Μαξίμου: Συνεχίζουμε κανονικά και με τη διαπραγμάτευση και με το σχέδιο μας

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην συνάντηση τους την Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πραματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα ως νέος πρόεδρος της Κομισιόν.
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην συνάντηση τους την Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πραματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα ως νέος πρόεδρος της Κομισιόν. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Παρά τις νέες “σφαλιάρες” του Eurogroup και της τρόικας, η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή της ρύθμισης οφειλών προς το δημόσιο σε 100 δόσεις και αναζητεί έξοδο από το αδιέξοδο

Της Βίκυς Σαμαρά

Τρόπο διαχείρισης της πολιτικής ζημιάς μετά τα αυστηρά μηνύματα του Eurogroup αναζητεί το Μαξίμου, επιμένοντας παράλληλα στην εφαρμογή της ρύθμισης οφειλών προς το δημόσιο σε 100 δόσεις παρά τις αντιδράσεις της τρόικας.

“Προχωρούμε κανονικά και με τη διαπραγμάτευση και με την εφαρμογή του σχεδίου μας”, έλεγαν κυβερνητικές πηγές, ξεκαθαρίζοντας ότι η ρύθμιση για την πληρωμή των οφειλών προς το δημόσιο έχει ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή και θα εφαρμοστεί δίχως άλλο. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει ήδη υπογράψει τη σχετική εγκύκλιο για τις οφειλές προς τα ταμεία, η οποία θα αναρτηθεί σήμερα στη Διαύγεια ώστε από αύριο οι οφειλέτες να αρχίσουν να υποβάλλουν αιτήσεις.

Γεγονός είναι ωστόσο ότι η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς οι εταίροι πιέζουν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, πιέζουν όμως και για αποφάσεις “εδώ και τώρα” για το ασφαλιστικό και τις ομαδικές απολύσεις, δύο θέματα που η Αθήνα ήθελε να μεταθέσει σε δεύτερο χρόνο.

Γεννάται επομένως το ερώτημα πως θα περάσει η κυβέρνηση τον κάβο της αξιολόγησης και μάλιστα χωρίς να έχει να “τάξει” σε βουλευτές και ψηφοφόρους μία δελεαστική συμφωνία για την “επόμενη ημέρα”, δεδομένου ότι η μορφή της γραμμής πίστωσης που προκρίνεται δεν είναι αυτή που επιθυμούσε η Αθήνα, ενώ οι εταίροι σφυρίζουν αδιάφορα επί του παρόντος όσον αφορά στη διευθέτηση του χρέους.

Σε επικοινωνιακό επίπεδο, η κυβέρνηση μέχρι στιγμής προσπαθεί να απαλύνει τις εντυπώσεις από τις νέες “σφαλιάρες”, ελπίζοντας παράλληλα ότι στις 30 περίπου ημέρες που απομένουν μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου θα καταφέρει να διαπραγματευτεί τους όρους της συμφωνίας, ώστε να μπορεί να ισχυριστεί ότι πέτυχε πιο χαλαρή εποπτεία και το καλύτερο δυνατό deal εν μέσω ασφυκτικής πίεσης. Η συμφωνία αυτή άλλωστε θα είναι ένα από τα διλήμματα της κρίσιμης προεδρικής εκλογής.

SHARE:

24Media Network