Ήττες με ηχηρό συμβολισμό για τη ΝΔ

Διαβάζεται σε 6'
Ήττες με ηχηρό συμβολισμό για τη ΝΔ
INTIME

Τα σοκ της ήττας Μπακογιάννη στο δήμο Αθηναίων και Αγοραστού στη Θεσσαλία, τα μηνύματα από Χαλάνδρι και Πάτρα, οι αντάρτες και η φωτεινή εξαίρεση Πτωχού

Το κλίμα στη Νέα Δημοκρατία το βράδυ του δεύτερου γύρου των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών ήταν μουδιασμένο και σίγουρα δεν θύμιζε τους πανηγυρισμούς της πρώτης Κυριακής.

Όχι μόνο ή όχι τόσο γιατί οι υποψήφιοι που είχαν το επίσημο χρίσμα της ΝΔ έχασαν σε όλες τις περιφέρειες στο δεύτερο γύρο (πλην της Πελοποννήσου όπου κέρδισε ο Δημήτρης Πτωχός). Και μάλιστα γιατί ο Κώστας Αγοραστός έχασε στη Θεσσαλία από το Δημήτρη Κουρέτα, που είχε στήριξη ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ.

Αλλά γιατί η ήττα του Κώστα Μπακογιάννη στο δήμο Αθηναίων από το Χάρη Δούκα ήταν ένα σοκ για το κυβερνών κόμμα. Και αυτό καθώς ενέχει πολλαπλούς βαρυσήμαντους συμβολισμούς.

Μηνύματα όμως έστειλαν στις δημοτικές εκλογές Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Χαλάνδρι. Στη Θεσσαλονίκη ο Κωνσταντίνος Ζέρβας έχοντας αυτή τη φορά το χρίσμα της ΝΔ έχασε από το Στέλιο Αγγελούδη. Στην Πάτρα θριάμβευσε εκ νέου ο Κώστας Πελετίδης του ΚΚΕ. Και στο Χαλάνδρι, υπέστη ήττα ο… Άδωνις Γεωργιάδης που είχε βάλει στο στόχαστρο τον επανεκλεγέντα δήμαρχο Σίμο Ρούσσο (ΑΝΤΑΡΣΥΑ).

 

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραδέχθηκε στη δήλωση του πως: “Σίγουρα δεν ήταν μία ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη ΝΔ”. Έσπευσε βέβαια να υποστηρίξει πως τα πολιτικά συμπεράσματα βγήκαν την πρώτη Κυριακή. Αλλά και να υπενθυμίσει ότι “είχαμε εθνικές εκλογές πριν από τρεις μήνες”. Αν και η ΝΔ ήταν που είχε πρώτη αποδώσει πολιτικά χαρακτηριστικά στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σημειωτέον ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε καμία αναφορά στο ηχηρό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στο δήμο Αθηναίων.

Γιατί η ΝΔ έχασε τις εντυπώσεις στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών

Αριθμητικά όντως η ΝΔ παρά το χθεσινό αποτέλεσμα, έχει κερδίσει την πλειοψηφία των περιφερειών, οκτώ από τις 13. Για την ακρίβεια, γαλάζιες βάφτηκαν επτά συν μία περιφέρειες: Επτά στις οποίες κέρδισε υποψήφιος της ΝΔ και η Κρήτη στην οποία το κυβερνών κόμμα είχε στηρίξει τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, Σταύρο Αρναουτάκη.

Παρόλα αυτά η ΝΔ έχασε τις πολιτικές εντυπώσεις στο δεύτερο γύρο. Ορισμένοι και στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμούν ότι το κυβερνών κόμμα είχε βάλει πολύ ψηλά τον πήχη, θέτοντας ως στόχο το 13 συν τρία, δηλαδή τη νίκη και στις 13 περιφέρειες και στους τρεις μεγάλους δήμους.

Στο κομματικό επιτελείο πάντως θεωρούν πως δεν θα μπορούσε η ΝΔ παρά να επιδιώκει τη νίκη όλων των υποψηφίων στους οποίους έδωσε χρίσματα και άρα πως αυτή η στρατηγική ήταν αυτονόητη.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο ωστόσο επικρατεί η άποψη ότι δόθηκε η εντύπωση υπερβολικής σιγουριάς, ακόμη και αλαζονείας, μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου. Η ΝΔ εμφανίστηκε να θεωρεί δεδομένη τη νίκη των δικών της υποψηφίων και να θέτει ως στόχο να μην κερδίσει η αντιπολίτευση ούτε μία περιφέρεια.

Η επώδυνη ήττα στο δήμο Αθηναίων

Ειδικά στην Αθήνα εκτιμάται ότι πρώτον ο κ. Μπακογιάννης “πλήρωσε” το Μεγάλο Περίπατο και δεύτερον ότι η ήττα του ήταν και ένα πολιτικό μήνυμα προς το Μαξίμου. Ενδεχομένως δεν βοήθησε και το γεγονός ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς εξελέγη στην περιφέρεια Αττικής από τον πρώτο γύρο και ταυτόχρονα ο κ.Μπακογιάννης είχε ένα πολύ μεγάλο προβάδισμα την πρώτη Κυριακή.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τον καλό καιρό, να αυξηθεί η αποχή των γαλάζιων ψηφοφόρων αφού θεωρούσαν δεδομένη την αναμέτρηση στο δήμο Αθηναίων. Ενώ όσοι πολίτες ήθελαν να φύγει ο κ. Μπακογιάννης, συνασπίστηκαν στον κ. Δούκα.

Με αποτέλεσμα την πρώτη ήττα που υπέστη ο κ.Μητσοτάκης σε εκλογές από την ανάδειξη του στην ηγεσία της ΝΔ το 2016. Ακόμη και εάν δεν σηματοδοτεί αλλαγή πολιτικού κλίματος, αποτελεί μία ρωγμή.

Η γαλάζια γραμμή είναι… τεθλασμένη

Έτσι, αντί για πάρτυ στη ΝΔ χρειάστηκε να κάνουν διαχείριση μίνι- κρίσης. Τη γραμμή άρχισε να δίνει από νωρίς στα τηλεοπτικά πάνελ ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης. Υποστήριξε ότι ουσιαστικά το πολιτικό μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών εξήχθη στον πρώτο γύρο.

Επικαλέστηκε επίσης ότι με εξαίρεση τη Θεσσαλία (και φυσικά την Πελοπόννησο όπου εξελέγη ο Δημήτρης Πτωχός), στις υπόλοιπες περιφέρειες ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ έχασε από αντάρτη γαλάζιας προέλευσης.

Ο κ. Βορίδης επικαλέστηκε ειδικότερα ότι στη Δυτική Μακεδονία ο Γιώργος Αμανατίδης, που κέρδισε τον επίσημο υποψήφιο, Γιώργο Κασαπίδη, υπήρξε βουλευτής της ΝΔ. Λησμόνησε βέβαια ότι η ΝΔ διέγραψε τον κ.Αμανατίδη ακριβώς για το αντάρτικο

Το επιχείρημα ότι οι αντάρτες προέρχονται από τη ΝΔ και άρα ουσιαστικά μπορεί να τους “χρεωθεί”, δεν μπορεί επίσης να εφαρμοστεί στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Ο νυν περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, που κέρδισε τον Αλκιβιάδη Στεφανή, είχε ήδη από το 2020 έρθει σε ρήξη με το Μαξίμου για το μεταναστευτικό,  με αποκορύφωμα την περίφημη δήλωση “να κι αν είναι οργισμένος ο πρωθυπουργός.”

Οι αντιΝΔ συμμαχίες

“Στον πρώτο γύρο έγινε καταγραφή κομματικών δυνάμεων, ο δεύτερος γύρος δεν είναι κόμματα είναι συμμαχίες”, επικαλέστηκε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης (ΣΚΑΙ).

Υποστήριξε επίσης ότι το κύριο πολιτικό συμπέρασμα αφορά στις συμμαχίες της αντιπολίτευσης σε όσες περιπτώσεις ηττήθηκε η ΝΔ. “Ψήφισαν Δούκα οι του ΠΑΣΟΚ, οι του ΣΥΡΙΖΑ, οι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι της Χρυσής Αυγής”, υποστήριξε σε υψηλούς τόνους ο κ. Γεωργιάδης.

Με τον τρόπο αυτό θέλησε να εξηγήσει το αποτέλεσμα αλλά και να υποβαθμίσει τα σενάρια περί προσέγγισης ΣΥΡΙΖΑ– ΠΑΣΟΚ και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Στο κυβερνών κόμμα εξάλλου δεν ανησυχούν πως οι αυτοδιοικητικές θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη “μαγιά” της δημιουργίας μίας νέας “προοδευτικής παράταξης”.

Και αυτό διότι όπως επισήμαινε έμπειρο γαλάζιο στέλεχος οι όποιες συμμαχίες σε αυτοδιοικητικό επίπεδο ήταν εντελώς ad hoc και συγκυριακές. Στη ΝΔ δεν βλέπουν επίσης ούτε το ΠΑΣΟΚ να κάνει σε κεντρικό επίπεδο πολιτική ανατροπή λόγω της εκλογής δημάρχου Αθηναίων με πράσινο πρόσημο.

Ο κ. Γεωργιάδης πάντως παραδέχθηκε ότι η Αθήνα ήταν το μεγάλο γεγονός της βραδιάς. Υποστήριξε δε ότι ο κ. Μπακογιάννης “ήταν ένας καλός δήμαρχος, τον αδίκησε η Πανεπιστημίου”.

Ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε επίσης ότι ουδέποτε απείλησε τους δημότες Χαλανδρίου πως θα χάσουν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Σχολίασε δε χολωμένα το αποτέλεσμα: “Μακάρι να βγω ψεύτης. Θεωρώ το Ρούσσο μέτριο δήμαρχο. Μπράβο του που κέρδισε, θερμά συγχαρητήρια, θα δούμε πως θα πάει”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης, από την πλευρά του έθεσε το ερώτημα πως συμβαδίζει η άποψη ότι οι Αθηναίοι αποδοκίμασαν την κυβέρνηση με την εκλογή του Νίκου Χαρδαλιά στην περιφέρεια Αττικής από τον πρώτο γύρο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα