Με τα ελληνοτουρκικά στις βαλίτσες του ο Μητσοτάκης στις ΗΠΑ

τιγμιότυπο από το Οικονομικό  Φόρουμ Δελφών.  Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη .   Πέμπτη 1 Μαρτίου 20018  (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
τιγμιότυπο από το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών. Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη . Πέμπτη 1 Μαρτίου 20018 (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Οι επαφές και η ατζέντα του προέδρου της ΝΔ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Επιμένει στο θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών και αφήνει εκ νέου αιχμές κατά του Τσίπρα ότι υποσχέθηκε στον Ερντογάν ανταλλαγή με τους 2 Έλληνες

Με φόντο την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στις ΗΠΑ όπου θα έχει σειρά επαφών με αμερικανούς αξιωματούχους το επόμενο τριήμερο σε Ουάσινγκτον και Νέα Υόρκη. "Θέλαμε να περάσει και ο απαραίτητος χρόνος προκειμένου να γνωρίσουν οι Αμερικάνοι ποιος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ποιες οι θέσεις της ΝΔ", σημειώνει στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλοντας να δείξει τη μεγάλη σημασία που προσδίδουν στο Μοσχάτο σ’ αυτό το ταξίδι του προέδρου της ΝΔ.

Στις συναντήσεις που θα έχει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναδείξει ότι από την πλευρά της Τουρκίας επιδεικνύεται μια "έντονη νευρικότητα και επιθετικότητα" που εκφράστηκε μετά και την επίσκεψη Ερντογάν σε γεγονότα όπως το επεισόδιο με το σκάφος του Λιμενικού στα χωρικά μας ύδατα στα Ίμια, τις πειρατικές ενέργειες στην κυπριακή Α.Ο.Ζ., τη Νavtex για μια τουρκική άσκηση που περιλαμβάνει ολόκληρο το Καστελόριζο και βέβαια τη σύλληψη των δύο αξιωματικών μας.

Ο πρόεδρος  της ΝΔ επιμένει πως η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα "αντί να συμβάλει στη βελτίωση των διμερών σχέσεων" μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας "οδήγησε στην επιδείνωσή τους". Μάλιστα με συνέντευξή του χτες στον Κυριακάτικο Τύπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι επιδεικνύει "ανευθυνότητα", "επιπολαιότητα" και "επικίνδυνους χειρισμούς" στα εθνικά θέματα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επιμένει παράλληλα να συντηρεί στην επικαιρότητα των θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών και μάλιστα επανέρχεται στην ίδια συνέντευξη επαναλαμβάνοντας τα όσα είπε στην βουλή την περασμένη Πέμπτη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει χαρακτηριστικά ότι ο κ. Τσίπρας δεν νοιάζεται στην πραγματικότητα για την άμεση επιστροφή των αξιωματικών μας στην πατρίδα, επισημαίνοντας ότι στη βουλή ο κ. Τσίπρας μίλησε για ένα "σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο", ενώ οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί βρίσκονται σήμερα στις τουρκικές φυλακές. Ενώ παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός αποφεύγει να απαντήσει στο εάν έχει υποσχεθεί στον κ. Ερντογάν την επιστροφή των Τούρκων αξιωματικών. "Πολύ φοβάμαι ότι η σιωπή του κ. Τσίπρα είναι έμμεση ομολογία ότι όντως δεσμεύθηκε στον Τούρκο Πρόεδρο, γεγονός που συνιστά πρωτοφανή ασέβεια από πλευράς του στο Κράτος Δικαίου" δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αύριο και μεθαύριο ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί στην Ουάσινγκτον μεταξύ άλλων, με τον John Sullivan, νούμερο 2 του State Department, τον David  Malpass, ισχυρό άνδρα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, τον Bob Corker, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, τον Mike Lee, κορυφαίο μέλος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της αμερικανικής Γερουσίας, τον Rand Paul, εκ των διαμορφωτών του ιδεολογικού στίγματος στο ρεπουμπλικανικό κόμμα, καθώς και με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. Παράλληλα θα μιλήσει στο Center for Strategic and International Studies (CSIS), μία από της σημαντικότερες δεξαμενές σκέψης της Αμερικής.

Την Πέμπτη θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη όπου και θα παραχωρήσει τηλεοπτική συνέντευξη στο δίκτυο του Bloomberg, ενώ θα παραστεί και σε δείπνο το οποίο διοργανώνεται προς τιμήν του στο Metropolitan Club από ομογενείς.

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στη Βοστώνη και θα δώσει, μεταξύ άλλων, ραδιοφωνική συνέντευξη στο ομογενειακό ραδιόφωνο Grecian Echoes, ενώ αργότερα θα μιλήσει στην ελληνική κοινότητα του Boston College και θα απαντήσει σε ερωτήσεις Ελλήνων φοιτητών.

Τρεις είναι οι άξονες στους οποίους θα δώσει έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις επαφές του: η θεσμική σταθερότητα, η οικονομική σταθερότητα και η γεωπολιτική σταθερότητα. Στόχος του, να πείσει τους συνομιλητές του για την δυνατότητά του να επαναφέρει την κανονικότητα και στους τρεις προαναφερόμενους τομείς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νέα Δημοκρατία
SHARE:

24Media Network