με παύση καλλιεργούμενων δραστηριοτήτων». Εντός Ιανουαρίου η αποστολή του Τεχνικού Δελτίου στην ΕΕ, εντός Φεβρουαρίου η έγκριση από ΕΕ και εντός Μαρτίου η δημοσίευση της πρόσκλησης.

Προβλήματα φυτικής παραγωγής:

  • Χωράφια που βρίσκονται κάτω από το νερό
  • Χωράφια με φερτά υλικά
  • Αρμόδιο: Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας
  • Χωράφια που μετατρέπονται από ποτιστικά σε ξηρικά:
  • Θα πρέπει στους επόμενους 2-3 μήνες, να εκτιμηθεί και να αξιολογηθεί η υφιστάμενη κατάσταση, καθώς επίσης να διερευνηθεί, ανά καλλιέργεια, η δυνητική μετατροπή τους από ποτιστικά σε ξηρικά.

Αναπτυξιακές Εταιρείες του LEADER:

  • Κατανομή επιπλέον χρηματοδότησης: Υπερδεσμεύσεις για: 1. Αναπτυξιακή Καρδίτσας (70591,81 ευρώ) και 2. Αναπτυξιακή Λάρισας (2.085.740 ευρώ). Ένταξη σε επενδυτικά προγράμματα του ΠΑΑ
  • Αύξηση του ποσοστού μοριοδότησης
  • Αφορά στα σχέδια βελτίωσης, στους νέους γεωργούς, στις ομάδες παραγωγών και στη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων

Αύξηση του ποσοστού επιδότησης

  • Εξάντληση των ανώτερων ποσοστών επιδότησης που προβλέπονται στον Κανονισμό στις πληγείσες Περιφέρειες στα Σχέδια Βελτίωσης, τους Νέους Γεωργούς και τη Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων. Αύξηση του ποσοστού επιδότησης μέσω de minimis στα τοπικά προγράμματα LEADER

Παροχή άτοκων δανείων

  • Αφορά δάνεια από το Ταμείο Μικροπιστώσεων του ΠΑΑ με διετή περίοδο χάριτος και παράταση του χρόνου αποπληρωμής. Επίσης, επιδότηση επιτοκίου στα δάνεια του Ταμείου Εγγυήσεων του ΠΑΑ.

Αντιπλημμυρικά έργα:

  • Χρηματοδότηση για μελέτες και κατασκευή έργων
  • Παρέκκλιση από τους κανόνες αιρεσιμότητας:
  • Έχει γίνει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να εξαιρεθεί η περιοχή της Θεσσαλίας.
  • Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (μείωση κατά 30% των αποδόσεων, για το έτος 2023)

Αλιείς:

  • Διευκόλυνση από προξενεία σε αλλοδαπούς αλιεργάτες:
  • Σε εθνικό πλαίσιο το κύριο νομοθέτημα είναι ο Αλιευτικός Κώδικας.
  • Χορήγηση κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) σε πλοιοκτήτες επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών της Περιφέρειας Θεσσαλίας,
  • Έχει εκδοθεί η ΚΥΑ και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εκτέλεσης. Παράλληλα έχει υποβληθεί πρόταση από την Υπηρεσία για τροποποίηση ΚΥΑ για την ένταξη επιπλέον σκαφών που δεν είχαν περιληφθεί μετά από αίτημα της ΠΕΠΜΑ.
  • Χορήγηση κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) σε πλοιοκτήτες επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών της Ιστιαίας Αιδηψού Στυλίδας.
  • Αναμένεται η διαδικασία για την έκδοση ΚΥΑ ενίσχυσης συμπληρωματικά για αυτές τις περιοχές.
  • Χορήγηση κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) για διαγραφή του εργαλείου βιντζότρατας.
  • Έχει εκδοθεί η ΚΥΑ με προθεσμία υποβολής αιτήσεων 26/01/2024. Αναμένεται η διαδικασία εκτέλεσης.
  • Χορήγηση κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) δικαιούχων λιμνοθαλασσών.
  • Έχει δοθεί η σύμφωνη γνώμη από την πολιτική ηγεσία και αναμένεται η διαδικασία για την έκδοση ΚΥΑ ενίσχυσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα