Με νομοσχέδιο η επέκταση της αιγιαλίτιδας: Η πρώτη σύσκεψη Τσίπρα στο ΥΠΕΞ

Με νομοσχέδιο η επέκταση της αιγιαλίτιδας: Η πρώτη σύσκεψη Τσίπρα στο ΥΠΕΞ
O πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής στο ΥΠΕΞ Eurokinissi

Την πρώτη σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών είχε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός θα έχει τις αποκλειστικές αρμοδιότητες για Βαλκάνια, τουρκία και Κύπρο. Διάλογος με τα κόμματα για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια. Εξετάζεται η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Την πρώτη σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών είχε σήμερα ο πρωθυπουργός και υπουργός πλέον και των Εξωτερικών Αλέξης Τσίπρας.

Στη σύσκεψη έγινε καθορισμός αρμοδιοτήτων. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πολιτικές δευθύνσεις και διευθύνσεις ΟΗΕ και ΝΑΤΟ θα τεθούν υπό παράλληλη αρμοδιότητα του πρωθυπουργού και του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, ενώ ο κ.Τσίπρας θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα των Διευθύνσεων Βαλκανικών, Τουρκίας και Κύπρου, θέλοντας αφενός να επαναλάβει την προσήλωση του στη συμφωνία των Πρεσπών και αφετέρου να δείξει στην Αγκυρα ότι θα ασχοληθεί προσωπικά με τις προκλήσεις στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι για το θέμα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, αρχής γενομένης από το Ιόνιο, αποφασίστηκε να εξεταστεί πως θα γίνει ενημέρωση και διάλογος με τα πολιτικά κόμματα για τη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει συντεταγμένα στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας. Θα εξεταστεί η σύγκληση του ΕΣΕΠ, ενδεχομένως και σε διευρυμένη σύνθεση. Μάλιστα ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή η διαδικασία να μη προχωρήσει τελικά με προεδρικό διάταγμα, όπως είχε αναγγείλει κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής ο Νίκος Κοτζιάς, αλλά με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός αποφάσισε επίσης τη σύγκληση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Υπουργείου εξωτερικών προκειμένου να συζητηθούν οι πτυχές του θέματος.

Σύμφωνα πάντα με διπλωματικές πηγές, ο κ.Τσίπρας έδωσε οδηγίες για απάντηση σε δηλώσεις και τοποθετήσεις που έγιναν εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης,  αφού ενημερώθηκε για τις πρόσφατες εξελίξεις.

Στη σύσκεψη αναλύθηκαν, επίσης, οι γενικότερες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το σημείο στο όποιο βρίσκονται οι διερευνητικές συνομιλίες, ενώ έδωσε οδηγίες για προετοιμασία επίσκεψής του στην Τουρκία σε συνέχεια σχετικής πρόσκλησης του Προέδρου Ερντογάν.

Ενημερώθηκε αναλυτικά για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία, ενώ συζήτηση έγινε επίσης για την έναρξη στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ και τις πτυχές του, καθώς και για το επικείμενο ταξίδι του στη Ρωσία.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός, Γιώργος Κατρούγκαλος και οι υφυπουργοί Εξωτερικών , Μιχάλης Μπόλαρης και Τέρενς Κουίκ- υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος είχε βρεθεί στο στόχαστρο του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου κατά το Εθνικό Συμβούλιο του συγκυβερνώντος κόμματος την Παρασκευή, ωστόσο το Μαξίμου είχε διαψεύσει ότι ζητήθηκε από τον κυβερνητικό εταίρο η καρατόμηση του. Συμμετείχαν επίσης  ο Γενικός Γραμματέας, κ.Παρασκευόπουλος, ο Διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης, που αναλαμβάνει αναβαθμισμένο ρόλο “συνδέσμου” και ο Προϊστάμενος του Γραφείου Διεθνών και ευρωπαϊκών Σχέσεων, Τάκης Παυλόπουλος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα