Με αντι-NAVTEX απαντά η Αθήνα στην τουρκική NAVTEX της Αττάλειας για γεωφυσικές έρευνες

Διαβάζεται σε 2'
Με αντι-NAVTEX απαντά η Αθήνα στην τουρκική NAVTEX της Αττάλειας για γεωφυσικές έρευνες
Την Πέμπτη 08 και την Παρασκευή 09 Οκτωβρίου 2026, διεξήχθη η Άσκηση «ΒΡΟΝΤΗ 2/26» της Διοίκησης Πλοίων Επιτήρησης (ΔΠΕ), του Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ), στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού κόλπου και του Μυρτώου πελάγους. Η εν λόγω εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος επιχειρησιακής εκπαίδευσης των Μονάδων του ΑΣ, με σκοπό την αξιολόγηση της επιχειρησιακής σχεδίασης, καθώς και τη διατήρηση και περαιτέρω επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων. Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2026 (ΓΕΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ / EUROKINISSI)

Με αντι-NAVTEX από τον σταθμό Ηρακλείου απάντησε την Τρίτη η Αθήνα στην τουρκική αναγγελία για γεωφυσικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με την έκδοση αντι-NAVTEX από τον σταθμό Ηρακλείου απάντησε η Αθήνα στη νέα τουρκική αναγγελία για γεωφυσικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, απορρίπτοντας τις αξιώσεις της Άγκυρας σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η ελληνική απάντηση εκδόθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης (20/10),  από τον σταθμό Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού και αφορά την τουρκική αναγγελία FA41-1032/26, την οποία είχε εκπέμψει ο σταθμός της Αττάλειας για έρευνες του πλοίου Kobi Ruegg.

Οι εργασίες σχετίζονται με το υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα μεταφοράς δεδομένων East to Med Corridor (EMC), με τις επίμαχες διαδρομές να εκτείνονται σε θαλάσσιες περιοχές νότια της Ρόδου και ανατολικά της Κρήτης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση από τον σταθμό Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού «μη εξουσιοδοτημένος σταθμός εξέπεμψε το μήνυμα NAVTEX FA41-1032/26, το οποίο αφορά γεωφυσικές έρευνες από το πλοίο S/V KOBI RUEGG (MMSI: 31100683, IMO: 9713753), κατά μήκος γραμμών που συνδέουν συγκεκριμένες συντεταγμένες. Η συντριπτική πλειονότητα των συντεταγμένων και, συγκεκριμένα, οι συντεταγμένες που παρατίθενται παρακάτω, βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτή καθορίζεται από το διεθνές δίκαιο και τον Ν. 4001/2011».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα