Με “Ρωμαίο και Ιουλιέτα”, μηνύματα για την αριστερά και καρφιά για Καραμανλή η ομιλία Φίλη

Με “Ρωμαίο και Ιουλιέτα”, μηνύματα για την αριστερά και καρφιά για Καραμανλή η ομιλία Φίλη
Agelos Kalodoukas

Κατάμεστο το ΤΡΙΑΝΟΝ στην ομιλία του υποψηφίου με το ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Αθήνας. Πλήθος κόσμου και πολλές ενδιαφέρουσες πολιτικές παρουσίες. Τι είπε ο πρώην υπουργός για τις εκλογές, την αριστερή ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ και τον Καραμανλή. Ανέβηκε στο βήμα υπό τους ήχους του “Ρωμαίος και Ιουλιέτα” του Προκόφιεφ και ζήτησε αγώνα για την τιμή της αριστεράς.

Για ένα μεγάλο φραγμό στη δεξιά παλινόρθωση και ένα μεγάλο όχι στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, έκανε λόγο θέτοντας το στόχο των εθνικών εκλογών ο υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθήνας, Νίκος Φίλης, στην κεντρική εκδήλωση του το βράδυ της Παρασκευής στο κατάμεστο Τριανόν. 

Ο κ. Φίλης ανέβηκε υπό τους ήχους του έργου του Σεργκέϊ Προκόφιεφ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» ακούστηκε στο βήμα. 

“Πάμε για να αποτρέψουμε τη ρεβανσιστική παλινόρθωση της δεξιάς που μεταμφιέζει την ταξική της ωμότητα σε υπόσχεση ευημερίας. Πάμε για να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια των απλών ανθρώπων, της μεγάλης πλειοψηφίας, των πιο ευάλωτων στρωμάτων αλλά και των μεσαίων τάξεων, αλλά και την τιμή της δικής μας Αριστεράς. Πάμε για τη νίκη. Ξέροντας πως τις νίκες, κόντρα σε αναλύσεις και μεμψιμοιρίες, τις κερδίζουν το πάθος και η αφοσίωση των απλών ανθρώπων και το πείσμα του κόσμου της Αριστεράς” είπε, δίνοντας το σύνθημα: “Στο λαό η δύναμη. Στην Αριστερά η ελπίδα.” 

Ο κ. Φίλης εκτίμησε αναφερόμενος στο μέλλον και την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ: “Δεν μπορούμε να γίνουμε κόμμα ευκαιρίας. Δεν μπορούμε να διαλυθούμε μέσα στον χυλό κεντρώων συναινέσεων. Η αριστερή ταυτότητά μας είναι ο πυρήνας της πολιτικής μας ύπαρξης. Είναι η δεσμευτική συνθήκη με την ιστορική δυνατότητα του μέλλοντος. Είναι ο νοηματικός και βιωματικός χώρος μέσα στον οποίο διαμορφωθήκαμε από τους μεγάλους πολιτικούς παιδαγωγούς μας, που εξακολουθούν να μας συντροφεύουν με τον βαρύ τους ίσκιο.” 

Εκτίμησε ότι “αυτή την ταυτότητα θα την κατοχυρώσουμε ως ηγεμονική στη συνείδηση της κοινωνίας και του έθνους, επιχειρώντας την πραγματοποίηση μιας αυτονόητης πολιτικής επιλογής : Τη συγκρότηση μιας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας” καθώς και ότι: “Η στρατηγική επιλογή συγκρότησης της προοδευτικής συμμαχίας δεν είναι ανταγωνιστική στην πολιτική και ιδεολογική μας αυτονομία. Δεν αναιρεί την ριζοσπαστική μας ταυτότητα. Προϋποθέτει τη διαρκή της εμβάθυνση και τη συγκεκριμένη προγραμματική της έκφραση.” 

Εξέφρασε επίσης την άποψη πως: “Το προγραμματικό πεδίο είναι προνομιακό για μας. Η αντιπαράθεση σ’ αυτό βοηθάει τους πολίτες να συνειδητοποιήσουν την καταλυτική διαφορά με τον νεοφιλελεύθερο πολιτικό και προγραμματικό λόγο της Ν.Δ. Καθυστερήσαμε ανεπίτρεπτα να το κάνουμε. Ήταν λάθος.” 

Επίθεση κατά Καραμανλή 

Ο κ. Φίλης εξαπέλυσε επίθεση όχι μόνο στον κ. Μητσοτάκη αλλά και στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. “Πέρα από τη σημερινή, τώρα που «μύρισε» εξουσία, βγήκε στο παλκοσένικο και η «χθεσινή» ΝΔ, ο κ. Καραμανλής, που, ω του θαύματος, βρήκε μετά από δέκα χρόνια τη μιλιά του. Να είναι καλά ο άνθρωπος και τέτοιο κακό να μην τον ξαναβρεί! Καλοδεχούμενη η επιστροφή του. Γιατί μας θύμισε ποιες πολιτικές, ποιος πρωθυπουργός, ποια παράταξη, ποια πρόσωπα πέταξαν την Ελλάδα στο γκρεμό της χρεοκοπίας, της ταπείνωσης, των ελλειμμάτων και της υπερχρέωσης. Είναι η ΝΔ η παράταξη που, σε όλες της τις εκφάνσεις είτε με Καραμανλή, είτε με Σαμαρά είτε τώρα με Μητσοτάκη, κατέχει όσο κανείς άλλος το know how της χρεοκοπίας και μπορεί να εγγυηθεί υπεύθυνα μια δεύτερη οικονομική και κοινωνική καταστροφή. Δεν θα τους αφήσουμε. Δεν θα περάσουν” είπε. 

Υποστήριξε επίσης ότι ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας “διατύπωσε με ωμή ειλικρίνεια το κοινωνικό όραμα της Ν.Δ”. 

Ο κ. Φίλης μεταξύ άλλων ευχαρίστησε το ΙΕΠ και τους συντελεστές των νέων προγραμμάτων σπουδών για τα θρησκευτικά “κι ας κόστισαν μια υπουργική καρέκλα” όπως είπε, προσθέτοντας: “Δεν μετανιώνω. Δεν έκανα πίσω. Ο αγώνας για τη δημοκρατική αλλαγή και τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης απαιτεί πίστη, θάρρος και αφοσίωση. Δεν γίνεται με πρόθυμους υποτακτικούς σκοταδιστικών εξουσιών, με οσφυοκάμπτες και ψυχρούς υπολογιστές του εφήμερου πολιτικού κόστους.” 

Παρουσίες 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι υπουργοί Μυρσίνη Ζορμπά, Φώτης Κουβέλης, Κώστας Φωτάκης, οι βουλευτές και υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Ξυδάκης, Αννέτα Καββαδία, Βασιλική Κατριβάνου, Άννα Φιλίνη, Δημήτρης Στούμπος, Ράνια Σβίγκου, Άννα Ελεφάντη, Παναγιώτης Παναγιώτου (στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ), οι ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης και Στέλιος Κούλογλου, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Δημήτρης Πλουμπίδης, Πάνος Λάμπρου, Θεοδόσης Πελεγρίνης (πρώην υφυπουργός Παιδείας), Μιχάλης Σπουρδαλάκης, ο ΓΓ του Υπουργείου Παιδείας Ηλίας Γεωργαντάς ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου , ο Γ.Γ. Νέας Γενιάς Παυσανίας Παπαγεωργίου, ο ΓΓ του Υπουργείου Ναυτιλιας Διονύσης Τεμπονέρας, ο ΓΓ Ενέργειας Μιχάλης Βεροιόπουλος, η διευθύντρια του γραφείου του Υπουργού Παιδείας Νίκη Μουτζούρογλου, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί διανοούμενοι και πνευματικοί άνθρωποι, επιχειρηματίες και συνδικαλιστές όπως ο ακαδημαϊκός και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος, οι καθηγητές Κωστής Βαΐτσος, Νίκος Μουζέλης, Αντώνης Λιάκος, Γιώργος Αργείτης (ΙΝΕ ΓΣΕΕ), Θάλεια Δραγώνα, Γιάννης Θεοτοκάς, Μ. Ζαχαράτος, Ήβη Μαυρομούστακου, Γιάννης Γιαννουλόπουλος, Δημ. Σερεμέτης, Κύρκος Δοξιάδης, Γεωργία Πετράκη, Χρήστος Κακλαμάνης, Αλέκος Βγόντζας, Στέλιος Χριστογεώργος, Ν. Κωνσταντόπουλος, Γρ. Βογιατζής, Γωγώ Κωστοπαναγιώτου, Βάλια Αρανίτου, Νίκος Κουτσιανάς της ΑPIVITA, Παύλος Χαραμής αντιπρόεδρος του ΙΕΠ, Πέτρος Δαμιανός διευθυντής του σχολείου των φυλακών Αυλώνα, Κώστας Καρπόζηλος διευθυντής των ΑΣΚΙ, Σταύρος Καπάκος, ΓΓ της ΕΣΗΕΑ , η Φανή Πετραλιά, η Ερμίνα Κυπριανίδου , αντιπεριφερειάρχης Αττικής, ο Ν. Γκιώνης των εκδόσεων ΠΟΛΙΣ, ο Θάνος Λαμπρόπουλος, σκηνοθέτης.

Παρευρέθησαν, επίσης, πολλά ιστορικά στελέχη της Αριστεράς όπως οι Δ. Γιατζόγλου, Δημ. Κωσταράκος, Βασίλης Κωτούλας, Ελένη Πορτάλιου, Ηλ. Τριανταφυλλόπουλος. Από την εφημερίδα «Εποχή» οι Π. Κλαυδιανός, Τ. Τσίτσοβιτς. 

Πριν την ομιλία του Νίκου Φίλη μίλησαν οι: 

– Μιχάλης Σαμπατακάκης, πρώην  γραμματέας της Ε.ΚΟ.Ν. ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ 

-Μαρία Κανελλοπούλου, ηθοποιός, πρώην Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

-Γεράσιμος Κουζέλης, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής

-Κώστας Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός, τ. Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Διαβάστηκε χαιρετισμός του Μπάμπη Γεωργούλα, παλαιού γραμματέα του ΡΗΓΑ Φεραιου ο οποίος δεν μπόρεσε τελικά να συμμετάσχει.

Παρεμβάσεις αναφορικά με την υποψηφιότητα του Νίκου Φίλη και τη σημασία των εκλογών της 7ης Ιουλίου έκαναν ο Μιχάλης Σταθόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο που διαδραμάτισε ο Νίκος Φίλης στη σύγκρουση με την Εκκλησία για το μάθημα των Θρησκευτικών, ο Νίκος Βούτσης, η Μυρσίνη Ζορμπά, ο Κώστας Φωτάκης, ο Ηλίας Γεωργαντάς, ο Αντώνης Λιάκος, η Αννέτα Καββαδία, η Βασιλική Κατριβάνου ο Δημήτρης Στούμπος και ο Παύλος Χαραμής

Την εκδήλωση συντόνισε η ιστορικός Αιμιλία Σαλβάνου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα