Μαξίμου: Οι Γκέμπελς της ΝΔ χρειάζονται μόνιμες διακοπές

Στιγμιότυπο από την οδό Ηρώδου Αττικού την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Στιγμιότυπο από την οδό Ηρώδου Αττικού την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Η κυβέρνηση απαντά στο Γεωργιάδη για τις κατηγορίες σχετικά με την επίσκεψη στην Πάρο, αναφέροντας ότι η κυβερνητική αντιπροσωπία θα είναι ολιγομελής και θα ταξιδέψει αυθημερόν. Σε έντονο ύφος η απάντηση της ΝΔ

“Οι Γκέμπελς της Νέας Δημοκρατίας χρειάζονται μόνιμες διακοπές” σχολιάζει το Μαξίμου απαντώντας στις κατηγορίες του αντιπροέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης 'Αδωνι Γεωργιάδη και του εκπροσώπου τύπου της Συγγρού Γιώργου Κουμουτσάκου για το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Πάρο με αφορμή τροπολογία για τον αριθμό και τη διαμονή των συνοδών πρωθυπουργού, Προέδρου της Δημοκρατίας και υπουργών.

“Προκειμένου να ξεπεράσει το φιάσκο των 96 ψήφων και τη δεινή πολιτική ήττα που υπέστη στη Βουλή, η ΝΔ επιστράτευσε τις ιντερνετικές της εφεδρείες με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρό της, Άδωνι Γεωργιάδη, σε ένα κρεσέντο προπαγάνδας, ψεμάτων και λαϊκισμού που θα έκανε υπερήφανο τον Γιόζεφ Γκέμπελς, σχετικά με υποτιθέμενη κυβερνητική αποστολή 54 ατόμων και τριήμερη διαμονή στην Πάρο με έξοδα του δημοσίου”, αναφέρει το ενημερωτικό σημείωμα του Μαξίμου.

“Επειδή ο λαϊκισμός και ο κιτρινισμός έχουν όρια, προσκαλούμε τον κ. Γεωργιάδη, αλλά και τον κ. Κουμουτσάκο που έσπευσε να υιοθετήσει την γκεμπελική πρακτική, να μεταβούν στην Πάρο, προκειμένου να διαπιστώσουν, με τα ίδια τους τα μάτια, ότι η ολιγομελής κυβερνητική αντιπροσωπία θα μεταβεί και θα επιστρέψει αυθημερόν και μάλιστα χωρίς επιβάρυνση των δημοσίων εξόδων, αφού την ειδική πτήση χορηγεί η Aegean”, συνεχίζει η ανακοίνωση καταλήγοντας:

“Έτσι, μπορούν να είναι σίγουροι πως το βράδυ της ίδια μέρας θα επιστρέψουν στην Αθήνα μαζί με την κυβερνητική αποστολή και την ίδια πτήση, προκειμένου να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους στον Πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος, ασφαλώς, δεν πρόκειται να ανεχθεί δύο ψεύτες και λαϊκιστές σε ανώτατα κομματικά αξιώματα.”

Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία προβλέπει ότι οι συνοδοί ασφαλείας καθώς και οι υπόλοιποι συνοδοί των παραπάνω αξιωματούχων θα διαμένουν στο ίδιο ξενοδοχείο, ίδιας κατηγορίας με το πρόσωπο που συνοδεύουν.

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι η τροπολογία αφορά το ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Πάρο, προκειμένου εκεί να τον συνοδεύσουν 54 άτομα.

Σε αυτή την κατηγορία απάντησε το Μαξίμου, ενώ απάντηση για την τροπολογία αυτή καθεαυτή αναμένεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν επίσης ότι η τροπολογία για τα έξοδα κίνησης αφορά μόνο στις μετακινήσεις στο εξωτερικό.

"Με τον νόμο 4336/2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για πρώτη φορά να οριοθετήσει και να εξορθολογήσει με συνέπεια τις μετακινήσεις υπαλλήλων από όλο το φάσμα των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Σε αντίθεση με τις σπατάλες που έγιναν κατά τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ελάχιστες εξαιρέσεις προβλέπονται στο αυστηρό πλαίσιο του ισχύοντος νόμου και εκείνες ανταποκρίνονται εξολοκλήρου σε πραγματικές ανάγκες που αναδύθηκαν κατά την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων στο πεδίο (π.χ. μετακινήσεις ελεγκτών ΕΛΓΑ, Εθνικού Θεάτρου και ΚΘΒΕ και ΙΓΜΕ)", έλεγαν ειδικότερα κυβερνητικές πηγές.

Όσον αφορά στον επιτρεπόμενο αριθμό ημερών εκτός έδρας, οι ίδιες πηγές ανέφεραν:

"Η σχετική τροποποίηση (της παρ. 1 του άρθρου 3) αφορά το ανώτατο όριο των επιτρεπόμενων κατ’ έτος ημερών εκτός έδρας των δημοσίων υπαλλήλων και αξιωματούχων στο εξωτερικό.

Το πρόβλημα, το οποίο έπρεπε να αντιμετωπιστεί είναι η πιθανή υπέρβαση του ανώτατου ορίου των 60 ημερών ετησίως κυρίως από τους αστυνομικούς συνοδούς ασφαλείας του Προέδρου της Δημοκρατίας και Πρωθυπουργού, οι οποίοι υποχρεωτικά τον συνοδεύουν στις μετακινήσεις του. Οι λόγοι που επιτάσσουν την τροποποίηση είναι αποκλειστικά και μόνο λόγοι ασφαλείας. Το όριο των 60 ημερών παραμένει ως έχει για όλους τους υπόλοιπους."

Όσον αφορά στη διαμονή στο ίδιο ξενοδοχείο των μελών της αποστολής πρωθυπουργών, Προέδρου της Δημοκρατίας, υπουργών, επισήμαιναν:

"Με το καθεστώς που ίσχυε πριν την ψήφιση του νόμου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (άρθρο 22 παρ. 2α, νόμος 2685/1999) τα άτομα που συνόδευαν, κατά τη μετακίνηση στο εξωτερικό, τον Πρωθυπουργό, Πρόεδρο της Βουλής, Αντιπροέδρους της Κυβέρνησης και της Βουλής, Υπουργούς, Αναπληρωτές Υπουργούς, Υφυπουργούς, ακόμη και Βουλευτές, μπορούσαν να διαμένουν χωρίς περιορισμό στο ίδιο ξενοδοχείο 5 αστέρων – και ποτέ κατώτερης – με τους παραπάνω αξιωματούχους.

Η ανάγκη για την τροποποίηση του νόμου υπαγορεύθηκε από λόγους που αφορούν στην ασφάλεια των συγκεκριμένων προσώπων, τη  διευκόλυνση και την  αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου κατά την πραγματοποίηση επίσημων ταξιδιών. Αυτή είναι και η μόνη πρακτική που ακολουθείται από όλες τις ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες ανεξαιρέτως.

Η επίμαχη διάταξη αφορά και ρυθμίζει αποκλειστικά το καθεστώς της διανυκτέρευσης στο εξωτερικό (και όχι σε ελληνικά νησιά, όπως ανοήτως αναφέρθηκε από στελέχη της ΝΔ), όπου λαμβάνουν χώρα διεθνείς Σύνοδοι (π.χ. Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία της Πολωνίας, Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη) και Διασκέψεις κατά την οποία ιδίως τα μέλη των αποστολών του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού και των Υπουργών που μνημονεύονται στην διατύπωση, θα πρέπει να διαμένουν μαζί με τα πρόσωπα που συνοδεύουν, για λόγους  ασφαλείας και διαφύλαξης του εθνικού κύρους και της ενιαίας εικόνας της αποστολής (Θα ήταν παράλογο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας να διαμένει στη Βαρσοβία και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού να διαμένει στα προάστια, καθώς είναι αδύνατο να βρεθεί σε περίοδο υψηλής κίνησης κατάλυμα με τον περιορισμό των 220 ευρώ της κατηγορίας 1 (του άρθρου 5 της υποπαρ. Δ9 του Ν. 4336/2015, που ισχύει σήμερα).

Επομένως, η διάταξη αυτή έρχεται να ρυθμίσει με ιδιαίτερα συντηρητικό τρόπο (ιδίως σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς) τις διανυκτερεύσεις σε καταλύματα του εξωτερικού συγκεκριμένων αποστολών σε ανώτατο επίπεδο των οποίων η ενιαία εκπροσώπηση και παρουσία, κρίνεται απολύτως ουσιώδης και αναγκαία."

ΝΔ: Σύντομα η κυβέρνηση θα είναι σε μόνιμες διακοπές

Σε έντονο ύφος απάντησε η ΝΔ:

«Λυπούμαστε που χαλάσαμε στον πρωθυπουργό και την κουστωδία του το τριήμερο στην Πάρο!

Ας μην ανησυχούν όμως.

Πολύ σύντομα η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου θα είναι σε μόνιμες διακοπές.

Όμως, τότε, δεν θα καλύπτονται από την τροπολογία της δωρεάν αναψυχής, την οποία η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα καταργήσει».

SHARE: