Μεγάλος Περίπατος: Το ελληνοβρετανικό επιμελητήριο ως “όχημα” επικοινωνίας του έργου και του Δημάρχου

Μεγάλος Περίπατος: Το ελληνοβρετανικό επιμελητήριο ως “όχημα” επικοινωνίας του έργου και του Δημάρχου
Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Eurokinissi

Πώς το Ελληνοβρετανικό επιμελητήριο της Αθήνας "σπρώχνει" επικοινωνιακά το έργο του Μεγάλου Περιπάτου αλλά και τον ίδιο το Δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη.

Μέχρι στιγμής, το σχέδιο του Μεγάλου Περιπάτου εξελίσσεται σε μία εξόχως προβληματική κατάσταση για το Δήμο της Αθήνας. Οχι ότι το έργο, ως προς τη σύλληψή του τουλάχιστον, δεν είναι απαραίτητο για την πόλη, αλλά ο τρόπος εκτέλεσής του φανερώνει μία βιασύνη και μία αγωνία της δημοτικής αρχής να εμφανίσει έργο σε ενεστώτα χρόνο.

Εχουν γραφτεί πάρα πολλά, ακόμα και για την αισθητική. Αυτό εδώ θα κρατήσουμε είναι ότι η πλειοψηφία των Αθηναίων (όχι μόνο των Δημοτών αλλά και των υπολοίπων που λόγω δουλειάς ή αναψυχής επισκέπτονται συχνά-πυκνά το κέντρο της πόλης) θεωρεί ότι η μέχρι στιγμής εκτέλεση περισσότερα προβλήματα δημιουργεί παρά λύνει.

Αλλωστε, πολύ πρόσφατα, με απόφαση του Δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη, δόθηκε στην οδό Πανεπιστημίου μία λωρίδα κυκλοφορίας που είχε “αποσπαστεί” λόγω του Μεγάλου Περιπάτου. Ηταν το πρώτο, έμμεσο mea culpa του Δημάρχου.

Παρ’ όλα αυτά όμως, και παρά τη γενική κατακραυγή, το έργο συνεχίζει να “σπρώχνεται” επικοινωνιακά σε πολύ μεγάλο βαθμό ακόμα και από “κανάλια” επικοινωνίας που δεν έχουν εμφανή σχέση με τον Δήμο της Αθήνας.

Οπως για παράδειγμα το Ελληνοβρετανικό Eπιμελητήριο. Στο ΝewsLetter του Επιμελητηρίου στις 30 Ιουλίου, ο αποδέκτης μπορεί να διαβάσει άρθρο του Αντιδημάρχου Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας και Επενδύσεων του Δήμου, Νικολάου Μαυρόπουλου για το Μεγάλο Περίπατο.

https://www.news247.gr/download/1134//530000/arthro.pdf

Ο Αντιδήμαρχος, με σειρά επιχειρημάτων, προσπαθεί να καταδείξει ότι το έργο θα αλλάξει προς το θεαματικά καλύτερο το πρόσωπο του κέντρου της πόλης. Χαρακτηριστικά τονίζει: “Αισθάνομαι βέβαιος ότι θα έχουμε μια νέα πόλη,μια νέα εικόνα,μια νέα καλύτερη καθημερινότητα. Είναι όμως ταυτόχρονα και μια πρόοδος για την κοινωνία και την οικονομία”. Στο άρθρο όμως δεν υπάρχει ούτε μία λέξη αυτοκριτικής για το μέχρι στιγμής χάος.
 

Προκαλεί πάντως εντύπωση πως το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (BHCC), μια ανεξάρτητη, αυτόνομη, μη κερδοσκοπική οργάνωση όπως αναφέρεται στο site του, προωθεί με μεγάλο άρθρο ένα έργο του Δήμου της Αθήνας. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι υπάρχει πρόσωπο που συνδέει απόλυτα το BHCC και το Δήμο Αθηναίων. Και αυτός δεν είναι άλλος από το συγγραφέα του άρθρου, τον Νικόλαο Μαυρόπουλο, ο οποίος είναι τέως αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Ο κ. Μαυρόπουλος, επίσης, είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της “ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική”, εταιρία που στις αρχές του Οκτώβρη ήταν ο κύριος χορηγός του επίσημου δείπνου “Back to Business” που διοργάνωσε το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο. Σ’ αυτόν το δείπνο Επίτιμος Ομιλητής ήταν ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Σ’ αυτήν ακριβώς την εκδήλωση ο Δήμαρχος ανακοίνωσε το πρόγραμμα “Υιοθέτησε την πόλη σου”, ένα πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου, όπως μας ενημερώνουν οι αρμόδιοι, “καλούνται δημότες της Αθήνας, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, ιδρύματα και φορείς αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος να «υιοθετήσουν» ένα δρόμο, ένα πεζοδρόμιο, ένα πάρκο, μια πλατεία, μια παιδική χαρά, μια γειτονιά, ακόμα κι ένα δέντρο ή ένα παγκάκι της πρωτεύουσας. Αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και την ευθύνη για την φροντίδα και την συντήρησή του, με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων όπου και όταν χρειάζεται”.

Στην ομιλία του ο κ. Μπακογιάννης εξήρε το ρόλο του ιδιωτικού τομέα και τόνισε, μεταξύ άλλων: “Σε αυτό το νέο μοντέλο ο ρόλος των ιδιωτών είναι καθοριστικός, είτε στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, δηλαδή μιλάω για προσφορές σε είδος, είτε στο πλαίσιο χορηγικών προγραμμάτων, μιλάω για συνεισφορές σε χρήματα”.

Ξετύλιξε, κοντολογίς, ο δήμαρχος, μπροστά σ’ ένα φιλικό, επιχειρηματικό κοινό το πλέγμα των σκέψεών του για το Δήμο που σύμφωνα με το οποίο ο ιδιωτικός τομέας θα κληθεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα εποχή, όπως ο ίδιος την οραματίζεται.

Μερικούς μήνες μετά παρατηρούμε ότι η σχέση που επιχειρεί να “χτίσει” ο Δήμος της Αθήνας με το ελληνοβρετανικό επιμελητήριο παραμένει ακμαία και ανθηρή, τόσο ώστε να φιλοξενείται από τον οργανισμό άρθρο απολύτως επαινετικό για ένα σχέδιο, όπως ο Μεγάλος Περίπατος, που, όπως τονίστηκε και στην αρχή, εξελίσσεται σε αχίλλειο πτέρνα τόσο της πόλης όσο και του ίδιου του Δημάρχου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα