ΥΠΕΞ: Ο Κοτζιάς αποχώρησε ανακοινώνοντας επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο

ΥΠΕΞ: Ο Κοτζιάς αποχώρησε ανακοινώνοντας επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο
Τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών. Στο βήμα ο Νίκος Κοτζιάς Eurokinissi

Μια σημαντική ανακοίνωση για την επέκταση από τα 6 στα 12 μίλια των χωρικών υδάτων από τους Οθωνούς μέχρι και τα Αντικύθηρα επέλεξε να κάνει ο Νίκος Κοτζιάς κατά την ομιλία του στην τελετή παραλαβής - παράδοσης του Υπουργείου Εξωτερικών - Όσα είπε για το Σκοπιανό.

Ο Νίκος Κοτζιάς παραδίδοντας τα καθήκοντά του στον Αλέξη Τσίπρα, τον ευχαρίστησε για την ευκαιρία που του έδωσε να “αναμετρηθεί με τα προβλήματα” και ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας για την επέκταση από τα 6 στα 12 μίλια των χωρικών υδάτων από τους Οθωνούς μέχρι και τα Αντικύθηρα, όπως γράφει και το militaire.gr

Μίλησε για ενεργητική εξωτερική πολιτική αυτής της κυβέρνησης, η οποία συγκρότησε συμμαχίες, με σοβαρότητα και νηφαλιότητα.

Τι είπε μεταξύ άλλων ο κ.Κοτζιάς για τα όσα έγιναν επί υπουργίας του στο ΥΠΕΞ:

“Μπορέσαμε και βάλαμε στο τραπέζι προβλήματα πολλών χρόνων με την Αλβανία και βρήκαμε τους ανθρώπους μας που είχαν πέσει κατά τη διάρκεια του Έπους… Κάναμε ένα βήμα στο Σκοπιανό… Ευχαριστώ Ζάεφ, Δημητρόφ και τους 80 βουλευτές. Είναι παράδοξο, να έχω παραιτηθεί αλλά να είμαι ευτυχής… Ευχαρίστησε τους συνεργάτες του. Αλλάξαμε την ατζέντα του Κυπριακού. Μπορέσαμε να θέσουμε το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Έχουμε διασφαλίσει ο επόμενος κύκλος συζητήσεων θα ξεκινήσει από θέσεις πολύ πιο θετικές για τα συμφέροντά μας.

Σοβαρά βήματα για την ΑΟΖ, έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις με Αλβανία,Ιταλία και Αίγυπτο”. Είπε πως είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. “Στείλαμε 93 υποθέσεις διαφθοράς στη δικαιοσύνη και μίλησε για κάποιους που “σήμερα παριστάνουν τους αδιάφθρους, έχοντας λερωμένα τα χέρια τους με λάσπη”.

Αναφέρθηκε στα απόρρητα επισημαίνοντας ότι το ΥΠΕΞ με νόμο έχει θέσει υπό έλεγχο τα “μυστικά κονδύλια”. “Αυτά που γίνονται τις τελευταίες ημέρες με τα απόρρητα είναι δείγμα ότι μας λείπει η σοβαρότητα”, είπε ο κ.Κοτζιάς, εννοώντας τις διαρροές που υπήρξαν. Η εξωτερική μας πολιτική κλείνει ένα ζήτημα 120 ετών και ανοίγει και υλοποιεί την επέκταση της κυριαρχίας της χώρας. Επεκτείνει από τους Οθωνούς μέχρι τα Αντικύθηρα την αιγιαλίτιδα της ζώνη. Με βάση αυτά γίνεται η επέκταση από τα 6 στα 12 μίλια”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα