Μαξίμου προς Μητσοτάκη για πόθεν έσχες: Ειναι θέμα ηθικό

Μαξίμου προς Μητσοτάκη για πόθεν έσχες: Ειναι θέμα ηθικό
EUROKINISSI

Να δημοσιοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία του ίδιου και της συζύγου του, καλεί το Μαξίμου τον πρόεδρο της ΝΔ, απαντώντας στην ανακοίνωση της Μαρέβα Μητσοτάκη. Τονίζει ότι σέβεται την ιδιωτική ζωή του ζεύγους, αλλά πως υπάρχει νομικό και ηθικό ζήτημα

Στην ανακοίνωση της Μαρέβα Γκραμπόφσκι- Μητσοτάκη απαντά το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού με ανακοίνωση του, τονίζοντας ότι  σέβεται την ιδιωτική ζωή του ζεύγους, αλλά πως υπάρχει νομικό και ηθικό ζήτημα και καλώντας ως εκ τούτου τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη να δημοσιοποιήσει τώρα τα περιουσιακά στοιχεία του ίδιου και της συζύγου του.

"Η κυβέρνηση επ’ ουδενί λόγω δεν επιδιώκει να υπεισέλθει σε μια συζήτηση για την προσωπική ζωή του κ. Μητσοτάκη και της συζύγου του. Ο σεβασμός απέναντι στον ιδιωτικό βίο, τις αποφάσεις και τις επιλογές καθενός είναι αυτονόητος και απόλυτος όχι μόνο για τον κ. Μητσοτάκη αλλά για οποιονδήποτε πολίτη", αναφέρει ειδικότερα η ανακοίνωση.

"Το θέμα, όμως, που έχει προκύψει σχετικά με την μη συμπερίληψη των περιουσιακών στοιχείων της συζύγου του στις δηλώσεις Πόθεν Έσχες που ο ίδιος είναι υποχρεωμένος να καταθέτει, δεν είναι ένα θέμα που αφορά την προσωπική ζωή του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Μητσοτάκη, αλλά τη δημόσια σφαίρα, τόσο νομικά όσο και ηθικά", συνεχίζει η ανακοίνωση.

Σε ότι αφορά το νομικό σκέλος, το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού απαντά στην κα Μητσοτακη ότι: "Από το 2004 (που ο κ. Μητσοτάκης εξελέγη βουλευτής) μέχρι το 2015, όταν και εκδόθηκε η ΚΥΑ που αναφέρει στην δήλωση της η κυρία Γκραμπόφσκι, και σύμφωνα με την οποία οι σε βεβαιωμένη διάσταση σύζυγοι δεν υποχρεούνται να συνυποβάλλουν δήλωση Πόθεν Έσχες, ο κ. Μητσοτάκης όφειλε να συμπεριλαμβάνει τα περιουσιακά  στοιχεία της συζύγου του στην ετήσια δήλωση του -όπως προβλέπει σαφώς ο νόμος καθώς απαλλάσσει τον υπόχρεο μόνο όταν υπάρχει οριστικό και αμετάκλητο διαζύγιο."

Προσθέτει επίσης πως: "Ανεξαρτήτως των ετών κατά τα οποία ο κ. Μητσοτάκης και η κυρία Γκραμπόφσκι τελούσαν σε διάσταση, και ανεξαρτήτως κάθε συναφούς νομικής ερμηνείας, το βέβαιον είναι ότι τουλάχιστον το έτος 2016 και σε αποκλειστική προθεσμία 90 ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων του, ως Αρχηγού Πολιτικού Κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης είχε αυτοτελή νομική υποχρέωση να καταθέσει Πόθεν Έσχες στο οποίο όφειλε να συμπεριλάβει τα περιουσιακά στοιχεία και της συζύγου του."

Το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού υποστηρίζει όμως ότι: "Το νομικό σκέλος είναι το λιγότερο σημαντικό. Αυτό που έχει την βαρύνουσα εν προκειμένω σημασία είναι το ηθικό σκέλος", καταλήγοντας:

"Ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να γίνει Πρωθυπουργός. Και εξ' αυτού του λόγου και μόνο θα όφειλε, από μόνος του, και από τη στιγμή που προέκυψε θέμα με την αγορά ακινήτου αξίας εκατομμυρίων ευρώ, να προχωρήσει στην συνυποβολή Πόθεν Έσχες με την σύζυγό του ή, τουλάχιστον, να καταθέσει το σύνολο των κρίσιμων φορολογικών δηλώσεων στις οποίες καταγράφονται οι σχετικές περιουσιακές μεταβολές της συζύγου του.

Η περιουσία του κυρίου Μητσοτάκη και της οικογένειας του δεν αποτελεί εξάλλου ούτε κατά την έννοια του νόμου προσωπικό δεδομένο καθώς ο ίδιος είναι δημόσιος υπόχρεος.

Αναμένουμε επομένως από τον ίδιο, πέρα και έξω από τις νομικές και τεχνικές λεπτομέρειες, να προχωρήσει στην δημοσιοποίηση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων τόσο των δικών του όσο και της συζύγου του.

Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ώστε να μην μείνει καμία σκιά στην υπόθεση αυτή με δεδομένο ότι το αξίωμα που κατέχει αλλά και εκείνο που διεκδικεί συνεπάγεται μια τεράστια ηθική και πολιτική ευθύνη."

Η ΝΔ απάντησε με ανακοίνωση:

"Πριν στεγνώσει το μελάνι της αθλιότητας της εφημερίδας “Documento”, ο εκδότης της και επίσημος εργολάβος λάσπης της Κυβέρνησης, κ. Καλογρίτσας, πέρασε σήμερα από το ταμείο.

Αφού κατέτμησαν το έργο του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος, ο κ. Σπίρτζης, ως Υπουργός και κουμπάρος του κ. Καλογρίτσα, του ανέθεσε σήμερα την 4η κατά σειρά εργολαβία, ύψους 74.000.000 ευρώ. Θυμίζουμε ότι ήδη η εταιρία του έχει πάρει και τα τρία προηγούμενα έργα συνολικού προϋπολογισμού 178.000.000 ευρώ, χωρίς το σημερινό. Τσίπρας κερνάει και Καλογρίτσας πίνει …"

Υπ. Μεταφορών: “Η γελοιότητα και η αθλιότητα της ΝΔ έχουν ξεπεράσει κάθε όριο”

Με μια σκληρή ανακοίνωση απάντησε στη ΝΔ το υπουργείο Μεταφορών το μιλά για γελοιότητα και αθλιότητα από πλευράς ΝΔ. Ειδικότερα το υπουργείο αναφέρει πως “η γελοιότητα και η αθλιότητα της ΝΔ έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Ο συνεταίρος του κ. Καλογρίτσα είναι στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη. Μην ψάχνετε αλλού. Τα δημόσια έργα ΔΕΝ  τα αναθέτουν πια υπουργοί ή κυβερνήσεις. Αυτά ανήκαν στις περιόδους της ΝΔ.

Γι’ αυτό και οι εκπτώσεις που επιτυγχάνονται δεν είναι της τάξης του 0% όπως επί κυβερνήσεων ΝΔ” και προσθέτει: “Περιμένουμε απαντήσεις από τη ΝΔ για το πώς χειραγωγούνταν τα έργα επί των ημερών τους και την παράλληλη γνωστοποίηση της τεχνογνωσίας τους.

Και μια ουσιαστική διαφορά. Τα έργα σήμερα τελειώνουν ΧΩΡΙΣ ΠΑΝΩΠΡΟΙΚΙΑ, στην ώρα τους και μέσα από διαφανείς διαγωνισμούς.

Να σας θυμίσουμε ακόμη ότι η απάντηση της πολιτικής ηγεσίας αυτού του υπουργείου στη λάσπη σας ήταν να πάει όλους τους φακέλους των έργων στους επιθεωρητές δημοσίων έργων και τον αρμόδιο εισαγγελέα.

Περιμένουμε τις δικές σας ενέργειες πριν προχωρήσουμε περαιτέρω στις δικές μας”.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μητσοτάκης, Πόθεν Έσχες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η απάντηση της Μαρέβας Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη για το Πόθεν Έσχες

SHARE: