Μαξίμου για ακρίβεια: Η κατάσταση θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερη

Μαξίμου για ακρίβεια: Η κατάσταση θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερη
ΙΝΤΙΜΕ

“Το ότι η Ελλάδα διαθέτει επάρκεια αγαθών και ενέργειας, το ότι πιεζόμαστε πολύ, αλλά αντέχουμε ακόμα, είναι αποτέλεσμα της επιτυχίας της οικονομικής μας πολιτικής”, υποστήριξε ο Γ.Οικονόμου.

Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα, απαντά η κυβέρνηση στους πολίτες που δοκιμάζονται από την ακρίβεια και φοβούνται έναν ακόμη πιο δύσκολο χειμώνα λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Τη γραμμή αυτή χάραξε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

“Η κοινωνία -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- περνάει δύσκολα και έχει μεγάλη αβεβαιότητα για το χειμώνα που έρχεται. Κανείς εθνικός Προϋπολογισμός, κανείς μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων δεν μπορεί από μόνος του να καλύψει το παγκόσμιο κύμα ανατιμήσεων. Όποιος το ισχυρίζεται αυτό, λέει απλά ψέματα”,σημείωσε καταρχήν ο κ.Οικονόμου.

“Γνωρίζουμε καλά ότι η ελληνική κοινωνία οικονομικά πιέζεται και περισσότερο οι πλέον ευάλωτοι. Και είναι σίγουρα πολύ σκληρό για ένα λαό να βασανίζεται από δεκαετή οικονομική κρίση την περίοδο των μνημονίων, ύστερα από την πανδημία και μετά από την ακρίβεια που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οι αντοχές μας, οικονομικές, αλλά και ψυχολογικές, η πραγματικότητα είναι ότι δοκιμάζονται σκληρά”, συνέχισε και πρόσθεσε:

“Ορισμένοι λένε ότι η κυβέρνηση επαίρεται για την επιτυχία της οικονομικής της πολιτικής, η οποία, λένε, δεν γίνεται αντιληπτή από τους πολίτες. Αλλά, τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Δεν είναι καθόλου έτσι γιατί η κατάσταση στη συγκεκριμένη συγκυρία εύκολα θα μπορούσε να είναι πάρα πολύ χειρότερη όσον αφορά και στην επάρκεια αγαθών αλλά και στις τιμές, πράγματα που ήδη συμβαίνουν σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη συνέχεια υποστήριξε πως: “Το ότι η Ελλάδα διαθέτει επάρκεια αγαθών και ενέργειας, το ότι πιεζόμαστε πολύ, αλλά αντέχουμε ακόμα, είναι αποτέλεσμα της επιτυχίας της οικονομικής μας πολιτικής και της ανάπτυξης που επιτυγχάνουμε. Με εθνικούς πόρους, με κοινοτικούς πόρους, αντιστεκόμαστε και καταφέρνουμε να μειώσουμε αρκετά τη δύναμη της κρίσης, ώστε αυτή να φτάσει στον πολίτη, όσο πιο αποδυναμωμένη γίνεται. Αν η οικονομία δεν προόδευε, αν δεν είχαμε αυτά τα επίτευγμα σε επίπεδο ανάπτυξης, ώστε να καλύπτουμε σε κάποιο βαθμό την καλπάζουσα κρίση, θα είχαμε βρεθεί πολλά βήματα πίσω από τις εξελίξεις και τα προβλήματα θα ήταν αφόρητα, χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα αντίδρασης.”

Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε δε εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι λίγο πριν ξεκινήσει η Σύνοδος στην Πράγα, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, απέστειλε προς τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων των 27 επιστολή με την οποία υιοθετεί τις προτάσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την εξέταση πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF, ως μέτρο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Πρόκειται για μια θέση που  συνιστά -όπως επισημαίνει με χθεσινή ανάρτησή του ο πρωθυπουργός-  ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και θα συμβάλλει, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση των καταναλωτών σε πολλαπλά επίπεδα. Όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, η Ευρώπη δεν πρέπει να επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο για να αποσταθεροποιήσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες”, τόνισε ο κ.Οικονόμου και πρόσθεσε:

“Η πρόταση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  υιοθετεί τη θέση, τη ρητορική, αλλά και τα επιχειρήματα του σχεδίου που έγκαιρα εισηγήθηκε και υπερασπίζεται ο Έλληνας πρωθυπουργός ως την αποτελεσματικότερη λύση απέναντι στην ενεργειακή κρίση. Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή, αλλά και την απόλυτη δικαίωση της επίμονης προσπάθειας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αποδεικνύεται έτσι ότι, όπως και στην περίοδο της πανδημίας, η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη θέσεων, προτάσεων και ιδεών  για την υπέρβασης κοινών ευρωπαϊκών προβλημάτων. Η Ελλάδα δίνει λύσεις σε κρίσιμα αδιέξοδα, η Ελλάδα είναι μέρος των λύσεων και όχι των προβλημάτων.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα